Με την περιοχή του Λουγκάνσκ να είνα πλέον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στην κατάληψη όλης της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία προτού προτείνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναλυτής και  διευθυντής της Ostoya Consulting, Βίκτορ Αμπράμοβιτς.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο αναλυτής εκτιμά ότι «ο Πούτιν [μπορεί] να προσφέρει τη δυνατότητα για κατάπαυση του πυρός μόνο και μόνο για να έχει έτσι την ευκαιρία να διατηρήσει τα κέρδη που κατάφερε να επιτύχει μέχρι στιγμής».

Ο Πούτιν συνεχάρη τη Δευτέρα τα στρατεύματά του για την «απελευθέρωση» της επαρχίας Λουχάνσκ έπειτα από αρκετές εβδομάδες αιματηρών μαχών που είχαν θύματα τόσο για τη ρωσική όσο και για την ουκρανική πλευρά. Ένα τεράστιο μέρος των υποδομών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, έχει ισοπεδωθεί, ενώ έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός θανάτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην κατάληψη του Ντόνετσκ της γειτονικής περιοχής του του Ντονμπάς, με την επαρχία να δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Δύσκολη επιλογή για τον Ζελένσκι

Παρ’ όλο που η εκστρατεία δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που επιθυμούσε η Μόσχα, δήλωσε ο Αμπράμοβιτς, η Ρωσία φαίνεται «σχεδόν σίγουρα» σε θέση να επιτύχει τους πιο περιορισμένους στόχους της στο Ντονμπάς. Εάν ο Πούτιν προσφέρει στη συνέχεια κατάπαυση του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, σημείωσε ο Αμπράμοβιτς.

«Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να πιστεύουμε ότι η αποδοχή μιας ρωσικής εκεχειρίας θα οδηγήσει πραγματικά σε μια μόνιμη ειρήνη», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα έδινε στη Ρωσία τη δυνατότητα να ενισχύσει τα στρατεύματά της και να επιτεθεί ξανά στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, αν ο Ζελένσκι δεν αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, αυξάνεται «ο κίνδυνος να απολέσει, ενδεχομένως, μέρος της δυτικής υποστήριξης στην οποία βασίζεται», δήλωσε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι η επιλογή αυτή μπορεί να του επιβληθεί από τους δυτικούς ηγέτες.

Και το αν ο Ζελένσκι θα δεχόταν μια τέτοια κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από το πόση στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει από τη Δύση, πρόσθεσε.

Το μέλλον της βοήθειας των Δυτικών

Ο αναλυτής είπε ότι θα συνεχιστεί η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες έως 12 μήνες.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, θα έχουν αντίκτυπο στην αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, είπε ο Αμπράμοβιτς. «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχει μεγάλη κούραση από τον πόλεμο στην Αμερική, αλλά οι Αμερικανοί [επίσης] έχουν τεράστιους πόρους που μπορούν να δεσμεύσουν για δεκαετίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν διαφορετικούς υπολογισμούς για το χρονικό διάστημα που είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Μοχάμεντ Μπαρκίντο: Πέθανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ

EFFAT: Πώς θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό (πίνακες) (pics)

Morgan Stanley: «Βλέπει» S&P 500 στις 3.000 μονάδες, πτώση -22% το 2022