Κατά τους περισσότερους αναλυτές, η έγκριση του νομοσχεδίου που θα απαγορεύσει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες –εκτός αν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του, η εταιρεία ByteDance, το πουλήσει- είναι ένα ακόμα «επεισόδιο» στον διαρκώς εντεινόμενο «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν στο «μάτι» την κινεζική πλατφόρμα σχεδόν από την ώρα που εμφανίστηκε, σαρώνοντας τα πάντα –και κυρίως σε δημοφιλία στις πολύ νεαρές ηλικίες- στο πέρασμά του.

Ο μεγαλύτερος φόβος των Αμερικανών είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας τους. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες έχουν από την πρώτη στιγμή τον έλεγχο της πλατφόρμας με τα μικρής διάρκειας βίντεο και ότι θα τη χρησιμοποιήσουν. Είτε διαδίδοντας προπαγάνδα για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, είτε χρησιμοποιώντας το app ως «Δούρειο Ίππο» για να υποκλέψουν ευαίσθητες και μη πληροφορίες. Άλλωστε, τα 170 εκατομμύρια Αμερικανοί (περίπου ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ) που χρησιμοποιούν το TikTok κάθε μήνα, δεν είναι και λίγοι…

Οι παραπάνω λόγοι, άλλωστε, κρίθηκαν αρκετοί για να απαγορευθεί όχι μόνο η χρήση, αλλά ακόμα και το «κατέβασμα» του application σε συσκευές κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Οι Αμερικανοί θεωρούν το TikTok «χρυσωρυχείο» για scammers και άλλων ειδών απατεώνες –κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα οικονομικό και κοινωνικό χάος τη χώρα. Ενώ την ίδια ώρα, κατατίθενται με ρυθμό… καταιγίδας οι έρευνες που αναφέρουν ότι το TikTok είναι εθιστικό, καθώς «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο να παράγει διαρκώς ντοπαμίνη όταν το χρησιμοποιεί και πως προκαλεί μια σειρά εγκεφαλικών βλαβών, προβλημάτων στη διανοητική υγεία και μειωμένη παραγωγικότητα.

Σινοαμερικανικός πόλεμος

Οι αναλυτές λένε ότι η απαγόρευση του TikTok δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξαφανιστεί από τις αμερικανικές οθόνες σύντομα, καθώς απαιτείται μια πολύμηνη διαδικασία μέχρι να εφαρμοστεί – αν γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε και το 2020, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια μπλόκαραν το… μπλόκο του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε εκδώσει εντολή απαγόρευσης του κοινωνικού δικτύου.

Η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η κυβέρνηση Τραμπ έκλεισε μια συμφωνία με την οποία οι αμερικανικοί κολοσσοί Oracle και Walmart θα εξαγόραζαν ένα μεγάλο ποσοστό του TikTok. Αυτό το τελευταίο δεν συνέβη ποτέ, καθώς το Πεκίνο «απάντησε» με την επιβολή πιο σκληρών μέτρων για τις εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων.

Θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία; Με αρκετές οργανώσεις να το στηρίζουν, το TikTok έχει ξεκινήσει ήδη πολύ σκληρό lobbying εναντίον της απόφασης για… εξορία. Έχει ήδη ξοδέψει 5 εκατ. Δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις εναντίον του νομοσχεδίου, επιστρατεύοντας σε αυτές μέχρι και μια… μοναχή που εξαίρει τα πλεονεκτήματα του κοινωνικού δικτύου και μιλά για την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία κατοχυρώνονται οι ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες –με τη στήριξη του προέδρου Μπάιντεν, πάντως, επιμένουν ότι το application επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία και να επηρεάσει τους Αμερικανούς μέσα από τον εθιστικό αλγόριθμο της πολύ δημοφιλούς πλατφόρμας social media.

Αυτό το τελευταίο θεωρείται πολύ προβληματικό από τους Αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι φαίνονται πεπεισμένοι ότι η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance ελέγχεται μυστικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, κάτι που ο CEO της, Σου Τσιού αρνείται μετ’ επιτάσεως. Βέβαια, η κακή ιστορία των κινεζικών αρχών με τις παρεμβάσεις σε τεχνολογικές εταιρείες –όπως στην Alibaba του πλουσιότερου Κινέζου επιχειρηματία, Τζακ Μα και την λογοκρισία στο «ευαίσθητο» πολιτικό περιεχόμενο από τη Δύση, δεν τον βοηθά ιδιαίτερα.

Ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο το τονίζει αυτό, λέγοντας ότι «τυγχάνει να ελέγχουν μια εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια ενός από τους καλύτερους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο. Είναι αυτός που χρησιμοποιείται σε αυτή τη χώρα από το TikTok και χρησιμοποιεί τα δεδομένα των Αμερικανών ουσιαστικά για να διαβάσει το μυαλό σου και να προβλέψει τι βίντεο θες να δεις στη συνέχεια».

Βλάπτει τον εγκέφαλο;

Ο Ρούμπιο μπορεί να λέει καθ’ υπερβολή ότι ο AI αλγόριθμος του TikTok «διαβάζει» το μυαλό των χρηστών του, όμως είναι πολλοί οι επιστήμονες οι οποίοι λένε κάτι άλλο, αρκετά πιο βαρύ: Ότι το ελέγχει και του προκαλεί βλάβες. Για την ακρίβεια, μια σειρά από επιστημονικές έρευνες, έχουν αποδείξει ότι το Tiktok –όπως και άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας- προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο σε κάθε βίντεο που βλέπει ο χρήστης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μία την υπερέκκριση ντοπαμίνης και από την άλλη την αίσθηση της στέρησης όταν ο εγκέφαλος δεν εκτίθεται στον παράγοντα που τον «εκπαίδευσε» να την υπερεκκρίνει. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε εθισμό.

Με πιο απλά λόγια, κάθε φορά που σταματάμε να βλέπουμε το ένα σύντομο βίντεο μετά το άλλο, τα επίπεδα της ντοπαμίνης πέφτουν. Έτσι, αισθανόμαστε την ανάγκη να επιστρέψουμε στο επίπεδο που αισθανόμασταν νωρίτερα και το μυαλό μας ωθεί τα χέρια μας να ξανανοίξουν το κοινωνικό δίκτυο.

Σε αυτό το εθιστικό του πράγματος –δηλαδή στη μετατροπή του εγκεφάλου μας σε μια «βιομηχανία παραγωγής ντοπαμίνης» κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το TikTok, συντελούν πολλοί παράγοντες. Όπως η αίσθηση του ενθουσιασμού και της ανυπομονησίας για το επόμενο βίντεο, για το οποίο δεν έχουμε ιδέα τι θα αφορά, αφού η πλατφόρμα είναι απρόβλεπτη. Τα βίντεο είναι πολύ μικρά, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να «καταναλώσουμε» ακόμα και εκατοντάδες βίντεο σε λίγα λεπτά. Σε αυτό συντελεί και η ευκολία χρήσης της, αφού χρειάζεται η κίνηση του αντίχειρα και μόνο- κάτι που θυμίζει τα slots στα καζίνο.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr