Το θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου το 2020 αναμένεται να τεθεί στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των πετερελαιοπαραγωγών χωρών – μελών του ΟΠΕΚ.

Οπως μετέδωσε το Reuters,  προκειμένου να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Ρωσία.

Σύ,φωνα με την ιρακινή πλευρά, η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει περαιτέρω μείωση της παραγωγής τον επόμενο χρόνο, ώστε να υποστηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου και να μην υπάρξει υπερκορεσμός της αγοράς.

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να μην έχει αποσαφηνίσει τη στάση της, ωστόσο, σύμφωνα με το Ιράκ που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγό του ΟΠΕΚ, το Ριάντ υποστηρίζει την πρότασή του για επέκταση της μείωσης της παραγωγής στο 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα (ή το 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης) από 1,2 εκατ. βαρέλια που ισχύει σήμερα. «Καταλαβαίνω ότι (οι Σαουδάραβες) το προτιμούν», δήλωσε την Τρίτη από τη Βιέννη, όπου διεξάαγεται σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής.

Πρόσθεσε δε, ότι η Βαγδάτη υποστηρίζει την επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2020. Το ίδιο ανακοίνωσε χθες και το Ομάν. Η ισχύουσα συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα καθώς έφθανε χθες στη Βιέννη. Η πλειονότητα των αναλυτών αγορών πετρελαίου, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, θεωρεί ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι η επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Ούτως ή άλλως, το 2020 προβλέπεται πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο θα συνδυαστεί με τεράστια αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του οργανισμού, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.

Οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερκορεσμό της αγοράς και σε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι από 63 δολάρια το βαρέλι που ήταν χθες.

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τη συμμετοχή χωρών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Ρωσία και το Καζαχστάν, αλλά συνεργάζονται μαζί του από τα τέλη του 2016 για τη μείωση της παραγωγής.

Η Μόσχα δεν έχει διασαφηνίσει ακόμη τη στάση της, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ να τηρεί στάση αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το πιθανότερο είναι η Μόσχα να συμφωνήσει με τον ΟΠΕΚ, απλώς απομένει ακόμα η διευθέτηση κάποιων λεπτομερειών.