Την περασμένη Παρασκευή, στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο νεαρός κατηγορούμενος με τα κατσαρά μαλλιά, έβγαλε το σακάκι και τη γραβάτα του. Άδειασε τις τσέπες του και έβγαλε τα παπούτσια του. Περίλυπος, συνοδευόμενος από αστυνομικούς, άρχισε να βαδίζει προς την κλούβα που θα τον οδηγούσε στις Μητροπολιτικές Φυλακές του Μπρούκλιν. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει, έναν χρόνο πριν, ότι ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ θα είχε αυτήν τη μοίρα;

Ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου FTX και της Alameda Research, δεν ήταν απλά το «παιδί θαύμα» του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων. Δεν ήταν απλά ο με διαφορά πλουσιότερος και ισχυρότερος επιχειρηματίας του χώρου. Είχε καταφέρει να εισχωρήσει -λόγω της ισχύος του, αλλά και της τεράστιας πελατειακής του βάσης- σε κάθε «παραδοσιακή βιομηχανία».

Ήταν από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών -επιχειρώντας να επηρεάσει τη νομοθεσία για τα crypto assets, οι διαφημίσεις της FTX εμφανίζονταν σε περίοπτη θέση στα μεγαλύτερα events του πλανήτη (από τη Formula 1 ως τους αγώνες του NBA) και ο ίδιος δήλωνε με στόμφο ότι έχει τέτοια οικονομική δύναμη, που θα μπορούσε «να αγοράσει τη Goldman Sachs».

Τα πράγματα πήγαιναν ανέλπιστα καλά. Όταν άνοιξε την Alameda έβγαζε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια τη μέρα. Η δημιουργία του FTX, την άνοιξη του 2019, οδήγησε στη δημιουργία ενός venture fund ύψους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο ο -πολυδισεκατομμυριούχος, πια- Μπάνκμαν Φριντ ενίσχυσε από τον προσωπικό του πλούτο. Και το fund, τον Μάρτιο του 2022 είχε γιγαντωθεί στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν, λοιπόν, άρχισε η κατάρρευση των αγορών των κρυπτονομισμάτων, μετά το ντόμινο πτωχεύσεων που έφερε η πτώση του TerraUSD και οι χρεοκοπίες των Three Arrows Capital, Voyager Digital, Celsius, όλοι πίστευαν -και ο ίδιος μαζί- ότι ήταν «too big to fail». Η πραγματικότητα τον διέψευσε, καθώς μας υπενθύμισε ότι δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος. Ιδιαίτερα αν το βασίλειο που έχει χτίσει κανείς, είναι θεμελιωμένο επάνω στα ψέματα.

Έτσι και ο Φριντ, όσο η Alameda δανειζόταν ρευστό για να επενδύσει σε εταιρείες ψηφιακών assets που κατέρρεαν -για να στηρίξει το οικοσύστημα και, άρα και την ύπαρξή της- τα χρέη πολλαπλασιάζονταν με γοργό ρυθμό. Και έτσι, όταν άρχισε να αδυνατεί να ανταποκριθεί στα margin calls, άρχισε να «τραβάει» τις καταθέσεις των πελατών της FTX. Ο κύριος ανταγωνιστής του, ο CEO της Binance, αποκάλυψε τι γινόταν. Ήταν η χαριστική βολή.

Η Alameda κατέρρευσε. Η FTX το ίδιο, όπως και όλες οι θυγατρικές της. Ο Μπάνκμαν Φριντ έχασε το 94% του προσωπικού του πλούτου σε μόλις μία ημέρα. Το πανάκριβο penthouse των 40 εκατ. δολαρίων στις Μπαχάμες, στο οποίο παραθέριζε, βρίσκεται πια προς πώληση. Οι διαφημίσεις με το πρόσωπό του στο Σαν Φρανσίσκο αποκαθηλώθηκαν.

Η πρώην σχέση του, Καρολάιν Έλισον, η οποία ήταν CEO της Alameda (ώστε να υπάρχει διαχωρισμός με την FTX και δικλείδα ασφαλείας, για να μην συμπαρασυρθεί ή μία με την άλλη) συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές, παρέχοντας στοιχεία για τον Φριντ. Και αυτός, όπως αποκάλυψε το δικαστήριο, σε χιλιάδες e-mail και τηλεφωνήματα προς τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη, παρέχει αφειδώς στοιχεία που την «καίνε».

Αυτό το τελευταίο ήταν και που τον οδήγησε στη φυλακή, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για φίμωση της ελευθερίας του λόγου. Ο δικαστής, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των ομοσπονδιακών εισαγγελέων να ανακληθεί η εγγύηση του Φριντ, με την κατηγορία του επηρεασμού μαρτύρων.

Από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο, ο ιδρυτής της FTX βρισκόταν υπό περιορισμό στο σπίτι των γονέων του, στο Πάλο Άλτο, στην Καλιφόρνια, με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Και ο Μπάνκμαν Φριντ θα μείνει στη φυλακή του Μπρούκλιν τουλάχιστον μέχρι την ποινική του δίκη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου…

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Σταϊκούρας: Ετοιμάζονται μεγάλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

ΕΛΦΙΚΟ: Στα «γενέθλια» των 50 χρόνων βγαίνει σε διπλό σφυρί (pics)

Εντ Γιαρντένι: Παραμένει αισιόδοξος – Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ