Καθώς η Βάγκνερ χαλαρώνει τον κλοιό της στην πόλη του Ροστόφ με τα μέλη της να αποχωρούν και ο επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ταξιδεύει προς τη Λευκορωσία ως μέρος της συμφωνίας για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, η επόμενη μέρα που ξημερώνει για τη Ρωσία, δεν φαίνεται τόσο εύκολη.

Η αιματοχυσία μπορεί να αποφεύχθηκε, όπως είπε και ο ίδιος ο Πριγκοζίν, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του χρειάστηκαν μόλις 24 ώρες για να φτάσουν στο Ροστόφ και να κατευθυνθούν προς τη Μόσχα, όμως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μοιάζει πιο αδύναμος από ποτέ.

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελετών του Πολέμου (ISW) σχετικά με τα γεγονότα του Σαββάτου, η Μόσχα δυσκολεύθηκε πολύ να συγκροτήσει μια αποτελεσματική ταχεία αντίδραση στην αιφνιδιαστική κίνηση της Βάγκνερ. Οι αναλυτές του Ινστιτούτου (κυρίως Αμερικανοί απόστρατοι στρατηγοί) αναφέρουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο θα «εξαλείψει πιθανότατα τον όμιλο Βάγκνερ ως ανεξάρτητο φορέα υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν με τη σημερινή του μορφή». Όμως αυτό, δεν έγινε χωρίς κόστος.

Το ISW αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, διαδραμάτισε τόσο άμεσο ρόλο στην ανακοπή της προέλασης της Βάγκνερ προς τη Μόσχα είναι «ταπεινωτικό για τον Πούτιν», ενώ «το Κρεμλίνο έχει μείνει σε μια βαθιά ασταθή κατάσταση». Οι αναλυτές τονίζουν ότι η επιτευχθείσα συμφωνία του Πριγκόζιν με τον Λουκασένκο είναι μια «βραχυπρόθεσμη και όχι μια μακροπρόθεσμη λύση, ενώ η εξέγερση του Πριγκόζιν αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες στο Κρεμλίνο και στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας».

Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο ειδικός αναλυτής σε θέματα Ρωσίας και ασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων The Soufan Group, Κόλιν Κλαρκ. Ο Κλαρκ, θεωρεί ότι η δίνη των γεγονότων του Σαββάτου υπονόμευσε τον Πούτιν, ο οποίος «ποτέ δεν έχει εμφανιστεί πιο αδύναμος». Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναλυτής ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος “ψάχνει παντού για την επιτυχία και πιθανώς γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός για τους ανθρώπους μέσα στον στενό του κύκλο”.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει επίσης σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ομάδα Wagner: «Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι δυνατόν η Ρωσία να περιθωριοποιήσει τη Βάγκνερ. Η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαρτώνται από την ομάδα Βάγκνερ και στην πραγματικότητα την έχουν ανάγκη για να ασκήσουν τη ρωσική εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο – στη Συρία, στο Μάλι και αλλού. Είναι ένα βασικό συστατικό του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία λειτουργεί στον κόσμο και αυτό το ρήγμα έχει αποκαλύψει κάποιες πραγματικές διαιρέσεις στη διοίκηση και τον έλεγχο της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν «σημάδια», αρκετές μέρες πριν ότι ο Πριγκοζίν προετοίμαζε τα στρατεύματά του για ανταρσία, προκαλώντας «συναγερμό» στην Ουάσινγκτον. Πληροφορίες από πηγές της Washington Post και των New York Times αναφέρουν ότι στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο έγινε σειρά συσκέψεων- ενημερώσεων μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές στη Ρωσία, 24 ώρες πριν ο Πριγκοζίν κινηθεί εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επεξεργάζονταν σχετικές πληροφορίες από τα μέσα Ιουνίου, ενώ αυτές χαρακτηρίστηκαν «βέβαιες και ανησυχητικές» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας στις συσκέψεις, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν για χάος με διεθνείς προεκτάσεις, λόγω του τεραστίου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Μάλιστα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο ίδιος ο Πούτιν ήταν ενήμερος πως ο άλλοτε στενός σύμμαχός του, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξύφαινε την ανταρσία, τουλάχιστον μια μέρα πριν την εκδηλώσει. Γιατί λοιπόν δεν μπόρεσε να την αποτρέψει;

Την απάντηση έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος σε νυχτερινό του μήνυμα, ανέφερε -και μάλιστα στα ρωσικά- ότι «ο άνθρωπος από το Κρεμλίνο ήταν φανερά πολύ φοβισμένος και, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι πια στη Μόσχα». Με τις φήμες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει τη Μόσχα το Σάββατο να «φουντώνουν», οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την επίτευξη συμφωνίας με την παρέμβαση Λουκασένκο.

Πάντως το κλίμα από τις εικόνες που φτάνουν από το Ροστόφ μοιάζει μάλλον… πανηγυρικό. Οι μαχητές της Βάγκνερ εγκαταλείπουν την πόλη σε μια μάλλον «γιορτινή» διάθεση παρά την αποτυχημένη ανταρσία, ενώ στους δρόμους συγκεντρώθηκε πλήθος που παρακολουθεί τα στρατεύματα να φεύγουν από την πόλη. Κάποιοι από τους κατοίκους πανηγυρίζουν, άλλοι προσπαθούν να πιάσουν τα χέρια των μισθοφόρων που αποχωρούν. Στα οχήματά τους, οι μισθοφόροι έχουν γράψει λέξεις όπως «Ροστόφ» και «αδέρφια», ενώ ο Πριγκόζιν είναι ήδη καθ’ οδόν προς τη Λευκορωσία.

Διαβάστε ακόμη

Σουπερμάρκετ: Μάχη για τζίρο 13 δισ. με φόντο τον πληθωρισμό – Οι κινήσεις των παικτών της αγοράς (pics)

Ταμείο Ανάκαμψης: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές – Πώς ανεβαίνει ο πήχης στα 70 δισ. ευρώ

Υπ. Μετανάστευσης: 800 συνοριοφύλακες θα λάβουν έως το 2027 €114 εκατ. για ανανέωση στη θητεία τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ