Οι Ρώσοι μεγιστάνες Μιχαήλ Φρίντμαν και Όλεγκ Ντεριπάσκα είναι δύο από τους πρώτους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας που τάσσονται ανοιχτά κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μιχαήλ Φρίντμαν είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ελέγχει την εταιρεία private equity LetterOne και συγχρόνως, υπήρξε ιδρυτής της Alfa Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας. Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους του, ζήτησε να σταματήσει η «αιματοχυσία» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο guardian, o Ουκρανικής καταγωγής Φρίντμαν σε μέιλ που κοινοποίησε στους εργαζομένους της LetterOne, έγραψε ότι «ο πόλεμος δεν είναι ποτέ η απάντηση».

Κάνοντας μάλιστα, συγκεκριμένη αναφορά στις ουκρανικές του ρίζες στο Λβιβ, όπου ζουν ακόμα και σήμερα οι γονείς του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου ως πολίτης της Ρωσίας, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας επιχειρήσεις. Είμαι βαθιά δεμένος τόσο με τον ουκρανικό όσο και τον ρωσικό λαό και θεωρώ αυτή την σύγκρουση τραγωδία και για τους δύο».

Σημειώνεται πως ο Φρίντμαν υπήρξε ο 128ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το έτος 2021, σύμφωνα με τη λίστα των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων του Forbes. Ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος στην επιστολή του δήλωσε πως συνήθως, αποφεύγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις.

«Είμαι επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες υπαλλήλους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Αυτή η κρίση θα κοστίσει ζωές και θα βλάψει δύο έθνη που είναι αδέρφια για εκατοντάδες χρόνια», έγραψε. «Αν και μια λύση φαίνεται τρομακτικά μακρινή, μπορώ μόνο να συμμετάσχω σε εκείνους των οποίων διακαής επιθυμία είναι να τελειώσει η αιματοχυσία» πρόσθεσε.

Η εταιρεία του Φρίντμαν, FLetterOne, κατέχει περιουσιακά στοιχεία στη μονάδα λιανικής της L1, στη βρετανική εταιρεία λιανικής υγιεινής διατροφής Holland & Barrett, στην ισπανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ DIA καθώς και στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Turkcell, η οποία έχει πελάτες στην Τουρκία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Κύπρο.

Από την πλευρά του και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα σε ανάρτησή του στο Telegram, ζήτησε να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική», έγραψε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal, στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο μέσω μετοχών στη μητρική εταιρεία EN+ Group η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος στην Ουκρανία, βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2018 για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τη ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ίδιος έχει ξεκινήσει να κινείται νομικά εναντίον της εν λόγω απόφασης.

Φρίντμαν και Ντεριπάσκα καθώς και άλλοι – λίγοι αλλά επιφανείς Ρώσοι – μεταξύ αυτών δημοφιλείς ηθοποιοί, μουσικοί, παρουσιαστές της τηλεόρασης, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, με την πλειοψηφία παρόλα αυτά, των Ρώσων ολιγαρχών να παραμένουν σιωπηλοί.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμένεται να ασκήσει βαρύτατες πιέσεις στην ελίτ της Μόσχας από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των οικονομικών.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας, όπως εκτιμάται θα αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες καθώς αυξάνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης αρκετών ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift, απόφαση που στόχο είχε να αποσυνδέει τη χώρα από τη διεθνή χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή 25 χλμ. βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χλμ

Η αγωνία κορυφώνεται, οι αγορές χορεύουν (στο) τραμπολίνο και ο Σαράντης χωρίζει (και) με την Estée Lauder 

Η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία (πίνακες)