Βλέποντας τον πληθωρισμό να έχει αγγίξει υψηλά 40ετίας, ο επενδυτής John Davi προσπαθούσε εδώ και καιρό να βρει καινοτόμες ιδέες για τη σύσταση ενός ιδανικού χαρτοφυλακίου που θα τον προστατεύσει ενάντια στις αυξημένες τιμές και θα καταγράψει σημαντικές αποδόσεις σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.

Ο ιδρυτής και CIO της Astoria Portfolio Advisors έγινε γνωστός στη Wall Street διερευνώντας και δημιουργώντας χαρτοφυλάκια με ETFs. Στη συγκεκριμένη βιομηχανία, τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια θεωρούνται ως ένας εκ των ιδανικότερων τρόπων για τη βελτίωση της διαφοροποίησης των επενδύσεων σε πληθώρα τομέων και επενδυτικών επιλογών.

Παρ’ όλη την ικανότητα του Davi, η σύνθεση ενός ασφαλούς και αποδοτικού χαρτοφυλακίου εν μέσω της τρέχουσας πληθωριστικής κρίσης αποδείχθηκε δυσκολότερη από το αναμενόμενο.

Ο John Davi, ο οποίος έχει «θητεύσει» σε κολοσσούς όπως Morgan Stanley και Merrill Lynch, εξηγεί πως το κύριο μέρος των χαρτοφυλακίων του αποτελείται -συνολικά- από 10 με 12 ETFs. Παρ’ όλα αυτά το «πληθωριστικό μερίδιο» του χαρτοφυλακίου, το οποίο συμπεριλαμβάνει επενδύσεις σε ενεργειακά, τραπεζικά και βιομηχανικά ETFs αλλά και σε χρυσό, εμπορεύματα και ομόλογα δημοσίου χρειάστηκε να συμπεριλάβει επιπλέον 10 με 12 ETFs.

Στα τέλη του 2021, ο John Davi ίδρυσε το AXS Astoria Inflation Sensitive ETF (PPI) το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας $36,9 εκατομμυρίων και έχει ξεπεράσει το 99% των ανταγωνιστών του με αποδόσεις της τάξης του 5,25%, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar data. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πληθωρισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δραστηριότητας των αγορών το τελευταίο έτος. Όλα τα ETFs με προστασία κατά του πληθωρισμού έχουν καταγράψει εισροή κεφαλαίων με διαφοροποιημένους βαθμούς επιτυχίας.

Τζον Νταβί

Το κουτί της Πανδώρας

Όταν ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell χαρακτήριζε τον πληθωρισμό ως «παροδικό», ο Davi ανέμενε την τέλεια πληθωριστική καταιγίδα. 

Η κρίση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τα μέτρα στήριξης των οικονομιών για την καταπολέμηση της πανδημίας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ τον έπεισαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και το 2022.

Ο Davi υποστηρίζει, επίσης, πως οι πιέσεις αυτές δε θα αρθούν με την πάροδο της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Η αναλογία την οποία αρέσκομαι να κάνω είναι η εξής: τί θα γίνει εάν η Αpple κλείσει όλα της τα εργοστάσια στην Ασία και αποφασίσει να μεταφέρει όλες τις μονάδες στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μόλις έτος; Θα τους πάρει χρόνια να ανοικοδομήσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «ιστορικά, ο πληθωρισμός είναι το κουτί της Πανδώρας. Όταν ανοίξει, δύσκολο να κλείσει. Ο υπερπληθωρισμός της δεκαετίας του ‘70 κράτησε για 10 περίπου χρόνια. Στην περίπτωσή μας, έχουμε κλείσει μόλις τα 1 με 2 έτη. Πιστεύω πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια».

Επενδύσεις

Ανάλογα με το στάδιο του πληθωριστικού κύκλου, το AXS Astoria Inflation Sensitive ETF προσαρμόζει τις επενδύσεις του σε μετοχές και εμπορεύματα.

Αυτή τη στιγμή, το 15% του χαρτοφυλακίου έχει επενδυθεί σε εμπορεύματα, με 5% σε ομόλογα δημοσίου προστατευμένα από τον πληθωρισμό, και 80% σε φθηνές αλλά με «βαρύ όνομα» μετοχές εταιρειών των τομέων των υλικών, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και των βιομηχανιών, σύμφωνα με τον Davi.

Τα τέσσερα είδη αυτά αποτελούν μετοχές κυκλικών αποδόσεων οι οποίες αποδίδουν σε περιβάλλον πληθωριστικής αύξησης. Ιδιαίτερα η αγορά της ενέργειας κατέγραψε κέρδη 19% τον Ιανουάριο, με όλους τους άλλους τομείς να καταγράφουν απώλειες.

Οι τιμές της ενέργειας φαίνεται πως δε θα καταλαγιάσουν σύντομα. Σύντομα με την εταιρεία αναλύσεων SentimenTrader, για μόλις 2η φορά μέσα σε 15 χρόνια, το 100% των ενεργειακών μετοχών είχαν αποδόσεις άνω του μέσου όρου των 200 ημερών τους για 20 συνεχόμενες ημέρες.

Εκτός από τις προαναφερθείσες μετοχές, ο Davi ποντάρει και στα εμπορεύματα (commodities) τα οποία έχουν επίσης καταγράψει πολυετή άνοδο πρόσφατα. Ο Davi πιστεύει πως οι επίδοξοι επενδυτές θα βγουν κερδισμένοι από τα πολύτιμα μέταλλα και τη γεωργία. 

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο αναλυτής της Goldman Sachs Jeff Currie, ο οποίος τόνισε στο Bloomberg πως υπάρχει τρομακτική έλλειψη πρώτων υλών, σε επίπεδο 30ετίας: «δεν έχουμε τίποτα. Ούτε πετρέλαιο, ούτε αέριο, ούτε άνθρακα, χαλκό, αλουμίνιο. Ό,τι παράδειγμα και να μου φέρετε, έχουμε έλλειψη».

Διαβάστε ακόμα

Δύο Έλληνες νεκροί από βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη (vid)

Εγνατία οδός: Διακόπτεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ

Πεσκόφ: Η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί