Το bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η ασταμάτητη πορεία του ενισχύεται από τα πρωτοφανή ποσά κεφαλαίων που εισρέουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων καθώς και από το πολυαναμενόμενο halving το οποίο θα περιορίσει την προσφορά του token.

Σημειώνεται ότι το κρυπτονόμισμα με άνοδο κατά 1,86% σήμερα Τετάρτη 13/3 βρίσκεται στα 72.749 δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της CoinShares international Ltd., την περασμένη εβδομάδα εισέρρευσαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πηγαίνει στο bitcoin. Τόσο το token όσο και ο δείκτης των 100 μεγαλύτερων νομισμάτων έχουν καταγράψει αύξηση κατά περίπου 70% φέτος.

Η επιτυχία των spot bitcoin ETFs τα οποία έλαβαν το «πράσινο φως» από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στις 11 Ιανουαρίου αποτελεί βασικό μοχλό της πρόσφατης δυναμικής αυτής.

Τα ETFs από εταιρείες όπως η BlackRock Inc. και η Fidelity Investments έχουν προσελκύσει καθαρά εισροές περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής.

Επιπλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε πως θα δέχεται αιτήσεις για bitcoin και ether ETNs, ενώ η ρυθμιστική αρχή της Ταϊλάνδης σηματοδότησε ότι θα ανοίξει τα ξένα ETF κρυπτονομισμάτων σε επενδυτές λιανικής.

Ζήτηση θεσμικών επενδυτών

«Παρατηρούμε αυξημένη υιοθέτηση από τους θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ», δήλωσε η συνιδρυτής και πρόεδρος της 21Shares, Οφίλια Σνάιντερ, σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν την πιθανότητα περαιτέρω κερδών. Ο αναλυτής της IG Australia Pty, Τόνι Σίκαμορ, ανέφερε σε σημείωμά του ότι το bitcoin «αναμένεται να λάβει ισχυρή στηριχθεί σε περιόδους πτώσεως από όσους θα θελήσουν να ποντάρουν στην άνοδό του προς τα 80.000 δολάρια τους επόμενους μήνες».

Η αναλυτής της Fairlead Strategies LLC, Κέιτι Στόκτον, πρότεινε επίσης ότι η τιμή των 80.000 δολαρίων για το bitcoin είναι εφικτή μεσοπρόθεσμα.

Αγορά προθεσμιακών συμβολαίων

Στον τομέα των παραγώγων τα εκκρεμή συμβόλαια, δη το ανοιχτό ενδιαφέρον, στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin της CME Group έφτασαν σε νέο υψηλό. Ο αριθμός ξεπέρασε τις 30.000 για πρώτη φορά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η αύξηση αποτελεί ένδειξη της μεγαλύτερης θεσμικής ζήτησης των ΗΠΑ για έκθεση και αντιστάθμιση κινδύνων που σχετίζονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Το ράλι του bitcoin δημιουργεί περίπου 1.500 νέους «εκατομμυριούχους» καθημερινά, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kaiko Research, αν και η φύση των δεδομένων blockchain σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια από αυτά τα πορτοφόλια κατέχονται από ιδιώτες και ποια από εταιρείες.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο ποσοστό από τον ρυθμό των «εκατομμυριούχων» που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας του bitcoin το 2021, όταν περισσότερα από 4.000 ψηφιακά πορτοφόλια την ημέρα έφταναν ή ξεπερνούσαν το όριο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Τον επόμενο μήνα, το bitcoin αναμένεται να υποστεί ένα γεγονός γνωστό ως halving, το οποίο όπως υποδηλώνει το όνομα μειώνει την προσφορά των νέων bitcoin στο μισό.

Η ζήτηση από τα ETFs, η περιορισμένη προσφορά και οι προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική πυροδοτούν μια ανοδική διάθεση στα κρυπτονομίσματα, οδηγώντας τους επενδυτές στο να αφήσουν παράμερα τις μνήμες και τα βιώματα της επώδυνης και βαθιάς bear market του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Μαρόκο: «Λουκέτο» στα χαμάμ για εξοικονόμηση νερού

UBS για Ελλάδα: Σε καλό δρόμο η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών (γραφήματα)

Ντίμον (JP Morgan): Νέα πυρά κατά του Bitcoin – Ζητά «σκληρά» μέτρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ