Μια πρώτη… γεύση από τις απόψεις και τις προθέσεις του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας πήραν οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές, με τον Φατίχ Καραχάν να μοιράζει διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της νομισματικής ορθότητας.

Η παρουσίαση των νέων τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας στάθηκε αφορμή για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του διαδόχου της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν και την πρώτη του ευκαιρία να… αυτοσυστηθεί στις αγορές.

Ο μόλις λίγων ημερών νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας υποστήριξε πως το συμβούλιο θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις πληθωριστικές προσδοκίες και την συμπεριφορά των τιμών. Και θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε περίπτωση οποιασδήποτε επιδείνωσης των προοπτικών του πληθωρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η μέχρι τώρα νομισματική σύσφιγξη έχει αποδώσει καρπούς.

Από τον περασμένο Ιούνιο και την επιστροφή στη νομισματική ορθότητα που χάραξε η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 3.650 μονάδες βάσης. Στην τελευταία συνεδρίαση της, τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια άλλες 250 μονάδες με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί στο 45% από το 8,5% που ήταν το περασμένο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά και μάλιστα το Δεκέμβριο αυξήθηκε περαιτέρω στο 64,8%, ενώ η τουρκική λίρα «έπιασε» νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 30 λίρες.

Διεθνείς αναλυτές θεωρούσαν βέβαιο ότι η αύξηση του Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία για κάποιους μήνες, δεδομένου πως η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις όσο «τρέχει» η κρίσιμη προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές και δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Αυτό ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί και ο Καραχάν, κρατώντας ωστόσο ανοιχτό το… παράθυρο σε νέες αυξήσεις, εφόσον χρειαστεί. Η τελευταία προειδοποίηση συνοδεύτηκε και με μια δήλωση-αιχμή κατά της κυβέρνησης Ερντογάν που δεν διέφυγε της προσοχής των ξένων media (σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου).

Ο νέος «άρχοντας» της νομισματικής πολιτικής που έχει εργαστεί και για την περιφερειακή Fed της Νέας Υόρκης επεσήμανε πως η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό περιπλέκεται από κάποιες κυβερνητικές πολιτικές.

Αναφέρθηκε δε, ειδικά στην νέα (πολλοστή) αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, σε μια (προεκλογική) προσπάθεια του Ερντογάν να στηρίξει τα νοικοκυριά εν μέσω της εκτίναξης του κόστους ζωής.

Κατά τον Καραχάν το νέο άλμα ύψους 49% στον κατώτατο μισθό, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού, κοντά στο 7% σε μηνιαία βάση, μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, μετά από πέντε μήνες συνεχούς επιβράδυνσης.

Έτσι, ξεκαθάρισε πως οι προσδοκίες για τα επίπεδα των τιμών, η φορολογική πολιτική και οι τιμές που θα εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν στο μικροσκόπιο της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να παρέμβει εκ νέου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μέτρησε κυρίως για τους ξένους θεσμικούς ήταν πως ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Amazon δεσμεύτηκε ανοιχτά στη συνέχιση της πολιτικής που ξεκίνησε η προκάτοχος του, διαγράφοντας τα ανορθόδοξα Erdoganomics, προκειμένου η κεντρική τράπεζα να «πιάσει» τους στόχους της.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτοί; Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει κατά το πρώτο μισό του έτους (πιθανότατα με φόντο τα προεκλογικά… μπαξίσια που είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει η κυβέρνηση), όμως εκτιμάται πως θα κάνει σημαντική πρόοδο διόρθωσης μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη της χρονιάς ο δείκτης εκτιμάται πως θα υποχωρήσει γύρω στο 36%, πριν κατέβει στο 14% το 2025 για να επανέλθει σε μονοψήφιο νούμερο, στο 9%, από το 2026.

Πρόκειται για «ένα στόχο φιλόδοξο, αλλά εφικτό» τόνισε από την πλευρά του ο υποδιοικητής Σεβντέτ Ακσάι, που βρισκόταν στο πλευρό του Καραχάν, κατά την παρουσίαση.

Ο ίδιος ο Ακσάι, πάντως, πήγε ένα βήμα πιο πέρα στην ανοιχτή κριτική του κατά των… μαύρων ημερών της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που είχε ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό που κάνουμε δεν είναι τόσο απλοποίηση όσο εξορθολογισμός» επεσήμανε, εξηγώντας πως ο σύνδεσμος ανάμεσα στην επιτοκιακή πολιτική και τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τη συναλλαγματική ισοτιμία (της λίρας) είχε σπάσει, είχε διαταραχθεί. «Και αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο προσπαθούμε να εργαστούμε τώρα» τόνισε επικριτικά ο 63χρονος οικονομολόγος, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση του.

Τα τουρκικά media απέφυγαν φυσικά να σταθούν στην κριτική αυτή, που πιθανότατα δεν θα αφήνει τον Ερντογάν ευχαριστημένο. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως έχει αλλάξει συνολικά έξι διοικητές στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας μέσα σε πέντε χρόνια. Και τόσο η Ερκάν όσο και ο Καραχάν έχουν κερδίσει τα εύσημα από τους ξένους αναλυτές, ακριβώς επειδή δεσμεύτηκαν στην αντιστροφή των Erdoganomics.

Διαβάστε ακόμη

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη: Η (εντυπωσιακή) αντιστροφή ρόλων για Γερμανία και Ελλάδα (χάρτης)

Copernicus: Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ (vid)

«Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις: Έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση – Οι δικαιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ