Τη συνεχιζόμενη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2026 επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, στο πρώτο του μήνυμα μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής

Με τη δήλωση αυτή θέλησε να στείλει προς τις αγορές και κυρίως τους ξένους θεσμικούς σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει ρότα στο οικονομικό και νομισματικό πεδίο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το τελευταίο κρίθηκε, μάλλον, ως επιτακτικό με δεδομένο πως πολλοί βιάστηκαν να επισημάνουν πως ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αναγκάστηκε, από το περασμένο καλοκαίρι, να εγκαταλείψει με… βαριά καρδιά τη γραμμή των Erdoganomics και να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή στη νομισματική και δημοσιονομική ορθότητα.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα (την τελευταία φορά, μόλις τον περασμένο μήνα, με νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης), από το περασμένο καλοκαίρι, έχει πράγματι οδηγήσει σε πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού (που τον Οκτώβριο του 2022 «έπιασε» ταβάνι στο 85%) και κυρίως έχει αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των ξένων θεσμικών.

Όμως, ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για το μέσο πολίτη, στο 67% το Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη σταθερή αποδυνάμωση της λίρας, έχουν οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών παίζοντας έτσι  – κατά γενική ομολογία ντόπιων και ξένων αναλυτών- καθοριστικό ρόλο στην απώλεια στήριξης προς το κυβερνών AKP.

Ενδεικτικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι Κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θριάμβευσαν με άνετη επανεκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου, το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης σε στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα έδειξαν πως οι τιμές λιανικής στην Πόλη αυξήθηκαν σε ποσοστό 78,25%(!) σε ετήσια βάση το Μάρτιο. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσοστό που δικαιολογεί την αγανάκτηση των πολιτών προς την κυβέρνηση. Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν αντιστοίχως κατά 63,12% σε ετήσια βάση.

Για να αντισταθμίσει την εκτίναξη του κόστους ζωής, ο Ερντογάν έχει εφαρμόσει συνεχείς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όμως αυτές δεν φαίνεται να επαρκούν, ενώ ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα οι συντάξεις κινούνται πλέον κάτω του κατώτατου μισθού ενός κρατικού υπαλλήλου, ήτοι περίπου στις 10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 300 δολάρια), όταν ο μισθωτός στο δημόσιο λαμβάνει 17.000 λίρες (περίπου 500 δολάρια).

O Ερντογάν, μέχρι τώρα, είχε εμφανιστεί να συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να ξανακερδίσει τους ξένους θεσμικούς, όμως καθώς δεν φημίζεται για την υπομονή του, δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει να κρατήσει την ψυχραιμία του απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα-φιάσκο για το κόμμα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι με το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς τη Δευτέρα, η λίρα κατέγραψε νέο άλμα, ενώ οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις. Σταδιακά η αγορά σταθεροποιήθηκε, όμως δεν είναι βέβαιο αν οι φόβοι των επενδυτών καταλάγιασαν.

Η λίρα σταθεροποιήθηκε τελικά λίγο κάτω των 32 έναντι του δολαρίου, αν και νωρίτερα είχε καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό στα 33 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αντιστοίχως στο χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης BIST 100, μετά από συνεχείς διακυμάνσεις, έκλεισε τελικά με μικρή άνοδο 0,17%.

Πυροσβεστικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος ο Σιμσέκ, ο οποίος με μακροσκελή ανάρτηση του, επέλεξε να αγνοήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να εστιάσει αντ’ αυτού στη συνέχιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος που έχει θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με στόχο «να επιτευχθεί η αναμόρφωση της οικονομίας και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας», ενώ παράλληλα επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στις καταθέσεις συντηρώντας τη σφιχτή νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

«Επιτυγχάνοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη θα βεβαιωθούμε πως η μόνιμη αύξηση της ευημερίας θα μοιραστεί σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Goldman Sachs σε ανάλυση της υποστήριξε πως οι αγορές αναθάρρησαν από το γεγονός πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν προσπάθησε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, σε πολιτικούς όρους το πρόβλημα που έχει στα χέρια του ο «σουλτάνος», με την κοινή γνώμη να δυσφορεί, παραμένει.

Η Κεντρική Τράπεζα στις εκτιμήσεις της επιμένει πως ο πληθωρισμός σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί με φόντο την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, όπως και οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές. Ο μέσος όρος των προβλέψεων θέλουν τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται μεταξύ 40,1% και 48% μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, όσο η αποκλιμάκωση αυτή αργεί να φανεί στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών, η απήχηση του Ερντογάν και της κυβέρνησης του αναπόφευκτα θα πληρώνει το τίμημα…

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

ΔΕΗ: Ολοκληρώνεται το deal με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την μεταφορά της HΡΩΝ 1 στην Κρήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ