Μετά από τέσσερις δεκαετίες μείωσης των φόρων των πολυεθνικών εταιρειών, 136 χώρες συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενιαίων φορολογικών αλλαγών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση.

Η συμφωνία, στα πρότυπα της πρότασης του Αμερικανού πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, προβλέπει μια ενιαία παγκόσμια εταιρική φορολογία της τάξης του 15% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, καθώς και την προσαρμογή τυχόν κερδών των εταιρειών που πραγματοποιήθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους, στη νομοθεσία της χώρας όπου εδρεύει η κάθε εταιρεία.

Οι ηγέτες της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20) θα εξετάσουν αργότερα μέσα στον μήνα την παγκόσμια συμφωνία περί ελάχιστου εταιρικού φόρου που έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΟΣΑ και εν συνεχεία η κάθε χώρα θα πρέπει να την επικυρώσει, με την πιθανή ολοκλήρωσή της εντός του 2023.

Κι ενώ οι επενδυτές σπανίως καλωσορίζουν την επιβολή υψηλότερων φόρων στα εταιρικά κέρδη, η UBS «βλέπει» αρκετά πλεονεκτήματα στον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ελβετική πολυεθνική τράπεζα κάποια από τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

– Η μεγαλύτερη σαφήνεια και η ομοιομορφία μειώνουν τη διοικητική επιβάρυνση σε πολυεθνικές εταιρείες και μπορούν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις. Η συντονισμένη προσέγγιση του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου φαίνεται να προκαλεί τα λιγότερα προβλήματα στην προσπάθεια εξορθολογισμού των εταιρικών φόρων. Η πιο πιθανή εναλλακτική λύση θα ήταν οι εθνικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν το δικό τους μείγμα φορολογικών συντελεστών, που θα ήταν έρμαιο των μεγάλων εγχώριων βιομηχανιών και των κυρίαρχων συμφερόντων με κίνδυνο εκδήλωσης διαφωνιών ή ακόμα χειρότερα αντιποίνων. Οι διαφορετικοί φορολογικοί κανόνες μπορεί να μειώσουν την προθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν. Με ένα κατώτατο όριο φόρου, οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με την UBS, θα αισθάνονται μικρότερη πίεση στο να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές.

– Ο πραγματικός αντίκτυπος στην κερδοφορία φαίνεται περιορισμένος. Η ανάλυση της UBS υποθέτει ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα επηρεαστούν περισσότερο από το σχέδιο Μπάιντεν να αυξήσει τον παγκόσμιο φόρο για χαμηλό εισόδημα από άυλα περιουσιακά στοιχεία (GILTI), ποιοι φόροι ξεπερνούν τα κέρδη που αποκομίστηκαν από άυλα περιουσιακά στοιχεί της εταιρείας, στο 16,5%. Αν «περάσει» αυτή η αλλαγή, οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι αρκετά πάνω από το κατώτατο όριο του 15%. Ακόμα κι έτσι, όμως, υπολογίζεται ότι ο εν λόγω φόρος θα μειώσει τα κέρδη μόλις κατά 1% με 2%.

-Μια παγκόσμια συμφωνία θα μείωνε την απειλή για τις εταιρείες τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τους ψηφιακούς φόρους σε εθνικό επίπεδο. Γαλλία, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει κινήσεις για την επιβολή φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που στόχο έχουν να πάρουν περισσότερα έσοδα από κολοσσούς όπως η Google, η Facebook και η Amazon. Aν και ένας παγκόσμιος εταιρικός φόρος μπορεί να μην σταματήσει εντελώς τις διάφορες χώρες να επιδιώκουν τέτοιες πρακτικές, εντούτοις μειώνει την πίεση στις κυβερνήσεις να εισάγουν ψηφιακούς φόρους ή άλλους κανονισμούς.

Άρα, καταλήγει η UBS, αυτή η συμφωνία δεν θεωρείται μεγάλη απειλή για τους διεθνείς επενδυτές, αφού, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν πολύ χρόνο να προσαρμοστούν σε τυχόν νέα δεδομένα.

Η συμφωνία πάντως θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια πριν την ολοκλήρωσή της, όπως την έγκρισή της από ένα διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο. Η συμβουλή της UBS προς τους επενδυτές είναι να τοποθετηθούν σε αυτούς τους κλάδους που βγήκαν κερδισμένοι από την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως ενέργεια, χρηματοοικονομικά, αλλά και την ιδιαίτερα κυκλική ιαπωνική αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Koμισιόν: Οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο 6μηνο

Τράπεζα της Ελλάδος: Νέα προκήρυξη για 59 θέσεις εργασίας

Handelsblatt: Η Volkswagen εξετάζει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας