Διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων της Επιστρεπτέας  Προκαταβολής και τα ποσά που μοιράζονται. Και όσο παρατείνεται η κρίση και το lockdown, τόσο η αγορά εναποθέτει  τις ελπίδες της στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Μέχρι τα μεσάνυχτα χθες είχαν υποβληθεί πάνω από 333.000 αιτήσεις σε 6 ημέρες για χορήγηση Επιστρεπτέας 4. Το κονδύλι των 1,2 δισεκατομμυρίων που είχε αρχικά προϋπολογιστεί εξανεμίστηκε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων –στους οποίους εντάχθηκαν και οι αγρότες- οδεύει πλέον προς τους 350.000, ξεπερνώντας τους δικαιούχους όλων μαζί συνολικά των προηγούμενων κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1-3.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται πλέον να ανακοινώσoυν αύξηση του κονδυλίου κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ακόμη ή +25% για να συνεχιστούν οι πληρωμές και την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες καφετερίας, εστιατορίου, καταστημάτων ρούχων και υποδημάτων, καθώς ακόμα όμως και ιδιοκτήτες ταξί, δικηγόροι και άλλοι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό μοιράζονται από 1.000 ευρώ καθένας (500 ευρώ επίδομα και 500 δάνειο) ή από 2.000 αν έκλεισαν με κρατική εντολή. Αν όμως έχουν 1-5 εργαζόμενους τότε τα ποσά ξεκινούν από 4.000 ευρώ κατ’ελάχιστον και αυξάνονται, όσο ανεβαίνει ο αριθμός των εργαζομένων.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney.gr καταγράφονται και προβλήματα όπως τα εξής:

· Νέοι δικαιούχοι και επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020 ή στα τέλη του 2019 και για πρώτη φορά εντάσσονται στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, διαπιστώνουν ότι και πάλι δεν δικαιούνται ούτε 1 ευρώ οικονομικής ενίσχυσης. Και αυτό διότι άνοιξαν μόλις ξέσπασε η κρίση και δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πελατεία ή να κάνουν τζίρους,  οπότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν εμφανίζουν καμία πτώση -ή ενδεχομένως να φαίνεται και… άνοδος ολίγων ευρώ! Για άλλους, οι οποίοι έκαναν έναρξη μόλις 1-1,5 μήνα πριν το 2ο lockdown (πχ 28 Σεπτεμβρίου 2020) είναι μαθηματικώς αδύνατον να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα 4, όπως ήλπιζαν και πίστεψαν.

· Ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι υποψήφιοι δικαιούχοι, για συγκυριακούς λόγους επίσης, η σύγκριση των μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου φέτος εν συγκρίσει με τους ίδιους μήνες πέρυσι, τους οδηγεί να χάνουν την επιδότηση, παρότι δίνουν αγώνα και υπέστησαν πτώση εσόδων όλο το προηγούμενο εξάμηνο. Με άλλα λόγια, εάν το σύστημα υποδεχόταν τις αιτήσεις τους για τις Επιστρεπτέες 1-3, τότε αυτοί θα δικαιούνταν ενίσχυση. Συγκρίνοντας όμως μεμονωμένα τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο πέρυσι με Σεπτέμβριο-Οκτώβριο εφέτος, μπορεί να φαίνονται σαν να μην έχουν καθόλου απώλειες.

Για τις περιπτώσεις αυτές μάλιστα, το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν εμφανίζει άμεσα την αιτιολογία, αλλά ένα κουμπί που αν επιλέξει κάποιος να το πατήσει, καταθέτει ένσταση προκειμένου να πληροφορηθεί αρμοδίως τον λόγο απόρριψης, προκειμένου και να μπορέσει ενδεχομένως να τον αμφισβητήσει. Αν όμως παραλείψει να το πράξει τη στιγμή της απόρριψης, τότε δεν εμφανίζεται ξανά και θα πρέπει να αναζητήσει άλλες οδούς για να πληροφορηθεί ή να αμφισβητήσεις τους λόγους της απορρίψεώς τους, οι οποίοι μπορεί να είναι, κυρίως:

  • ότι δεν εμφανίζουν πτώση τζίρου τα στοιχεία που συλλέγει και εξετάζει η ΑΑΔΕ ή
  • ότι έχουν παραλείψει κάποια δήλωση ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος το 2019

Οι αιτήσεις για επιστρεπτέα 4 θα συνεχιστούν μέχρι και 30 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Ολα τα σενάρια για τα «απαγορευμένα» Χριστούγεννα

Απάτη τύπου carousel: Tρία e-shops «εξαφάνισαν» ΦΠΑ 15 εκατ. μέσα σε 3 χρόνια

Οι φήμες για Wind, το deal της Vivartia και η βραδινή… μετακόμιση σε βίλα της Κηφισιάς