Τουρκία- Κατάρ: Η σχέση των δύο χωρών διχάζει και προκαλεί εδώ και χρόνια εκνευρισμό στη Δύση αλλά και στον αραβικό κόσμο, μια σχέση δούναι και λαβείν.  Η πώληση του 10% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης στο Κατάρ είναι μια από τις δέκα μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψαν με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Χαμάντ αλ Θανί. Υπεγράφη επίσης ένα μνημόνιο κατανόησης για κοινή επένδυση στο Golden Horn Project ενώ συμφωνήθηκε  η μεταβίβαση μετοχών των διαχειριστριών  λιμανιού της Antalya από την τουρκική Global Ports στην καταριανή Terminals W.L.L.

Μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη και για κοινές δραστηριότητες προώθησης από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας και τη Διοίκηση Ελεύθερης Ζώνης του Κατάρ.  Τουρκία και Κατάρ συμφώνησαν επίσης στη συγκρότηση μιας κοινής Επιτροπής Εμπορίου ενώ υπέγραψαν πολλά μνημόνια κατανόησης για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τη βελτίωση της οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας αλλά και για οικογενειακές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Τρεις φορές ο Ερντογάν στο Κατάρ σε έξι μήνες

Το τελευταίο εξάμηνο ο Ερντογάν έχει επισκεφτεί τρεις φορές την Ντόχα και όχι τυχαία. Οι δεσμοί των δύο χωρών ενισχύθηκαν κυρίως μετά την κρίση στον Κόλπο τον Ιούνιο του 2017, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν μπλόκο στο Κατάρ και διέκοψαν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Το μποϊκοτάζ κατά του Κατάρ έγινε με την κατηγορία ότι η Ντόχα απειλούσε την σταθερότητα της περιοχής υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες. Τότε ο Ερντογάν έτεινε χείρα βοηθείας στέλνοντας στο Κατάρ βασικά αγαθά με εμπορικά αεροσκάφη. Σε αντάλλαγμα ο Εμίρης του Κατάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης που δήλωσε στον Ερντογάν τη στήριξή του όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Για τον Ερντογάν και την ρημαγμένη τουρκική οικονομία η χρηματοδότηση από την πλούσια χώρα του Κόλπου ήταν ζήτημα «ζωής ή θανάτου» χρηματοδότηση που γίνεται μέσω συμφωνιών και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και με άμεση στήριξη.

Το Κατάρ έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία των 82 εκατομμυρίων μετά το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας όταν τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας τελείωσαν και υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στην προσπάθεια στήριξης της λίρας. Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ «έβαλε πλάτη» τριπλασιάζοντας μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Καταριανοί αγόρασαν επίσης ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια: Αυτό ήταν το τίμημα για το 50% της BMC, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμπορικών και στρατιωτικών οχημάτων της Τουρκίας. Το άλλο μισό ανήκει σε έναν επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν, τον Εθέμ Σανσάκ.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα, υπήρξαν ασυνήθιστες αυξήσεις στα μερίδια εταιρειών του Κατάρ στο τουρκικό χρηματιστήριο. Το χαρτοφυλάκιο έξι εταιρειών του Κατάρ υπερτριπλασιάστηκε σε έξι μήνες: από 16 δισεκατομμύρια λίρες (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Ιουνίου 2019 σε σχεδόν 59 δισεκατομμύρια λίρες.

Διαβάστε ακόμη

Στη MIG έχουμε deal, στην Ελλάκτωρ κόλπα, στο Κολωνάκι έργα (τέχνης) και στην MLS φτώχειες

Υπόθεση Folli Follie: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού των Κουτσολιούτσων

Στο 1,5 δισ. εκτινάσσεται η Επιστρεπτέα 4 – Πάνω από 333.000 αιτήσεις σε έξι ημέρες