Μπορεί να ομορφαίνουν τα αστικά κέντρα και να προσφέρουν σκιά, ωστόσο τα δέντρα δεν εκτελούν μόνο αυτούς τους ρόλους. Σύμφωνα με επιστημονική ομάδα, η αντίληψη αυτή πρέπει να αλλάξει και τα δέντρα να θεωρούνται βασικά στοιχεία των πόλεων, όπως το δίκτυο συγκοινωνιών και η δημόσια ασφάλεια.
Η παρουσία των δέντρων στις πόλεις είναι πολύτιμη, καθώς μειώνουν τις θερμοκρασίες, μετριάζουν τις πλημμύρες, επιτρέποντας στο νερό της βροχής να απορροφάται από το έδαφος, και λειτουργούν ως βιότοπος για πτηνά και άλλα ζώα.
Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον. Η παρουσία πάρκων και πράσινων χώρων συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ η αστική βλάστηση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς μαγνητίζει τους ρύπους. Επιπλέον, η φύτευση δέντρων, ιδίως αυτόχθονων ειδών, δημιουργεί καταφύγιο και πηγή τροφής για την πανίδα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι οι αστικές καλλιέργειες μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά τρόφιμα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνουν πως τα δέντρα δεν είναι απλώς κάτι ωραίο, αλλά πρέπει να αναβαθμιστούν σε κάτι που απαιτείται από τους πολίτες. Με λίγα λόγια, να είναι υποχρεωτικά σε κάθε πόλη.
Όπως σχολιάζει ο ειδικός βιοκλιματολογίας από το βρετανικό πανεπιστήμιο, Μανουέλ Εσπερόν-Ροντρίγκεζ, και επικεφαλής έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο PLOS Climate, «με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση, την ασφάλεια, τις μεταφορές, τα δέντρα πρέπει να ανέβουν σε αυτό το επίπεδο»
Οι επιστήμονες προτείνουν ένα πλαίσιο βασικών κατευθύνσεων για την προστασία και την ανάπτυξη των αστικών δασών. Πρώτο και σημαντικότερο είναι η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης. Όπως τονίζουν, η δημιουργία ενός αστικού δάσους δεν σταματά στη φύτευση των δέντρων. Απαιτούνται συνεχής φροντίδα, συντήρηση και προστασία, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια, όταν τα νεαρά δέντρα είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και παράσιτα
Αν και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να συμβάλουν οικονομικά, οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρηματοδότηση δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς. Υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές χρειάζεται να προβλέπουν ειδικούς προϋπολογισμούς για τα αστικά δάση, αναγνωρίζοντάς τα ως κρίσιμη υποδομή της πόλης και όχι ως μια προαιρετική περιβαλλοντική παρέμβαση. Μάλιστα, επικαλούνται πρόσφατη έκθεση, σύμφωνα με την οποία για κάθε δολάριο που επενδύεται σε πάρκα, οι πόλεις αποκομίζουν 3 δολάρια σε τοπικά οικονομικά οφέλη ετησίως, αφού οι κάτοικοι βγαίνουν, ψωνίζουν και γευματίζουν σε κοντινούς χώρους εστίασης.
Το βασικό μήνυμα της επιστημονικής ομάδας είναι ότι οι πόλεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν το αστικό πράσινο ως μια αναγκαία επένδυση για την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατήρηση και η ενίσχυση των αστικών δασών δεν αποτελεί απλώς μια αισθητική επιλογή, αλλά ουσιαστικό στοιχείο του σχεδιασμού των βιώσιμων πόλεων.
Έτσι, μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι πόλεις θα είναι πράσινες και πιο ασφαλείς, μακροπρόθεσμα. «Είναι ένας τρόπος να διασφαλίσουμε, ότι κι αν φυτεύουμε σήμερα θα επιβιώσει τα επόμενα 10, 20 ή 50 χρόνια», πρόσθεσε ο ειδικός.
Διαβάστε ακόμη
Birkenstock: Από τα σανδάλια στα δισεκατομμύρια – Η στρατηγική που κρατά ψηλά τις πωλήσεις
Χρυσός: Το παράδοξο ράλι που αγνοεί Fed, ακριβό πετρέλαιο και ισχυρό δολάριο
Παταγονία: Η επική διαδρομή στο Πέρασμα των Δακρύων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.