Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ τον Φεβρουάριο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβράδυνε εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οι κινεζικές αρχές έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19: απαγόρευση μετακινήσεων, προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων σε όλη τη χώρα, ακόμη και επιβολή καραντίνας σε μια ολόκληρη επαρχία, τη Χουμπέι (κεντρική Κίνα), κέντρο της βιομηχανίας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση πάντως παρότρυνε τις εταιρείες να ξαναρχίσουν προοδευτικά τη λειτουργία τους, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται καθημερινά εμφανίζει πτωτική τάση, τουλάχιστον πέραν της Χουμπέι, εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Ο δείκτης των διευθυντών αγορών (purchasing managers’ index, PMI) τον Φεβρουάριο υποχώρησε έτσι στις 35,7 μονάδες έναντι 50,0 τον Ιανουάριο, σύμφωνα τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από 50 υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας, όταν πέφτει κάτω από το επίπεδο αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση.

Ο δείκτης υποχώρησε πολύ πιο κάτω από τη μεσοσταθμική εκτίμηση αναλυτών (45,0) που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και του ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, διαπίστωσε η στατιστική υπηρεσία.

Μολαταύτα η υπηρεσία επέδειξε αισιοδοξία: «παρότι η επιδημία πνευμονίας λόγω του νέου κοροναϊού είχε πιο μεγάλες επιπτώσεις» απ’ ό,τι προβλεπόταν «στην παραγωγή και τη λειτουργία των κινεζικών επιχειρήσεων, μοιάζει να αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο και οι συνέπειές της στην παραγωγή προοδευτικά εξασθενίζουν», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nomura, η πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Φεβρουάριο.

Ο τρόπος που υπολογίστηκε η μέτρηση, υποδεικνύει ότι μπορεί να βρίσκεται και κάτω από το ιστορικό χαμηλό των 35,7 μονάδων, σύμφωνα με σημείωμα του επικεφαλής οικονομολόγου της Nomura στο Χονγκ Κονγκ, Lu Ting. Όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει λόγω των πιο παρατεταμένων χρόνων παράδοσης λόγω της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξαιτίας του κορωνοϊού και της καραντίνας σε πολλές περιοχές.

Οι μακρύτεροι χρόνοι παράδοσης συνήθως υποδεικνύουν υψηλότερη ζήτηση και άρα καλύτερες συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν οφείλονται σε κλείσιμο βιομηχανιών και απαγόρευση μετακινήσεων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτό δείχνει κακή κατάσταση στα logistics, αναφέρει ο Lu που υπολογίζει τον μεταποιητικό PMI για τον μήνα Φεβρουάριο ακόμα χαμηλότερα, στις 33 μονάδες.