Στην ανάκληση των περιβαλλοντολογικών άδειας λειτουργίας της εταιρείας Anagold, θυγατρικής της αμερικάνικης SSR Mining Inc., προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, μετά την κατολίσθηση που συνέβη την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα εννέα εργάτες να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι.

Εξάλλου, αργά το βράδυ της Παρασκευής τέθηκαν υπό κράτηση και έξι υπεύθυνοι του χρυσωρυχείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, προσθέτοντας ότι οι εργασίες για την προσπάθεια να απεγκλωβιστούν οι εργάτες συνεχίζονται.

Επίσης ξεκίνησαν έλεγχοι στο πόσιμο νερό της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με την ποιότητα του. Οι έλεγχοι έδειξαν πως δεν διαπιστώνεται μόλυνση του νερού.

«Η κράτηση των έξι ατόμων αποφασίστηκε από το δικαστήριο χθες το βράδυ, ενώ δύο εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό δικαστική επιτήρηση», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Καναδός υπήκοος, στέλεχος της εταιρείας Anagold που εκμεταλλεύεται το χρυσωρυχείο. Το 80% των μετοχών της Anagold ανήκει στην εταιρεία SSR Mining που εδρεύει στο Ντένβερ, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει στην τουρκική εταιρεία Lidya.

Με την ανάκληση της περιβαλλοντολογικής άδειας, το ορυχείο δεν μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα του.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων, οι υπεύθυνοι του χρυσωρυχείου δεν έλαβαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μολονότι γνώριζαν τον κίνδυνο από μια κατάρρευση του όγκου του χώματος.

Η επιχείρηση διάσωσης των εννέα εγκλωβισμένων, που καθυστέρησε λόγω του κινδύνου νέων κατολισθήσεων, εντάθηκε από χθες το βράδυ. «Μια από τις προτεραιότητές μας είναι να απομακρύνουμε τον όγκο των χωμάτων που κάλυψαν την κοίτη του ποταμού (…) Θέλουμε να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο μόλυνσης του τρεχούμενου νερού ή των υπόγειων υδάτων», είπε ο υπουργός.

Ένας τεράστιος σωρός από χώμα, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές είχε υποστεί επεξεργασία για χρυσό και είχε εναποτεθεί στους λόφους, κατέρρευσε την Τρίτη και ξεχύθηκε με ταχύτητα σαν λάβα σε μια κοιλάδα, σε έναν «κατακλυσμό» από χώμα και πέτρες, με σύννεφα σκόνης να υψώνονται στον ουρανό.

Σύμφωνα με ειδικούς, το χώμα ενδέχεται να περιέχει κυανιούχο άλας, που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη χρυσού και μπορεί να μολύνει το έδαφος ή τα νερά του ποταμού Ευφράτη που διαρρέει την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι γίνονται καθημερινά μετρήσεις και σήμερα δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Το ορυχείο, το οποίο απασχολεί 667 εργάτες, είχε βρεθεί στο προσκήνιο το 2022 ύστερα από διαρροή κυανιούχου άλατος, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία του. Άνοιξε και πάλι αφού καταβλήθηκε ένα πρόστιμο, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός: Άνοιξη μέσα στον χειμώνα για την Αθήνα – Η καλύτερη ιστορικά περίοδος

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ