Διανύοντας ένα δεύτερο lockdown, το σπίτι πολλών θεσμικών οργάνων της ΕΕ δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνο που ήταν λίγους μήνες πριν, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Κάποτε, η περιοχή αυτή δεν κουραζόταν ποτέ, έσφυζε από ζωή, κόσμος, ουρές, κυκλοφορική συμφόρηση. Τίποτα δεν είναι σήμερα το ίδιο. Η πόλη έχει ερημώσει. 

Η πλειονότητα των εργαζομένων της ΕΕ, εργάζεται πλέον από το σπίτι, οι οδηγοί δεν χρησιμοποιούν πλέον τόσο συχνά τα αυτοκίνητά τους (αν τα χρησιμοποιούν δηλαδή και καθόλου). Τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά με πολλά μάλιστα από αυτά να αναμένεται να μην ανοίξουν ξανά ούτε μετά το τέλος της πανδημίας.

Ακόμα και όταν το Βέλγιο άρει τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί στη χώρα στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωση της πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η περιοχή δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως ήταν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico. 

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην περιοχή είναι αρκετά σημαντικός και δεν έχουμε μια κρυστάλλινη σφαίρα για να ξέρουμε ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη επίδρασή της, ούτε πόσο πρόκειται να αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον στο μέλλον», δήλωσε ο Πάτρικ Στρούελενς, ανώτερος σύμβουλος στο Visit Brussels, το κύριο τουριστικό γραφείο της Βελγικής πρωτεύουσας.

«Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως η τηλεργασία είναι εδώ για να μείνει. Το μέλλον για τη συνοικία της ΕΕ θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από ότι είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει. Σίγουρα με λιγότερους εργαζομένους και περισσότερους ανθρώπους που θα ζουν μόνιμα εκεί και αυτό μπορεί να είναι πιο θετικό», πρόσθεσε.

Στο Βέλγιο, χώρα η οποία για ένα διάστημα κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, έχει επιβληθεί ένα δεύτερο καθολικό lockdown, ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, κλείνοντας πρώτα τα μπαρ και τα εστιατόρια. Στη συνέχεια, σειρά είχαν τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, συγχρόνως η τηλεργασία έγινε και πάλι υποχρεωτική- όπου αυτό ήταν εφικτό.

Τα αποτελέσματα των δύο διαδοχικών lockdown ήταν καταστροφικά για τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα της Ευρωπαϊκής συνοικίας, τα οποία βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στους περίπου 50.000 εργαζομένους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και σε έναν εξίσου μεγάλο αριθμό ατόμων που εργάζονταν σε διάφορους άλλους διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ που έδρευαν στην περιοχή.

Απέναντι από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το Place du Luxembourg – πιο γνωστό ως Place Lux – ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια στο οποίο δύσκολα θα έβρισκες να καθίσεις, είναι πλέον κλειστό.

Στην πλατεία Schuman, λίγο πιο κάτω, ένα γράμμα βρίσκεται στην πόρτα του Caffè Vergnano, έχει την υπογραφή του «Τζουζέπε» ενός υπαλλήλου που εργαζόταν εκεί, γράφει: «για τους αγαπημένους μου πελάτες, για τα χαμόγελά σας, τον θυμό σας, τις ιστορίες σας που έγιναν δικές μας».

Το Caffè Vergnano είναι ένα μόνο παράδειγμα από τις 427 επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν μετά από το πρώτο lockdown, σε διάφορες συνοικίες των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Hub.Brussels, τον οργανισμό επιχειρηματικής υποστήριξης των Βρυξελλών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Η Βερόνικ Κολ διοικούσε το εστιατόριο Chez Mauricette στο Rue Belliard, το οποίο εξυπηρετούσε 120 έως 140 πελάτες την ημέρα τα τελευταία έξι χρόνια. «Χάσαμε μεταξύ 30 και 40 τοις εκατό των εσόδων μας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown αναφέρει» χαρακτηριστικά. Αφού αναγκάστηκε να κλείσει και να απολύσει το προσωπικό της τον Μάρτιο, η Kολ αποφάσισε να μην ανοίξει ξανά όταν άρχισε ο περιορισμός τον Μάιο και έθεσε το εστιατόριο προς πώληση.

«Είναι καταστροφικό», δήλωσε ο Αλαίν Χάτσινσον, πρώην ευρωβουλευτής. «Τώρα, η τηλεργασία έχει γίνει πραγματικά ο κανόνας… Όλα αυτά τα ιδρύματα, οι επισκέπτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που ζουν εδώ και χρόνια στην περιοχή είναι πλέον κλειστά […]Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι συνέπειες από όλα αυτά, επειδή είμαστε όλοι σε κατάσταση αβεβαιότητας, αλλά προς το παρόν είναι ένα εγκαταλειμμένο μέρος»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μια «ευρύτερη και γενικευμένη χρήση της τηλεργασίας» και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για «μείωση της επιφάνειας των γραφείων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη νέους τρόπους εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει επίσης να ανανεώσει τους κανόνες τηλεργασίας και «αξιολογεί» την επέκτασή του, λαμβάνοντας υπόψη «το περιβαλλοντικό κόστος, τη χρήση του χώρου» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η συνοικία της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα μετά- Covid εποχή. 

Αλλαγή πορείας

Αυτό προϋποθέτει ριζικές αλλαγές ξεκινώντας από τη νοοτροπία. 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι τοπικές αρχές και οι επενδυτές ακινήτων είχαν ως στόχο την ριζική αλλαγή της συνοικίας, η οποία θα γέμιζε από γραφεία και παράλληλα θα χτίζονταν λιγότερες κατοικίες αλλά περισσότεροι χώροι διασκέδασης και κοινωνικοποίησης.

Ο Μάρκο Σμιτ, πρόεδρος της ένωσης κατοίκων του quartier Leopold (το επίσημο όνομα της συνοικίας της ΕΕ), θεωρεί πως είναι εξαιρετική ευκαιρία για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην περιοχή.

«Μετά το τέλος της πανδημίας, δεν μπορείτε πλέον να έχετε περισσότερα από εκατό άτομα να εργάζονται στον ίδιο χώρο» αναφέρει.

Τον περασμένο μήνα, ο Σμιτ έγραψε στον πρωθυπουργό των Βρυξελλών Ρούντι Βερβόορτ ζητώντας του να «σταματήσει επειγόντως» την κατασκευή νέων γραφείων. «Το καθεστώς της τηλεργασίας περιόρισε τις μετακινήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες. Υπό αυτές τις συνθήκες, επιστρέφοντας στον τρόπο κατασκευής κτιρίων με προδιαγραφές όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι πριν την πανδημία, δεν θα είναι προς όφελός μας.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, για πολλούς από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής η πανδημία έφερε μια ασυνήθιστη και ευπρόσδεκτη ηρεμία στην περιοχή.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο ζωντανή, υπάρχει λιγότερη κίνηση και λιγότερο καυσαέριο», δήλωσε ο Πιέρ Ρίτσαρντ δάσκαλος που ζει στη rue de Toulouse, κοντά στην πλατεία Schuman.

Πριν από ένα χρόνο, ο Φέλιξ βον Σβόελ, γερμανός δικηγόρος, άνοιξε το Newton Boutique Hotel Residences, συγκρότημα διαμερισμάτων, λίγα μόλις βήματα μακριά από την έδρα της Berlaymont της Επιτροπής.

Ενώ τα κοντινά ξενοδοχεία σημείωσαν δραματική πτώση στους πελάτες μετά το πρώτο lockdown, η συγκεκριμένη επιχείρηση συνέχισε να έχει κέρδος κυρίως χάρη στους διπλωμάτες οι οποίοι παρέμειναν στις Βρυξέλλες καθώς οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από χώρες που είχαν ήδη επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.

«Είχαμε ποσοστό πληρότητας έως και 70% εκατό. Η κρίση της πανδημίας μας χτύπησε σκληρά, αλλά έχουμε επηρεαστεί λιγότερο από άλλους» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη:

Παρατείνεται η αγωνία για το άνοιγμα της αγοράς 

Μητσοτάκης για lockdown: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες αλλά με δεδομένα

Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Γεγονός το πρώτο ελληνικό rapid test για τον Covid-19