Η ιδέα ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι, έδωσε ο ίδιος στοιχεία στη δημοσιότητα λίγο πριν πεθάνει μέσω του Apple Watch που έφερε επάνω του, γρήγορα αντικαταστάθηκε από μια πιο «συναρπαστική» θεωρία.

Σύμφωνα με αυτήν, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να «πιάσουν» μέσω ενσωματωμένων συσκευών που διέφυγαν των ελέγχων, εικόνες και ήχους από τη στυγερή δολοφονία που έχει συνταράξει τον πλανήτη.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι αυτό που διαρρέει καλά πληροφορημένη πηγή, ότι δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν εκείνος που αποφάσιζε προσωπικά, με τη βοήθεια συμβούλων, τι λεπτομέρειες θα δώσει στο κοινό για ό,τι συνέβη στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και σε ποια χρονική στιγμή θα τις δημοσιοποιήσει.

Ο πιο σοκαριστικός καρπός των προσπαθειών του Ερντογάν ήρθε χθες τη νύχτα, όταν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πέντε ανώτατους αξιωματούχους και συνέλαβε άλλους 18 στο πλαίσιο της έρευνας για την οποία πίεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ηταν πλέον σαφής η παραδοχή ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε ενώ αρχικά η Σ. Αραβία επέμενε ότι έφυγε σώος και αβλαβής απ το προξενείο.

Μια από τις πτυχές της ιστορίας που δεν φωτίστηκαν αρκετά είναι η επιρροή του ίδιου του Ερντογάν που έδειξε, όπως σημειώνει το CNBC, μια εξαιρετική ικανότητα διαχείρισης της υπόθεσης. Αφησε να διαρρεύσουν οι λεπτομέρειες με τέτοιον τρόπο ώστε να ξεσηκωθεί η διεθνής κατακραυγή κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι η γοργή αντίδραση του Ερντογάν έχει να κάνει με ένα μείγμα περιφερειακής αντιπαλότητας, αποστροφής με θρησκευτικά κίνητρα και διπλωματικής πονηριάς.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε εξοργισμένος ότι οι γείτονές του από τη Σαουδική Αραβία έδρασαν τόσο ανοιχτά στο τουρκικό έδαφος και τόνισε ότι το θύμα, ο Τζαμάλ Χασόγκγι ήταν ένας «αδελφός» – ένας μακροχρόνιος φίλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είναι ορκισμένη εχθρόε του Πρίγκιπα του στέμματος, Μωχάμεμ Μπιν Σάλμαν.
Πέραν τούτου, άρπαξε την ευκαιρία να αποδυναμώσει την εικόνα του Πρίγκιπα.

Επίσης, ο συγχρονισμός του θανάτου του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου με την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον ήταν μάλλον συμπτωματικός. Ωστόσο, οι Τούρκοι ελπίζουν ότι οι πληροφορίες για τη δολοφονία και η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από το Ριάντ θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ.
Αν και, όπως λένε οι δυτικοί διπλωμάτες, ο Ερντογάν ποτέ δεν θα ευχόταν τον θάνατο του Κασόγκι, παρά ταύτα χειρίστηκε την υπόθεση αριστοτεχνικά.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρώτα στη Washington Post, τους New York Times και τη Sabah, μια εφημερίδα φίλα προσκείμενη στο καθεστώς Ερντογάν, είχαν λεπτομέρειες για την άφιξη των δύο ιδιωτικών αεροπλάνων που έφτασαν και έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ δημοσιοποίησαν και τα ονόματα και τις ηλικίες των 15 επιβατών, 12 εκ των οποίων έχουν δεσμούς με τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Σαλμάν.

Σύμφωνα με τη Sabah, στα ηχητικά ντοκουμέντα ακούγεται ο γενικός πρόξενος Μοχάμεντ αλ Οταΐμπι να λέει στους δυο εκτελεστές του Κασόγκι: «Κάντε το έξω (σσ. τη δολοφονία). Θα με βάλετε σε μπελάδες». Ενας εκ των πρακτόρων απαντά: «Αν θες να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Αραβία, βούλωσέ το»

Όπως σημειώνει το CNBC, μόνο ένας λόγος φαίνεται να υπάρχει που δεν έχουν δοθεί ακόμα για έρευνα από διεθνείς φορείς όλα τα ηχητικά : ότι ο Ερντογάν τα κρατάει για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς ακόμα δεν έχει υψώσει το δάχτυλο κατά του πρίγκιπα Σαλμάν.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν ξέρει ακόμα που θα οδηγήσει αυτή η ιστορία το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας – Τουρκίας, αλλά και θεωρείται ότι ο Ερντογάν θα δώσεις ακόμα κάποιες λεπτομέρειες πριν κλείσει αυτή η υπόθεση, καθώς κρατά στα χέρια του το πιο ισχυρό όπλο, αν βέβαια υπάρχει: το πραγματικό βίντεο ή το ηχητικό υλικό που μπορεί ακόμα μπορεί να υποσκάψει το αφήγημα της Σαουδικής Αραβίας
Το απόλυτα σίγουρο είναι ότι το τελευταίο κρίσιμο κεφάλαιο της ιστορίας δεν έχει ακόμα γραφτεί