Υπό κράτηση τέθηκε ο συνιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, αφού ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε ότι ο καταδικασμένος μεγιστάνας ιδρυτής της εταιρείας κρυπτογράφησης πιθανώς προσπάθησε να επηρεάσει δύο μάρτυρες.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λούις Κάπλαν, ανακάλεσε την εγγύηση του 31χρονου μετά από ακρόαση στο Μανχάταν την Παρασκευή. Ο Μπανκμαν Φριντ έβγαλε το σακάκι, τη γραβάτα και τα κορδόνια των παπουτσιών του και του φόρεσαν αμέσως χειροπέδες καθώς οι αστυνομικοί τον συνόδευσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Η μητέρα του έκλαιγε στα θεωρεία και την παρηγορούσε ο πατέρας του.

Ο δικαστής ανέφερε ότι ο Μπανκμαν Φριντ είχε πιθανότατα την πρόθεση να επηρεάσει δύο μάρτυρες – την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda Research Καρολάιν Ελισον και τον πρώην γενικό σύμβουλο της FTX – και να τους κάνει να «υποχωρήσουν»  και να σταματήσουν τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον Κάπλαν να ανακαλέσει την εγγύηση, αφού οι New York Times δημοσίευσαν αποσπάσματα από τα ιδιωτικά ημερολόγια της Καρολάιν Ελισον, πρώην επικεφαλής του συνδεδεμένου hedge fund στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Alameda Research. Έχει παραδεχτεί την ενοχή της για ποινικές διώξεις και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς.

Στη συνέχεια, ο Μπάνκμαν Φριντ αναγνωρίστηκε από τους εισαγγελείς ως η πηγή του υλικού, το οποίο κάλυπτε μια περίοδο κατά την οποία είχε  σχέση με την Ελισον.

Το περιστατικό ακολούθησε μια σειρά καταγγελιών από τους εισαγγελείς σχετικά με τη συμπεριφορά του Μπάνκμαν Φράιντ εν αναμονή της δίκης που έχει οριστεί για τον Οκτώβριο. Ο ιδρυτής της FTX κατηγορείται για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι πελάτες κατέθεσαν στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων του.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό ο Μπάνκμαν Φριντ επικοινώνησε με έναν πρώην συνάδελφό του, ο οποίος είναι πιθανός μάρτυρας στην υπόθεση, για να «δει αν υπάρχει τρόπος να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση, να χρησιμοποιούμε ο ένας τον άλλον ως πηγές όταν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον να δουν τα πράγματα μεταξύ τους», σύμφωνα με μηνύματα που αναφέρονται στα δικαστικά αρχεία.

Ο Μπάνκμαν Φριντ συνελήφθη στις Μπαχάμες τον Δεκέμβριο και συμφώνησε να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ποινικές κατηγορίες μετά τη δραματική κατάρρευση του FTX. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ομόλογο 250 εκατομμυρίων δολαρίων, εν μέρει εξασφαλισμένο από το σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια. Οι όροι αποφυλάκισής του απαιτούσαν επίσης να φορέσει ένα βραχιόλι στον αστράγαλο και να μείνει στο σπίτι των γονιών του. Ωστόσο, οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι απέφυγε ορισμένους από αυτούς τους όρους

Οι δικηγόροι του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της FTX άσκησαν αμέσως έφεση κατά της απόφασης για την εγγύηση, αλλά έχασαν την αίτηση αναστολής της απόφασης του Κάπλαν.

Διαβάστε ακόμη

Politico: Κιάντι, μπριζόλες και φιάσκο – Πώς η Ιταλία απέτυχε να φορολογήσει τις τράπεζες

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Dasteri Systems: Η ελληνική εταιρεία που αλλάζει τα… φώτα σε πολυεθνικούς κολοσσούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ