Δυναμική εμφάνιση έκαναν οι ακτιβιστές-μέτοχοι στη γενική συνέλευση της TotalEnergies, καθώς εντείνουν συνεχώς την πίεση που ασκούν προς τις Big Oil ώστε να υιοθετήσουν «πρασινότερη» ατζέντα.

Πραγματικά, πέρα από τις συνήθεις κινητοποιήσεις από δεκάδες ακτιβιστέςγια το Κλίμα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, στο Παρίσι, τα… σπουδαία έλαβαν χώρα στην ίδια τη γενική συνέλευση όπου πάνω από το 30% των επενδυτών υποστήριξε το ψήφισμα που είχε καταθέσει η ολλανδική οργάνωση Follow This, απαιτώντας από τον γαλλικό κολοσσό να μειώσει με ταχύτερο ρυθμό τον όγκο των ρύπων της μέχρι το 2030.

Η Follow This είναι μία από τις οργανώσεις που έχουν κάνει «σημαία» τον μετοχικό ακτιβισμό, ήτοι την αγορά μετοχών που θα τους διασφαλίσει μια θέση στα εταιρικά φόρουμ και τις γενικές συνελεύσεις των πετρελαϊκών ομίλων, με στόχο την άσκηση πιέσεων για φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές.

Το ίδιο έκανε προ ημερών και στη γενική συνέλευση της Shell, όμως η μέχρι τώρα σκληροπυρηνική στάση της Total είχε καταστήσει πιο σημαντική την ανάγκη μιας δυναμικής δράσης και επίδειξης δύναμης σήμερα.

Πραγματικά, αν και το ψήφισμα δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία το ποσοστό που έλαβε ήταν σημαντικό, υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης πρότασης που είχε καταθέσει η ολλανδική οργάνωση στην περσινή γενική συνέλευση, δείχνοντας τη «δουλειά» που έχει γίνει στο μεσοδιάστημα για την ενημέρωση και αφύπνιση των μικρομετόχων.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος, Πατρίκ Πουγιανέ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν κατηγορήθηκε ευθέως για πρακτικές «greenwashing», οπότε έπρεπε να επισημάνει και να απαριθμήσει τις επενδύσεις της εταιρείας σε ΑΠΕ και το πρόγραμμα κλιματικής μετάβασης της Total.

Σημειωτέον πως το σκηνικό θεωρείται βέβαιο πως θα επαναληφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά στην έτερη ακτή του Ατλαντικού, κατά τις γενικές συνελεύσεις των αμερικανικών κολοσσών της ExxonMobil και της Chevron.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Μπάμπης Βωβός: Τρίτο mega σφυρί για τους γυάλινους πύργους της Κηφισίας (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ