Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, γνωστοποίησε ότι είναι πρόθυμος να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο και μπορεί να το βιντεοσκοπήσει, ώστε να δώσει κουράγιο στους πολίτες και να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από την ασφάλειά του.

«Θα βιντεοσκοπήσω και θα το διαθέσω προς τηλεοπτική προβολή, ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν τη διαδικασία και την επιστημονική εγκυρότητα», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «The Joe Madison Show».

Το σχόλιο του Ομπάμα ήρθε μετά από τη δημοσίευση πολλών δημοσκοπήσεων που γνωστοποιούν ότι πολλοί Αμερικανοί είναι δύσπιστοι ως προς τη λήψη του εμβολίου κατά της Covid-19, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες του σχεδίου μαζικού  εμβολιασμού των ΗΠΑ για τον έλεγχο της πανδημίας, η οποία έχει πλέον κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,48 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup, εκείνοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι οι αφροαμερικανοί, καθώς φαίνεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να το λάβουν.

Οι εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι οι φόβοι κλιμακώθηκαν λόγω των λανθασμένων χειρισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της αφόρητης πίεσης από μέρους του Ντόναλντ Τραμπ να εγκριθεί το οποιοδήποτε εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Για την ακρίβεια, η απροθυμία εμβολιασμού υπήρξε ένα σύνηθες φαινόμενο στις ΗΠΑ πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία. Οι ιατροί επισημαίνουν, ότι αυτό είχε καλλιεργηθεί από μία μακροχρόνια μελέτη από Βρετανούς ερευνητές το 1998, που συνδέει τα εμβόλια κατά της ιλαράς με τον αυτισμό στα παιδιά. Αυτό έδωσε τροφή στο αντιεμβολιαστικό μπλοκ, καθώς δημιουργήθηκε μια ομάδα ακτιβιστών γνωστών για την αντίθεσή τους στους εμβολιασμούς και για τη διάδοση αντιεπιστημονικων πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ομπάμα ανέφερε επίσης τη μελέτη Tuskegee, στην οποία αφροαμερικανοί άντρες με σύφιλη δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία για χρόνια μετά τη διάθεση της πενικιλίνης τη δεκαετία του 1940, έτσι ώστε κυβερνητικοί ερευνητές να μπορούν να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου.

«Καταλαβαίνω, ιστορικά, με βάση τα πειράματα της Tuskegee, γιατί η αφρικανική αμερικανική κοινότητα θα είχε κάποιο σκεπτικισμό», είπε. «Αλλά το γεγονός είναι ότι τα εμβόλια είναι γιατί δεν έχουμε πλέον πολιομυελίτιδα. Και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ένα σωρό παιδιά που πεθαίνουν από ιλαρά και ευλογιά και ασθένειες που για χρόνια ταλαιπωρούσαν ολόκληρους πληθυσμούς και κοινότητες.»

Τα κράτη ανά τον κόσμο αναμένουν να διανείμουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού  σε μόλις δύο εβδομάδες. Η Moderna και η Pfizer ζήτησαν έκτακτη έγκριση από την FDA, με τις τελικές αποφάσεις να δημοσιεύονται σε μερικές εβδομάδες.

Την Τρίτη, μια ομάδα Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ψήφισε 13-1 για να δώσει στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και στους κατοίκους μακροχρόνιας περίθαλψης στις ΗΠΑ την πρώτο δόση του εμβολίου μόλις διατεθεί  για δημόσια χρήση.

Ο Ομπάμα είπε, επίσης, ότι θα λάμβανε το εμβόλιο, εάν του το έκανε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι το εμβόλιο θα διατεθεί αρχικά σε όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και τους παρότρυνε να κάνουν ένα εμβόλιο.

«Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, εάν είστε ηλικιωμένοι, εάν έχετε κάποιο υποκείμενο νόσημα, εάν είστε ιατρός, εάν εργάζεστε σε κατάστημα τροφίμων, πρέπει να πάρετε αυτό το εμβόλιο.»

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρονικός κατάσκοπος για τα παράνομα ΙΧ

MYTILINEOS: Απόκτηση 90.000 ιδίων μετοχών

Οι μέτοχοι ψηφίζουν για τον «νέο» ΟΤΕ – Το πλάνο για τις νέες θυγατρικές και τα οφέλη