Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και τραπεζίτης, Μιχαήλ Φρίντμαν, κλειδώθηκε έξω από την επενδυτική εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη Τετάρτη, όπως μεταδίδει το BusinessInsider.

H εταιρεία LetterOne με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ότι ο Φρίντμαν και ο Ρώσος τραπεζίτης Πετρ Αβεν, απομακρύνθηκαν από το ΔΣ και δεν θα έχουν πια καμία σχέση με τον όμιλο.

Ο Φρίντμαν και ο Αβεν κατέχουν συνδυαστικά ποσοστό κάτω του 50% της LetterOne και, ως εκ τούτου, η εταιρεία απέφυγε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά των δύο ανδρών.

Ο πρόεδρος, Μέρβιν Ντέιβις, που έχει αναλάβει τώρα τον έλεγχο της LetterOne, είπε στους  Financial Times ότι οι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται ούτε καν να μιλούν στον Φρίντμαν, ο οποίος ίδρυσε την LetterOne το 2013. Επίσης, οι εργαζόμενοι τον κλείδωσαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας και μπλόκαραν την πρόσβασή του στα εταιρικά έγγραφα και τα αρχεία.

Τα περιουσιακά στοιχεία του στην εταιρεία έχουν παγώσει ενώ του αφαιρέθηκαν όλα του τα μετοχικά δικαιώματα. Ετσι δεν θα λαμβάνει μερίσματα, κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΣ δεν υποχρεούται να επιστρέψει στον Φρίντμαν τα μετοχικά του δικαιώματα ούτε αν αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Πάντως για να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο Φρίντμαν που έχει καθαρή αξία 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν ένας από τους πρώτους επικεφαλής επιχειρήσεων που βγήκαν μπροστά και μίλησαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Μπορεί βέβαια να το έκανε, προβλέποντας τις σκληρές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του τελικά δεν τον έσωσαν…

Σε μια επιστολή προς τους υπαλλήλους της LetterOne, ο Fridman ανέφερε ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση» και ότι «αυτή η κρίση θα κοστίσει ζωές και θα βλάψει δύο έθνη που είναι αδέρφια για εκατοντάδες χρόνια».

Η LetterOne, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια διεθνής επενδυτική επιχείρηση με επικεφαλής επιτυχημένους επιχειρηματίες, πρώην CEOs και διεθνείς επιχειρηματίες», κατείχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία 22,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως και το 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ρωσικές περιπέτειες της οικογένειας Δαυίδ

Οι αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα πυροδοτούν νέο ντόμινο

Πώς θα παρακολουθεί η εφορία το «κύκλωμα» για τις ταμειακές μηχανές και τα POS