Τα πάνω – κάτω ήρθαν στη Ρωσία το τελευταίο 24ωρο, με τους μισθοφόρους της Βάγκνερ να στρέφονται κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, απαιτώντας την καθαίρηση της στρατωτικής ηγεσίας της χώρας.

Μάλιστα, η ιδιωτική οργάνωση του Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε «πορεία» προς τη Μόσχα, προτού τελικά υπάρξει αποκλιμάκωση, με τη Λευκορωσία να παρέχει άσυλο στους μισθοφόρους της Βάγκνερ.

Ο ίδιος ο Πριγκόζιν έχει μακρά ιστορία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτελώντας έναν από τους στενότερους συμμάχους του. Αυτό, βέβαια, ίσχυε μέχρι την απόφαση του να εξεγερθεί εναντίον του Κρεμλίνου.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η Βάγκνερ έχει διεξαγάγει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες, εκ μέρους της Ρωσίας. Το ίδιο έπραξε και στην εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην κατάληψη της -κρίσιμης σημασίας- πόλης Μπαχμούτ.

H εξήγερση του Πριγκόζιν δεν «έπιασε» εξαπίνης τους γνώστες των ρωσικών εξελίξεων. Ο ίδιος είχε επανειλημμένως ασκήσει κριτική για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Όχι για το γεγονός της εισβολής, αλλά για τους ελάχιστους πόρους που έχουν δαπανηθεί, όπως και για την ελλιπή πρόοδο του ρωσικού τακτικού στρατού. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, έχει καταφερθεί εντόνως κατά των στρατιωτικών επικεφαλής, και ιδίως του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Η κατάσταση για τη Μόσχα κατέστη αρκετά επικίνδυνη, όταν ο Πριγκόζιν, μαζί με τους χιλιάδες άνδρες τους (υπολογίζονταν σε 20.000 – 25.000), εγκατέλειψε την Ουκρανία και ξεκίνησε την κατάληψη πόλεων και χωριών της νότιας Ρωσίας. Κι αυτό, μάλιστα, χωρίς να συναντήσει αντίσταση από τον ρωσικό τακτικό στρατό.

Στόχος του ήταν να φθάσει έως τη Μόσχα, προκειμένου να απαλλάξει τον ρωσικό λαό από την στρατιωτική ηγεσία, όπως διαμήνυε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Τελικά, ο εμφύλιος απετράπη χάρη στην παρέμβαση μια σειράς παραγόντων, με τον Πριγκόζιν και τα μέλη της Βάγκνερ να παίρνουν άσυλο και να καταφεύγουν στη Λευκορωσία.

Ωστόσο, το μέλλον της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι πλέον αβέβαιο, δεδομένου ότι η Βάγκνερ είχε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τον ρωσικό τακτικό στρατό. Το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Όμως, το σίγουρο είναι ότι το Κίεβο… πανηγυρίζει.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία, φαίνεται πιο αδύναμος από ποτέ, ενόσω μάλιστα βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2024. Αναμφίβολα, τα τελευταία γεγονότα και η απόπειρα ανατροπής της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αποτέλεσαν μια μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο.

Η Δύση, στο μεταξύ, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις χώρες των G7 και του ΝΑΤΟ, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε έκπληκτη από την κλιμάκωση της έντασης στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες – σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσαν να κατεβάσουν τους τόνους, με το Ιράν να κάνει λόγο για μια «εσωτερική υπόθεση» της Μόσχας, τασσόμενο «υπέρ της τάξης και του νόμου».

Τέλος, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζόν Καντίροφ, αποκήρυξε τη Βάγκνερ και διέθεσε μέρος των στρατιωτικών δυνάμεών του στο Κρεμλίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος, δε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του.

 

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Από τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο ολικό comeback το 2023

Προβλήματα σε αρκετά εκλογικά τμήματα – «Άφαντα» τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Ανταρσία στη Ρωσία: «Ασταθές το Κρεμλίνο, ταπεινωμένος ο Πούτιν» – Τι αναφέρει αμερικανική έκθεση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ