Το 2026 αναμένεται να είναι «η πιο δύσκολη χρονιά» για τους εργαζομένους στα τμήματα τεχνητής νοημοσύνης της Tesla. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του αντιπροέδρου λογισμικού AI της εταιρείας, Ασόκ Ελουσουάμι, κατά τη διάρκεια μιας γενικής σύσκεψης που συγκέντρωσε το προσωπικό από τα τμήματα Autopilot και Optimus.
Σύμφωνα με το ΒusinessInsider, ο Ελουσουάμι τόνισε, ότι το 2026 αποτελεί κομβική χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία. «Πρέπει να περιμένετε να δουλέψετε πιο εντατικά από ποτέ για να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε. Ένα από τα στελέχη που ήταν παρών περιέγραψε τη συνάντηση ως «κραυγή συσπείρωσης» για όλη τη διεύθυνση AI.
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν δίωρης σύσκεψης, ηγετικά στελέχη από ολόκληρο το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασαν επιθετικά χρονοδιαγράμματα για την παραγωγή του Optimus, αλλά και στόχους για την ανάπτυξη της υπηρεσίας Robotaxi. Καθώς η Tesla επιταχύνει την προσπάθειά της να λανσάρει Robotaxis σε όλη τη χώρα και να αυξήσει την παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ της, τα δύο αυτά τμήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των μεγαλύτερων στοιχημάτων του Έλον Μασκ.
Ο Μασκ είχε δηλώσει στην τηλεδιάσκεψη κερδών του Οκτωβρίου ότι η εταιρεία σχεδιάζει να λειτουργεί την υπηρεσία Robotaxi σε οκτώ έως δέκα μητροπολιτικές περιοχές μέχρι το τέλος του 2025. Έχει επίσης αναφέρει πως στόχος είναι να κυκλοφορούν στους δρόμους περισσότερα από 1.000 οχήματα ride-hailing έως τότε.
Στο μεταξύ, ο Μασκ υποστήριξε πως η Tesla σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή του Optimus προς τα τέλη του 2026. «Η αύξηση της παραγωγής θα χρειαστεί χρόνο για να φτάσει σε ετήσιο ρυθμό του 1 εκατομμυρίων μονάδων, επειδή θα κινηθεί τόσο γρήγορα όσο το πιο αργό, πιο ατυχές, πιο πρωτόγονο εξάρτημα από τα 10.000 μοναδικά μέρη του ρομπότ», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συζήτηση του Οκτωβρίου.
Οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν νωρίτερα μέσα στον μήνα ένα πακέτο αποδοχών για τον Μασκ που θα μπορούσε να τον καταστήσει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στον κόσμο. Το πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά από φιλόδοξους στόχους για τα Robotaxi και τον Optimus, μεταξύ των οποίων την ανάπτυξη 1 εκατομμυρίων Robotaxis στους δημόσιους δρόμους και 1 εκατομμυρίων ανθρωποειδών ρομπότ.
Εκείνη την περίοδο, σύμβουλοι αποζημιώσεων είχαν επισημάνει ότι το πακέτο αμοιβών του Μασκ ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για τον κλάδο, αποτελώντας πιθανώς κίνητρο για να διατηρηθεί η προσήλωσή του στην Tesla. Ο ίδιος είχε αστειευτεί τον Οκτώβριο πως χρειάζεται τις επιπλέον μετοχές επειδή «δεν αισθάνεται άνετα να χτίζει έναν στρατό ρομπότ αν δεν έχει ισχυρή επιρροή στην εταιρεία».
Η ομάδα Autopilot της Tesla, η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την ομάδα Optimus, αποτελεί διαχρονικά ένα από τα υψηλότερης προτεραιότητας προγράμματα της εταιρείας. Η δομή της ομάδας παραμένει ως επί το πλείστον απομονωμένη από τους υπόλοιπους μηχανικούς, ενώ το οργανόγραμμά της είναι μυστικό, όπως έχει αποκαλύψει το Business Insider. Εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι η ομάδα δουλεύει για χρόνια με εντονότερους ρυθμούς και πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις υπό τον Μασκ από την ίδρυσή της.
Ο Ελουσουάμι ανέλαβε ηγετικό ρόλο και στην ομάδα Optimus νωρίτερα φέτος, μετά την αποχώρηση του αντιπροέδρου Μίλαν Κόβατς. Έκτοτε, η Tesla μετατόπισε την τεχνική προσέγγιση του τμήματος σε ένα πιο «camera-focused» μοντέλο, αντίστοιχο με τον τρόπο που εκπαιδεύει το λογισμικό πλήρους αυτόνομης οδήγησης. Η ομάδα Optimus πραγματοποιεί επίσης εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον Μασκ. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι οι συναντήσεις της Παρασκευής «μερικές φορές κρατούν μέχρι τα μεσάνυχτα».
Διαβάστε ακόμη
«Αποστολή εξετελέσθη» για την EBRD μετά από δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα
Νίκος, Κώστας και Γιάννης Αλεξίου (Altex): Το διεθνές στοίχημα της Funky Buddha
Με ένα κλικ τα τιμολόγια: Πότε και πώς περνούν όλες οι επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.