Από τότε που, οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν να επιβάλλουν βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αρκετοί είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους προκειμένου γλιτώσουν τις περιουσίες τους.

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν ιστορικά αυστηρές κυρώσεις στοχεύοντας να πλήξουν, όχι μόνο ρωσικές τράπεζες και μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις αλλά και τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και πολλούς από τους στενούς του συνεργάτες. Οι εν λόγω κυρώσεις – απόρροια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – στοίχισαν στη ρωσική ελίτ περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη, κατασχέσει πολυτελή περιουσιακά στοιχεία Ρώσων δισεκατομμυριούχων, όπως γιοτ και βίλες. Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι και οι Ρώσοι μεγιστάνες οι οποίοι προκειμένου να ξεφύγουν από τις κυρώσεις, βρήκαν καταφύγιο σε μέρη τα οποία δεν έχουν προχωρήσει – τουλάχιστον, μέχρι στιγμής – στην επιβολή μέτρων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες από το BusinessInsider, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για παράδειγμα, προσελκύσουν ολιγάρχες που υπόκεινται σε κυρώσεις, λόγω της σχετικά ουδέτερης στάσης που κράτησαν απέναντι στη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Αντρέι Σκοτς, είναι ένας από τους Ρώσους ο οποίος έχει επιλέξει να μεταφέρει το υπερπολυτελές του γιοτ στο Ντουμπάι. Την 1η Μαρτίου, τρία ακόμη, γιοτ που ανήκαν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους βρίσκονταν ήδη, στα ύδατα των ΗΑΕ. Πολλοί είναι επίσης, και οι επιχειρηματίες από τη Ρωσία που επιλέγουν τις Μαλδίβες προκειμένου να στείλουν τα υπερπολυτελή γιοτ ή τζετ τους αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, πως κατά την πρώτη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της ρωσικής εισβολής στις 25 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν και δεν αντιτάχθηκαν έντονα στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας – Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις

Με «συνταγή» Κομισιόν η αύξηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα