Συνελήφθη σήμερα στην Μπραζίλια ο Άντερσον Τόρες, ο επί προεδρίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δημόσια ασφάλεια στην πρωτεύουσα της χώρας, κατά την εισβολή από υποστηρικτές του πρώην Προέδρου σε κυβερνητικά κτίρια την περασμένη Κυριακή, ως ύποπτος για παραλείψεις και συνέργεια.

Ο Τόρες συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια κατά την επιστροφή του στη χώρα. Βρισκόταν σε διακοπές στη Φλόριντα, την πολιτεία των ΗΠΑ όπου μετέβη ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, μετά την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές του 2022.

Ένας από τους δικηγόρους του Τόρες επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο Reuters.

Ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι διαστρεβλώθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που βρήκε η αστυνομία από την έφοδο που έκανε στο σπίτι του.

Ο Αλεσάντρ ντε Μοράες, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξέδωσε την Τρίτη ένταλμα σύλληψης εναντίον του Τόρες. Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιες ήταν οι κατηγορίες, αλλά ο Μοράες έκανε λόγο για φερόμενες παραλείψεις και συνέργεια του πρώην υπουργού.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Αντρέι Ροντρίγκες, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι «οι διάφορες παραλείψεις, που φέρονται ως εσκεμμένες, που έγιναν από τους υπεύθυνους για τη δημόσια ασφάλεια στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, συνέβαλαν στην οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών».

Την Πέμπτη η αστυνομία της Βραζιλίας βρήκε στο σπίτι του Τόρες ένα σχέδιο διατάγματος, το οποίο είπε ότι φαινόταν ως πρόταση για παρέμβαση στο αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου, που έχασε ο Μπολσονάρου από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με τον Άντερσον Τόρες, το έγγραφο «διέρρευσε αποσπασματικά», αφού κατασχέθηκε όταν αυτός δεν βρισκόταν στην κατοικία του και πιθανότατα ήταν μέρος ενός σωρού εγγράφων προς καταστροφή.

Μόλις έμαθε για το ένταλμα σύλληψης του Μοράες, ο Τόρες ανέφερε την Τρίτη στο Twitter ότι θα σταματήσει τις διακοπές του και θα επιστρέψει στη Βραζιλία για να παραδοθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο, είχε δώσει προθεσμία στον Τόρες μέχρι τη Δευτέρα για να επιστρέψει, λέγοντας ότι μετά τη διορία αυτή θα ξεκινούσε διαδικασίες έκδοσης.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι Έλληνες αναζητούν θέσεις εργασίας αλλά τελικά δεν πάνε να δουλέψουν

Γιώργος Ξηραδάκης: «Οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. αλλάζουν τις στρατηγικές ναυτιλιακού δανεισμού»

Ράλι του Βitcoin – Ξεπέρασε τα $21.000