Εάν οι κινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων της Άγκυρας αποτελούν καλό βαρόμετρο για το αποτέλεσμα των επερχόμενων τουρκικών εκλογών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα.

Η αντιπολίτευση του κόμματος CHP τονίζει πως πολλοί γραφειοκράτες έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν για νέες θέσεις εργασίας, θεωρώντας πως η 20ετής θητεία του Ερντογάν στον προεδρικό θώκο της χώρας φτάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με το Politico, η πιθανότητα αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη για τη Δύση, όπου οι πολιτικοί έχουν απηυδήσει με το ισλαμιστικό αφήγημα του Τούρκου Προέδρου αλλά και την επιθετική του ρητορική. Σημειωτέον πως τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία παρέχει διόδους οι οποίες αποφεύγουν τις διεθνείς κυρώσεις ενάντια της Ρωσίας, ενώ έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και συνεχίζει τις παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην Ελλάδα. 

Η συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να πρόκειται για προετοιμασία σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν αλλά υποδεικνύει και τη νευρικότητα η οποία χαρακτηρίζει την όλη κυβέρνησή του. Μετά από τον χειρότερο σεισμό εδώ και ένα αιώνα και μετά από πολυετή οικονομική κακοδιαχείριση, οι εκκλήσεις για αλλαγή πολιτικής ηγεσίας έχουν αυξηθεί.

Εδώ και χρόνια το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ φαίνεται σίγουρο για τη νίκη του πριν από τις εκλογές. Πρόκειται για μία δικαιολογημένη στάση, εάν κανείς αναλογιστεί πως ο Ερντογάν έχει κερδίσει δύο προεδρικές εκλογές, τρία δημοψηφίσματα και πέντε βουλευτικές εκλογές. Τα πράγματα, όμως, έχουν πια αλλάξει και η δημοτικότητά του έχει καταβαραθρωθεί.

«Πρόκειται για πιθανότητα 50-50», τόνισε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, προσθέτοντας πως «οι πολίτες νιώθουν πως τα πράγματα πρόκειται σύντομα να αλλάξουν».

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία είναι πολλές φορές αναληθείς, δεδομένων των αποτελεσμάτων τα οποία πολλές φορές ευνοούν την ατζέντα των κομμάτων. Αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν «ψαλίδα» του CHP εναντίον του ΑΚΡ ύψους 10%, ο Ερντογάν τονίζει πως θα έχει τον τελευταίο λόγο στις εκλογές του Μαΐου. 

Οι αντίπαλοί του, όμως, τονίζουν πως οι επερχόμενες εκλογές είναι η τελευταία ελπίδα για τη διάσωση της τουρκικής δημοκρατίας. Ο φόβος τους έγκειται στο γεγονός πως ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την δυτικοστραφή Τουρκία που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ σε μία πιο συντηρητική, ισλαμική χώρα, συγκεντρώνοντας περισσότερη πολιτική επιρροή.

Το ΑΚΡ, από την πλευρά του, τονίζει πως εάν ο Ερντογάν κερδίσει, θα προχωρήσει με την εκπλήρωση των υποσχέσεών του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση των υποδομών της χώρας.

Μετασεισμοί

Τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης έχουν επιλέξει καθεστώς ανωνυμίας σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές τους δηλώσεις, φοβούμενοι αντίποινα από το κράτος. Σύμφωνα με ένα εκ των στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν με τον οποίο μίλησε το Politico, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Οι εκλογές σημαίνουν απόφαση για τη διαχείριση του σεισμού».

Οι επικριτές του Ερντογάν έχουν βάλλει πολλές φορές εναντίον του για τη διαχείριση αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος. Το κόμμα κατηγορείται πως έχει στενές σχέσεις με τους εργολάβους οι οποίοι κατασκεύασαν κτίρια-τραπουλόχαρτα, ενώ υπογραμμίζουν και την πολυετή φίμωση των πολιτικών αντιπάλων του ΑΚΡ.

Ο Ερντογάν, ευαίσθητος προς τη ροή της κοινής γνώμης, φαίνεται πως έχει περιορίσει -προς το παρόν- τα προεκλογικά «σόου» και τις στομφώδεις ανακοινώσεις, προσπαθώντας να επιδείξει ενωτική εικόνα. Θέλει, παράλληλα, να επιδείξει πως έχει ήδη ξεκινήσει την ανακατασκευή 500.000 νέων σπιτιών τα οποία χρειάζονται οι σεισμοπαθείς και τα οποία έχει υποσχεθεί πως θα κατασκευάσει σε περίοδο ενός έτους.

«Οι Τούρκοι πολίτες λατρεύουν τη σταθερότητα και την δυνατή διαχείριση. Πολλοί πιστεύουν πως ο μόνος που μπορεί να καταφέρει την ανοικοδόμηση αυτή είναι ο Ερντογάν», τόνισε στέλεχος της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, η αντιπολίτευση τονίζει πως αυτή η «δυνατή διαχείριση» και η αύξηση της πολιτικής επιρροής του Ερντογάν είναι ο λόγος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή.

Εκλογική μηχανή

Η κρίση που προκάλεσε ο σεισμός προστίθεται στην πληθωριστική και οικονομική κρίση που περνούσε η χώρα τα τελευταία χρόνια, η οποία οφειλόταν ως επί το πλείστον στην ανορθόδοξη στρατηγική του Ερντογάν.

Τώρα πια, το CHP έχει ενωθεί πίσω από τον Κεμάλ Κιλιτσντσάρογλου, ενώ το κουρδικό κόμμα έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να «κατεβάσει» υποψήφιο στις εκλογές, ενοποιώντας περαιτέρω το αντιπολιτευτικό κύμα κατά του Ερντογάν.

Παρά την «ψαλίδα» που υποστηρίζει πως έχει ανοίξει το CHP, τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν τονίζουν πως οι «ιδιωτικές δημοσκοπήσεις του Προέδρου υποδεικνύουν πρόθεση ψήφου πάνω από το 50% γι αυτόν».

Όσο για το CHP, τονίζει πως «ο Ερντογάν πρόκειται για μία εκλογική μηχανή. Δεν λαμβάνουμε τις δημοσκοπήσεις ως τετελεσμένα γεγονότα. Το μόνο που θέλουμε είναι μία διαφανή και ξεκάθαρη εκλογική αναμέτρηση στις πληγείσες περιοχες».

Μία δίκαιη και διαφανής εκλογική αναμέτρηση λίγους μήνες μετά από έναν τόσο καταστροφικό σεισμό θα αποδειχθεί δύσκολη, ιδιαίτερα στις περιοχές αυτές, όμως, όπως υποστηρίζει το Politico.

Κεμάλ Κιλιτσντσάρογλου

Οι διασώστες δεν έχουν σταματήσει να μετρούν θύματα και οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι -πια- σεισμοπαθείς θα κληθούν να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο τη στιγμή που δεν μπορούν να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες. 

Οι επικριτές του Ερντογάν έχουν πολλάκις υποστηρίξει πως η κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει το 5% των ψήφων, ιδιαίτερα σε τόσο μεταβαλλόμενες καταστάσεις, αν και το ΑΚΡ έχει αρνηθεί τέτοιες κατηγορίες.

Γραμμές στην άμμο

Οι γραμμές στην άμμο έχουν ήδη χαραχθεί. Ο Ερντογάν θα υποστηρίξει πως είναι ο μόνος ικανός για τη διάσωση της Τουρκίας από τις τρέχουσες κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει, ενώ η αντιπολίτευση θα τον κατηγορήσει πως είναι ο καταλυτικός παράγοντας για τη δημιουργία τους.

Εάν ο Ερντογάν βγει νικητής, η πολιτική ατζέντα της Τουρκίας θα παραμείνει ξεκάθαρη για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον στο εσωτερικό της. Στο εξωτερικό, όμως, τα ερωτήματα για τον ρόλο της χώρας ως διαμεσολαβητή μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας αλλά και ως προβληματικό μέλος του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για τη Στοκχόλμη, παραμένουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως εδώ και πολλά χρόνια προεδρίας του Ερντογάν, η Τουρκία έχει συνηθίσει να δρα ανεξάρτητα παρά το ρόλο της στη νατοϊκή συμμαχία και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να το κάνει παρά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο κοστίζει τώρα η απόκτηση στέγης – Η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια και το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» (πίνακας)

Το vertigo, η διαπλοκή και ο πρωθυπουργός «Φου», το Ωνάσειο πήρε ολίγον Prodea, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη και η μάχη στην Αλεξανδρούπολη

17o International Shipping Forum Capital Link: Συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας στη Νέα Υόρκη (pics)