Σε δίκη στην Ισπανία για φοροδιαφυγή παραπέμπεται η Σακίρα, καθώς κατηγορείται ότι απέκρυψε έσοδα ύψους 14,5 εκατ. ευρώ από τις φορολογικές Αρχές, μεταξύ 2012 – ’14, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δικαστικές Αρχές της χώρας.

Η ημερομηνία της δίκης, που θα διεξαχθεί σε δικαστήριο της Βαρκελώνης, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Διατρανώνοντας την αθωότητά της, η 45χρονη Σακίρα ανέφερε στα τέλη Ιουλίου ότι αρνήθηκε να συνάψει συμφωνία με την εισαγγελία και προτιμά να οδηγηθεί στα δικαστήρια, παρά να δηλώσει ένοχη.

Οι εισαγγελικές Αρχές, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν λίγες ημέρες αργότερα ότι θα ζητήσουν να επιβληθεί στην Κολομβιανή σταρ ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και πρόστιμο ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σακίρα ζούσε στην Ισπανία από το 2011, όταν έγινε γνωστή η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ. Ωστόσο, μέχρι το 2015 διατήρησε τη φορολογική έδρα της στις Μπαχάμες, που θεωρούνται «φορολογικός παράδεισος».

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά και τον Ιούνιο ανακοίνωσε τον χωρισμό του.

Η Σακίρα υποστηρίζει ότι μέχρι το 2014 τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από τις διεθνείς περιοδείες της ή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι «The Voice» στις ΗΠΑ και ότι δεν ζούσε πάνω από έξι μήνες τον χρόνο στην Ισπανία, ώστε να μεταφέρει εκεί τη φορολογική έδρα της. Θεωρεί επίσης ότι δεν βαρύνεται με κανένα χρέος, αφού έχει ήδη καταβάλει 17,2 εκατ. ευρώ στην εφορία.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι λανθασμένες», επέμεινε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ELLE, διαβεβαιώνοντας ότι εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος της Ισπανίας, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου βρισκόταν σε τουρνέ στο εξωτερικό.

«Οι φορολογικές Αρχές είδαν ότι ήμουν ζευγάρι με έναν Ισπανό πολίτη και τους έτρεξαν τα σάλια. Είναι σαφές ότι ήθελαν τα χρήματα, χωρίς να νοιάζονται πώς θα το πετύχουν», πρόσθεσε. «Δεν οφείλω τίποτα» στην εφορία και «έχω αρκετές αποδείξεις για να στηρίξω τη θέση μου και να βγει απόφαση υπέρ εμού», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ήταν θέμα αρχής» για την ίδια να γίνει η δίκη.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όνομα της Σακίρα περιλαμβάνεται στα Pandora Papers, τη μεγάλη έρευνα που δημοσιοποίησε το 2021 η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία εκατοντάδες διασημότητες κατηγορούνται ότι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μέσω εξωχώριων εταιρειών, για λόγους φοροαποφυγής.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Γιατί προβλέπει νέα ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές (πίνακες)

Με ποιους όρους επιτρέπει η ΕΕ τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικών commodities

Nord Stream: Εκρήξεις στις περιοχές με διαρροή αερίου – Φυσαλίδες έως και 1 χλμ στην επιφάνεια της Βαλτικής (upd)