Η αύξηση των επιδοτήσεων στις ενεργοβόρες ελληνικές επιχειρήσεις είναι από τα μέτρα που φαίνεται να «ξεκλειδώνουν» για να παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες και να πλαισιώσουν το νέο πλαίσιο στήριξης που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Καθώς οι σειρήνες του πολέμου γονατίζουν τους καταναλωτές, εκτινάσσοντας για πρώτη  φορά στα χρονικά τις τιμές όλων των καυσίμων ταυτόχρονα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια), στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που ψαλιδίζουν το οικογενειακό εισόδημα και οδηγούν σε αδιέξοδο τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες.

Σύμμαχος για να ενισχυθούν τα κυβερνητικά μέτρα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να «χαλαρώσει» το θέμα με τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε εμπόδιο στην προσπάθεια για μια πιο γενναία πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ είχε αιτηθεί προ Ουκρανικής κρίσης την αύξηση της επιδότησης στους βιομηχανικούς καταναλωτές από το 50% στο 75%, το οποίο απορρίφθηκε για αντίστοιχους λόγους με την ελληνική βιομηχανία να δέχεται ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά της.

Την Παρασκευή εστάλη σε όλα τα κράτη –μέλη της ΕΕ ένα προσχέδιο με το οποίο η Κομισιόν θέτει ένα νέο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων. Η ΕΕ ζητά από τα κράτη να καταθέσουν τις απόψεις τους σε μέτρα που στόχο έχουν να προσφέρουν προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε όσες εταιρείες πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, είτε με τη μορφή εγγυήσεων είτε με την μορφή επιδοτούμενων δανείων.

Επιπλέον όμως προσφέρει και πρόσθετες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις λόγω εξαιρετικά υψηλών τιμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η στήριξη θα μπορούσε να χορηγηθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για να αποζημιωθούν οι εταιρείες κυρίως έντασης ενέργειας. Από τα μέτρα αποκλείονται μόνο εκείνες που έχουν υποστεί κυρώσεις λόγω του πολέμου.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε προχθές ότι ο πόλεμος του Πούτιν θα επηρεάσει την οικονομία της ΕΕ όχι μόνο σήμερα αλλά και τους επόμενους μήνες.

Έτσι, είπε η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία την εργαλειοθήκη κρατικών ενισχύσεων για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τις εταιρείες και τους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη για ένα σχέδιο προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να αξιολογήσει ποια μέτρα κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις από τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα μεγαλώνουν οι ανάγκες των επιδοτήσεων και για τα νοικοκυριά.

Στην επιστολή που είχε σταλεί προ ημερών στους προμηθευτές ενέργειας για τις επιδοτήσεις του Μαρτίου, αναφερόταν από το ΥΠΕΝ ότι τα ποσά θα μείνουν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου στα 40 ευρώ οι πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Όμως η μεταβλητότητα στις τιμές εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το ύψος της κρατικής στήριξης καθώς από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού είχε διαμορφωθεί στα 322 ευρώ/MW.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227,3 ευρώ και τον Φεβρουάριο έπεσε στα 211,71 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πρόσθετη ενίσχυση που υπολογίζεται να  ξεπεράσει ακόμη και τα 50 ευρώ από 39 ευρώ που ήταν τον περασμένο μήνα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης που θα επιλύει τις δημοσιονομικές δυσκολίες  προκειμένου να ξανασχεδιάσει τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει προτείνει στην Κομισιόν πλαίσιο έξι σημείων με σοβαρές παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Επίσης ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας στο συμβούλιο υπουργών ενέργειας  πρότεινε την δημιουργία ενός νέου Ταμείου συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από δημοπρασίες δικαιωμάτων άνθρακα που σήμερα βρίσκονται στο Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve).

Μέχρι σήμερα και όλο το εξάμηνο της μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ρύποι ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Καθώς όμως οι ανατιμήσεις καλπάζουν και το πουγκί εσόδων από τους πλειστηριασμούς των ρύπων που τροφοδοτεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης-ΤΕΜ δεν θα  είναι ανεξάντλητο, ο πονοκέφαλος της εξεύρεσης πόρων μεγαλώνει.

Σε αυτό συνηγορεί και η υποχώρηση των τιμών των ρύπων που το τροφοδοτούν στα 60 ευρώ ο τόνος από πάνω από 90 ευρώ που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές

Η κληρονομιά που άφησε πίσω του o Δημήτρης Κοντομηνάς – Σήμερα η εξόδιος ακολουθία στην Ύδρα

Οι εκλογές (που δεν έρχονται πριν) το Φθινόπωρο, ο ερωτευμένος του Ψυχικού, το δράμα με τα σαπούνια και το θαύμα της Ίου