Την έναρξη της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων για τον τρίτο αντιδραστήρα του υπό κατασκευήν πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία, κήρυξαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έναρξη της λειτουργίας του αντιδραστήρα προγραμματίζεται για το 2023.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, που έδωσε το παρών μέσω τηλεπαρουσίας, δήλωσε ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, και πως θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από τους 8.000 και πλέον εργαζόμενους στον υπό κατασκευή σταθμό είναι Τούρκοι και ότι σήμερα στη Ρωσία φοιτούν περισσότεροι από 100 Τούρκοι φοιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα απασχοληθούν στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου». Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θα αποφοιτήσουν περισσότεροι από 200 Τούρκοι και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού θα υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών που θα απασχοληθούν στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.

Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και το 99% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην ρωσική Rosatom. Ο σταθμός θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 megawatt, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισ. kilowatt/ ανά ώρα.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιγμα των Κινέζων της Cosco στις παραγωγικές τάξεις του Πειραιά – Η συνάντηση των δύο πλευρών στο «ουδέτερο γήπεδο» του ΥΝΑ

Ο «i ρουφιάνος» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η έξοδος στον ΑΔΜΗΕ, η κατάρρευση μιας επιχειρηματικής δυναστείας και τα… απόνερα ενός έρωτα!

Aναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της Folli Follie