Ο Δεκαπενταύγουστος συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές αργίες του έτους και το 2026 η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πέφτει Σάββατο. Η συγκεκριμένη συγκυρία διαμορφώνει διαφορετικά δεδομένα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η αμοιβή τους εξαρτάται από το εάν θα εργαστούν ή όχι, από το αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή μηνιαίο μισθό, αλλά και από το καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται.
Η 15η Αυγούστου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Αυτό σημαίνει ότι, κατά κανόνα, απαγορεύονται τόσο η απασχόληση των εργαζομένων όσο και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες για τις οποίες προβλέπεται νόμιμη λειτουργία κατά τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες.
Το γεγονός, πάντως, ότι φέτος η αργία συμπίπτει με Σάββατο δημιουργεί διαφορετικές περιπτώσεις ως προς τις αποδοχές, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται με πενθήμερο σύστημα.
Τι δικαιούνται όσοι δεν εργαστούν στις 15 Αυγούστου
Στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές το Σάββατο 15 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με πενθήμερο σύστημα και αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται ένα επιπλέον ημερομίσθιο, παρότι η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα κατά την οποία, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα εργάζονταν.
Διαφορετικό είναι το καθεστώς για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά τον συμφωνημένο μηνιαίο μισθό τους, χωρίς να προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή αποκλειστικά και μόνο επειδή η 15η Αυγούστου αποτελεί υποχρεωτική αργία.
Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με εξαήμερο σύστημα εργασίας, οι ημερομίσθιοι που δεν θα εργαστούν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ημέρα. Έτσι, θα λάβουν συνολικά έξι ημερομίσθια για την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο λόγω της αργίας.
Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους με εξαήμερη απασχόληση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν προκύπτει κάποια μεταβολή στις τακτικές αποδοχές τους και ο μισθός καταβάλλεται κανονικά.
Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν τον Δεκαπενταύγουστο
Διαφορετικοί κανόνες εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες και, κατά συνέπεια, θα απασχολήσουν προσωπικό στις 15 Αυγούστου.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την ημέρα της αργίας δικαιούνται το κανονικά καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, καθώς και την προβλεπόμενη προσαύξηση κατά 75%.
Η συγκεκριμένη προσαύξηση υπολογίζεται επί του νόμιμου ωρομισθίου και αφορά τις ώρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί μέσα στην ημέρα της υποχρεωτικής αργίας.
Ανάλογη προσαύξηση προβλέπεται και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Στην περίπτωσή τους, δικαιούνται προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και αντιστοιχεί στις ώρες πραγματικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της αργίας.
Η κανονική αμοιβή της συγκεκριμένης ημέρας θεωρείται ότι έχει ήδη συμπεριληφθεί στον μηνιαίο μισθό και, επομένως, δεν καταβάλλεται εκ νέου ως ξεχωριστή αποδοχή.
Τι αλλάζει όταν το Σάββατο είναι έκτη ημέρα εργασίας
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με πενθήμερο σύστημα εργασίας, αλλά θα κληθούν να εργαστούν το Σάββατο 15 Αυγούστου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ημέρα να αποτελεί την έκτη ημέρα απασχόλησής τους μέσα στην ίδια εβδομάδα.
Στην περίπτωση αυτή, και με την επιφύλαξη των υπόλοιπων διατάξεων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία, η διάρκεια της απασχόλησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις οκτώ ώρες.
Παράλληλα, για την εργασία κατά την έκτη ημέρα προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση 40%, πέραν της προσαύξησης που προβλέπεται για την απασχόληση κατά την υποχρεωτική αργία. Συνεπώς, όταν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, οι δύο προβλέψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αμοιβής.
Τι ισχύει εάν μια κλειστή επιχείρηση ανοίξει εκτάκτως
Ξεχωριστό καθεστώς προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις που κατά κανόνα δεν λειτουργούν τις Κυριακές και τις υποχρεωτικές αργίες, αλλά θα ανοίξουν εκτάκτως και νόμιμα το Σάββατο 15 Αυγούστου.
Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και θα απασχοληθούν πλήρως κατά την ημέρα της αργίας δικαιούνται επιπλέον το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού τους.
Στο ποσό αυτό προστίθεται και η προσαύξηση 75%, η οποία προβλέπεται για την εργασία κατά τις υποχρεωτικές αργίες και υπολογίζεται σύμφωνα με το νόμιμο ωρομίσθιο για τις ώρες πραγματικής απασχόλησης.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα κληθούν να εργαστούν σε επιχείρηση η οποία ανοίγει εκτάκτως και νόμιμα στις 15 Αυγούστου δικαιούνται ένα επιπλέον ημερομίσθιο.
Παράλληλα, για τις ώρες κατά τις οποίες θα απασχοληθούν την ημέρα της αργίας υπολογίζεται και η προβλεπόμενη προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου.
Επομένως, το ύψος της αμοιβής για τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν είναι ίδιο για όλους. Καθορίζεται από το σύστημα εργασίας —πενθήμερο ή εξαήμερο—, τον τρόπο αμοιβής του εργαζομένου, το εάν θα υπάρξει πραγματική απασχόληση στις 15 Αυγούστου και, κυρίως, από το εάν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά ή εκτάκτως κατά τις υποχρεωτικές αργίες.
Διαβάστε ακόμη
Καφές: Συναγερμός στις αγορές από την Κολομβία – Σεισμός και El Niño οδηγούν σε νέο ράλι τις τιμές
ΟΝΥΧ: Πώς θα υλοποιηθεί η επένδυση των 387 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική
Δεκάδες βιομηχανικά ακίνητα σε όλη τη χώρα βγαίνουν στο σφυρί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
