Η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα αποτελεί ζητούμενο για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν ορισμένες ειδικότητες στις Σχολές Μαθητείας ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση εργασίας που είχε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕ). Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε από την πλευρά του ΣΕΕΝ ο πρόεδρος Διονύσιος Θεοδωράτος και ο διευθυντής του Συνδέσμου Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Κωνσταντίνος Γκώνιος και από την πλευρά της ΔΥΠΑ η υποδιοικήτρια Ιωάννα Χορμόβα, ήταν ο σχεδιασμός για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα μέσω και της διοργάνωσης ημέρας Καριέρας για πληρώματα πλοίων, στο πρότυπο της ημέρας Καριέρας που διοργανώθηκε τον Απρίλιο για τη Γαλάζια Οικονομία.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την ένταξη των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στις Σχολές Μαθητείας ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ να προστεθούν ειδικότητες για την επαγγελματική εκπαίδευση εργαζομένων επί πλοίου.

Η ναυτιλία αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του ΑΕΠ της χώρας ενώ η επίδρασή της στην αγορά εργασίας ξεπερνά τις 80.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα η αύξηση της απασχόλησης στο ναυτικό τομέα, καταγράφεται σταθερά από το 2021, ενώ αναφορικά με τις γυναίκες που εργάζονται στο ναυτικό τομέα, «αγγίζει» το 6,7% έναντι 2% του παγκόσμιου μέσου όρου, με το 70% των γυναικών να απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα οι «χρυσές» βίλες στην Αθήνα (pics)

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 στην Ελλάδα

Χατζηδάκης: Όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις θα συνδεθούν με το IRIS έως 31 Μαρτίου 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ