Με την τιμή του ελαιόλαδου για βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, ορισμένα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, χώρα παραγωγής ελαιολάδου, βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα.

Αν και η Ισπανία παράγει το 40 με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, εντούτοις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Ακόμα, γίνονται απόπειρες κλοπής ελαιόλαδου και από μεγάλα ελαιοτριβεία, όπως πριν από ένα μήνα στην Κόρδοβα, σε ένα ελαιοτριβείο, όπου έκλεψαν περίπου 60.000 λίτρα. Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι ότι ενώ στην αρχή του χρόνου, το λίτρο το λάδι κόστιζε 6,91 ευρώ ενώ η τιμή του Σετεμβρίου έχει φτάσει στα 10,34 ευρώ.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία, αλλά η νότια Ισπανία υποφέρει ακόμα από ξηρασία, από ανομβρία και αυτή τη στιγμή οι Ισπανοί πληρώνουν τόσο ακριβό λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Σύμφωνα με τον ιστότοπο SUR, η ασφάλεια δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα σημεία πρόσβασης στα σούπερ μάρκετ, αλλά πλέον, άνδρες και γυναίκες security που έχουν προσληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες περιπολούν στους διαδρόμους και παρακολουθούν τις ουρές στα ταμεία.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το θέμα, εργαζόμενοι και διευθυντές σε διάφορα καταστήματα δήλωσαν ότι τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας τους επέτρεψαν να εργάζονται με μεγαλύτερη ηρεμία. «Πολλές φορές βρίσκονται στην είσοδο, άλλοι είναι στα ταμεία ή περπατούν στους διαδρόμους για να δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας», είπαν εργαζόμενοι σε ένα σούπερ μάρκετ στην πόλη Μάλαγα.

 

Πάνω από 100% οι αυξήσεις για το ελαιόλαδο

Οι τιμές του ελαιόλαδου αυξήθηκαν στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο λόγω του ξηρού κλίματος στην Μεσόγειο, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Βάσει της ίδιας έρευνας, η μέση τιμή του ελαιόλαδου τον Αύγουστο κυμάνθηκε 130% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με δεδομένα της Mintec, η ισπανική παραγωγή ελαιόλαδου έχει μειωθεί πάνω από 50%, από τους συνήθεις 1,3 εκατ. – 1,5 εκατ. τόνους στους 610.000 τόνους. 

Όπως ανέφερε και ο αναλυτής της εταιρείας, Kάιλ Χόλαντ,  σε συνέντευξή του στο CNBC, «την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός πως άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία υποφέρουν κι αυτές από ξηρασία».

Σημειωτέον πως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δεύτερη και τρίτη στην κατάταξη της παραγωγής ελαιόλαδου σύμφωνα με το International Olive Council.

Οι υψηλές τιμές αυτές, πάντως, έχουν οδηγήσει και σε πολλές κλοπές του αποκαλούμενου και «υγρού χρυσού».
Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην ισπανική μονάδα παραγωγής Marin Serrano El Lagar «έκαναν φτερά» στις 30 Αυγούστου. Το κόστος για την οικογενειακή εταιρεία αγγίζει τα $420.000 με $450.000.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ληστές είχαν αρπάξει 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από την μονάδα Terraverne. Οι ληστές δε δίστασαν να αρπάξουν τις καρέκλες, τα γραφεία, τους ανεμιστήρες και τους υπολογιστές της εταιρείας.

 

Γιατί «εκτοξεύθηκε» η τιμή

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είπε ότι δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα.

Είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, είναι η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και έχει κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο. Και έτσι σε όλες αυτές τις χώρες που προανέφερα, εκτός από την Ελλάδα που είχε τις μικρότερες απώλειες, η παραγωγή έπεσε πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

Επειδή παρήχθη λοιπόν λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν.

Αυτό δυστυχώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια, ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών που προανέφερα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Π. Γεωργιόπουλος: Πώς η ΝΟVA έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος σε κινητή και τηλεόραση

Ιωάννης Γιώτης (Γιώτης): Αξιοσημείωτα κέρδη παρά τις πιέσεις για την εταιρεία του προέδρου των Βιομηχάνων Τροφίμων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ