Τροπολογία της νομοθεσίας περί ψηφιακών αγορών και media που δεν θα επιτρέπει σε ξένες κυβερνήσεις να έχουν στην ιδιοκτησία τους βρετανικές εφημερίδες και media δρομολογεί η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης πιθανότατα θα βάλουν μπλόκο στο σχεδιαζόμενο ύψους 600 εκατ. στερλίνων deal για την πώληση του ομίλου της Telegraph σε κοινοπραξία στην οποία ηγούνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η RedBird IMI, που είναι μια κοινοπραξία του ταμείου ΙΜΙ υπό τον αντιπρόεδρο των ΗΑΕ σείχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και της αμερικανικής επενδυτικής RedBird Capital Partners, επιδιώκει να αγοράσει έναν από τους πιο παρεμβατικούς δημοσιογραφικούς ομίλους της χώρας.

Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη συμφωνία έχει προκαλέσει έντονους πολιτικούς τριγμούς και πολλοί βουλευτές των Τόρις έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει.

Υπό την πίεση αυτή η Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε τη δρομολόγηση τροπολογίας στο πλαίσιο των κανονισμών που διέπουν τις ψηφιακές αγορές, τον ανταγωνισμό και τα media, βάσει της οποίας η Βουλή θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που ξένη κυβέρνηση επιχειρήσει να αναλάβει τον έλεγχο βρετανικού δημοσιογραφικού ομίλου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως θα μπει φραγμός «στη ξένη ιδιοκτησία που θα μπορεί να επηρεάζει ή να ελέγχει εφημερίδες και ειδησεογραφικά περιοδικά στη Βρετανία».

Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, πιθανότατα η επιτροπή ανταγωνισμού θα αναλάβει την υποχρέωση να ελέγχει κάθε σχετική συμφωνία εξαγοράς για πιθανό υπερβολικό έλεγχο ή επιρροή από ξένη κυβέρνηση κάνοντας μια εισήγηση προς την κυβέρνηση, με τον υπουργό Πολιτισμού να είναι πιθανότατα αυτός που θα έχει την ευθύνη να μπλοκάρει ή να εγκρίνει κάθε deal στον κλάδο των media.

Σημειωτέον πως η πώληση της Telegraph βρίσκεται σε εκκρεμότητα από πέρυσι, όταν η οικογένεια Μπάρκλεϊ κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του ομίλου χάρη στη βοήθεια της RedBird IMI που ανέλαβε την αποπληρωμή του χρέους ύψους 1,2 δισ. στερλίνων που εκκρεμούσε προς την Lloyds Banking Group. Στόχος προφανώς ήταν η εξαγορά του ομίλου, που ελέγχει επίσης το περιοδικό Spectator, από την κοινοπραξία, όμως συνεχή εμπόδια κυρίως από το πολιτικό σκηνικό έχουν καθυστερήσει το deal.

Διαβάστε ακόμα

Μαρόκο: «Λουκέτο» στα χαμάμ για εξοικονόμηση νερού

ΗΠΑ: Με σαρωτική πλειοψηφία επικυρώθηκε στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο που μπορεί να μπλοκάρει το TikTok

Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» το bitcoin στα 80.000 δολάρια (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ