Ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream κατέγραψαν τη Δευτέρα σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, σήμερα ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δονήσεις δύο φορές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02:03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση, την οποία ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17:00 το απόγευμα.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης τη Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική. Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το 1 χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

Κίεβο: «Τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία»

Σε σημερινή δήλωσή του, το Κίεβο έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη» από τη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα έτοιμος να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους, καθώς εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διεξάγουν την έρευνα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους».

Αρνούμενος να κάνει εικασίες για τα αίτια που προκάλεσαν τη διαρροή, σε μια κρίσιμη υποδομή για την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει τη σημασία των κοινών μας προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

Η Νορβηγία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τη διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας. Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό σαμποτάζ σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Γιατί προβλέπει νέα ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές (πίνακες)

Με ποιους όρους επιτρέπει η ΕΕ τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικών commodities

Σκρέκας: Πρόταση για σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου €80 δισ. για το κόστος στο φυσικό αέριο