Αντίδραση στις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την κινητοποίηση 300.000 έφεδρων στρατιωτικών, έριξε στο «τραπέζι» και την απειλή των πυρηνικών όπλων, αναζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «βλέπει» μια νέα αναζωπύρωση στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Το πρωί της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να κηρύξει μερική επιστράτευση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται στα πεδία της ανατολικής Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα», ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό δεν είναι μπλόφα».  

Η συγκεκριμένη δήλωση, από αρκετούς αναλυτές, ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός για χρήση πυρηνικών όπλων. Ένα σενάριο άκρως καταστροφικό τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον ίδιο τον ρωσικό λαό, ο οποίος ήδη αντιδράει στην αποστολή χιλιάδων νέων ανδρών στο ουκρανικό μέτωπο.   

Την ίδια στιγμή, σε μια επανάληψη των όσων συνέβησαν με την Κριμαία το 2014, το Κρεμλίνο επιθυμεί να «νομιμοποιήσει» την κυριαρχία του σε τέσσερις περιφέρειες (Ζαπορίζια, Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ντόνετσκ), διοργανώνοντας δημοψηφίσματα «ένωσης» με τη Ρωσία. 

Οι αναλυτές αποδίδουν την επιθετική ρητορική του Πούτιν, την οποία υιοθετεί και ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ (δήλωσε την Πέμπτη ότι «όλα τα όπλα, μεταξύ των οποίων και πυρηνικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπερασπιστούμε τις περιοχές που έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσία», στις διαδοχικές ήττες των τελευταίων εβδομάδων στο πεδίο των μαχών. 

Η αντεπίθεση των Ουκρανών, η οποία εδράζεται στον σύγχρονο οπλισμό της Δύσης, έχει ως αποτέλεσμα την ανακατάληψη του 10% των κατεχόμενων εδαφών, αλλά και την «καθίζηση» του ηθικού των Ρώσων στρατιωτών. Επομένως, η ομιλία του Πούτιν ενδεχομένως είχε ως στόχο την «αφύπνιση» και την αποστολή ενός μηνύματος αποφασιστικότητας και κυριαρχίας.

Ίσως και την Παρασκευή οι κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, έχει ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου να προτείνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δηλώνοντας έτοιμη να τραβήξει το σχοινί της αντιπαράθεσης.  

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοσέπ Μπορέλ, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τη λήψη επιπλέον μέτρων.  

Τέσσερις διπλωμάτες, μιλώντας στο Politico, εκτίμησαν ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να διανείμει στις χώρες – μέλη ένα προσχέδιο με τις κυρώσεις έως και την Παρασκευή. Τα υπό εξέταση μέτρα συμπεριλαμβάνουν την επιβολή ανώτατης τιμής στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου -μια πρόταση που έχει υποβάλλει και η σύνοδος των G7- αλλά και την απαγόρευση του εμπορίου διάφορων ειδών πολυτελείας. 

Πιέσεις σε πετρέλαιο, αέριο

Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη επιπτώσεις στον ενεργειακό κλάδο, με την τιμή του πετρελαίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (Brent) να επιστρέφει άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ βρίσκεται σταθερά στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες έφθασε έως και τα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται στο 86% της συνολικής χωρητικότητας, δηλαδή οριακά άνω του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας. Αυτό, εύλογα, εξασφαλίζει ορισμένες ενεργειακές «εφεδρείες», σε συνδυασμό -πάντα- με τις αυξανόμενες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά και τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%.   

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει τις επόμενες ημέρες. «Η κατάσταση για τον χειμώνα είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά πιο δύσκολα. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» επισημαίνει η Monika Zsigri, επικεφαλής της ευρωπαϊκής task-force για την ενέργεια.  

Διαβάστε επίσης

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων (διαγράμματα)