Διεθνή

Signal: Η εφαρμογή μηνυμάτων που συστήνουν ο Έλον Μασκ και ο Τζακ Ντόρσεϊ

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Το Signal έχει παρόμοια λειτουργία με το WhatsApp, όμως σε αντίθεση με τον μεγάλο ανταγωνιστή του, δεν έχει ούτε διαφημίσεις, ούτε πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του

Ένα και μόνο τιτίβισμα του Έλον Μασκ, έστειλε ορδές ανθρώπων να κατεβάσουν την εφαρμογή Signal στο κινητό τους, οδηγώντας, παράλληλα και χιλιάδες άλλους να επενδύσουν σε μία εντελώς διαφορετική, ομώνυμη μετοχή, εκτοξεύοντας την αξία της. Τι το τόσο ξεχωριστό, λοιπόν, έχει αυτό το app, για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, αλλά και τον Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter, να του πλέκουν το εγκώμιο;

Το Signal θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μονόκερος» όχι επειδή είναι ένα startup με αξία που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Αλλά γιατί είναι μία εφαρμογή γραπτών μηνυμάτων πολύ διαφορετική από τις άλλες. Ο ιδρυτής του, Moxie Marlinspike, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην εξέλιξη συστημάτων επικοινωνίας με αποκρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2EE). Με λίγα λόγια, ένα λογισμικό με αποκρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο εγγυάται στους δύο χρήστες του πως μόνο εκείνοι και κανένας άλλος έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς προσφέρει το Signal, μία πλατφόρμα για την ανταλλαγή μηνυμάτων, η οποία όχι μόνο δεν συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες της, αλλά πραγματικά δεν μπορεί, ακόμη και αν το ήθελε, να έχει πρόσβαση στην επικοινωνία τους.

Η δραματική αύξηση στις λήψεις της εφαρμογής ήρθε αφότου το WhatsApp έστειλε ένα τελεσίγραφο στους χρήστες του: Είτε μας επιτρέπετε να μοιραστούμε τα δεδομένα σας, όπως το τηλεφωνικό αριθμό σας ή την τοποθεσία σας, με το Facebook, είτε σταματάτε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp στις 8 Φεβρουαρίου του 2021. Αργότερα, ο γίγαντας της ανταλλαγής μηνυμάτων με πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες, ανακοίνωσε ότι αυτή η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, μα η ζημία είχε γίνει. Προηγουμένως, οι χρήστες του Signal είχαν αυξηθεί δραματικά κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών του Black Lives Matter, καθώς οι διαδηλωτές ήθελαν να προστατέψουν την ιδιωτικότητα τους στο διαδίκτυο.

Παραδόξως, ο συνιδρυτής και μεγαλύτερος χρηματοδότης του Signal Foundation, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διοικεί την εφαρμογή, είναι ο Μπράιαν Άκτον,  ένας από τους δύο ιδρυτές του WhatsApp. O 48χρονος δισεκατομμυριούχος παρέμεινε στην εφαρμογή που εξέλιξε μετά την εξαγορά της από το Facebook μέχρι το 2017, όταν και ήρθε σε ρήξη με κάποια διοικητικά στελέχη της μητρικής του, πλέον, εταιρείας. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήθελε να προεκτείνει το δίκτυο στοχευόμενων διαφημίσεων του Facebook και στο WhatsApp, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Άκτον. Έτσι, έναν χρόνο αργότερα, έβαλε 50 εκατομμύρια από την δική του περιουσία για την δημιουργία του Signal Foundation, σε συνεργασία με τον Moxie Marlinspike. Ο Marlinspike είχε δουλέψει στο Twitter και αργότερα στο WhatsApp, που τότε ενδιαφέρονταν για το σύστημα επικοινωνίας του με αποκρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Προφανώς, τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα, με πολλές από τις μεγάλες εφαρμογές επικοινωνίας να βγάζουν την πλειοψηφία των κερδών τους μέσω των στοχευόμενων διαφημίσεων και της συλλογής δεδομένων.

Το Signal, από την άλλη, λειτουργεί ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και ακόμη και το λογισμικό του είναι ελεύθερο, δηλαδή μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί από τον οποιοδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό. Τέτοιες εφαρμογές, όπως και CEO σαν τον Marlinspike, ο οποίος αμείβετε λιγότερο από τον μέσο υπάλληλο του Facebook, σπανίζουν. Ο Marlinspike, όμως, το βλέπει διαφορετικά. «Θεωρώ πως αυτό που κάνουμε εμείς είναι εντελώς φυσιολογικό και όλα τα υπόλοιπα είναι απλά τρελά» είπε στο Business Insider. Η προσέγγιση του, όμως, πέρα από σχεδόν καχύποπτα αξιοθαύμαστη, ίσως να είναι και έξυπνη. Διότι είναι γεγονός πως η δημόσια εικόνα των τεχνολογικών εταιρειών έχει αλλάξει. Η αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός για τα πιθανά μελλοντικά κατορθώματα της Σίλικον Βάλεϊ έχουν αντικατασταθεί από μία βαθιά ριζωμένη αίσθηση δυσπιστίας προς την Big Tech. Μπορεί, λοιπόν, ο Moxie Marlinspike να ξέρει κάτι παραπάνω… ή απλά ανήκει στην υπαρκτή, αλλά μειοψηφική ομάδα ανθρώπων που επιλέγουν την ιδεολογία πάνω από τα τεράστια κέρδη.

Διαβάστε περισσότερα

TikTok: Τραγούδι των Fleetwood Mac έγινε viral και η BMG αγόρασε τα δικαιώματα του γκρουπ

Βρετανία: 200 εκατ. λίρες σε bitcoins πετάχτηκαν κατά λάθος – Προσφέρεται τεράστια αμοιβή για να βρεθούν

Κορωνοϊός: Το lockdown που έχουμε είναι σαν το Γέτι Ιμαλαΐων