Οι καταγγελίες εις βάρος του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη φέρνουν στο προσκήνιο μία ιδιαίτερη μορφή παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του ευρωβουλευτή οδήγησε στο να ανοίξουν κι άλλα στόματα και να έρθουν στο φως κι άλλες κακοποιητικές του συμπεριφορές, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες.

Νεαρή εργαζόμενη στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη φέρεται να έκανε καταγγελία για mobbing ενώ ακόμα ένας μόνιμος  υπάλληλος στο γραφείο του φαίνεται να έκανε αναφορά το 2019 για ενόχληση στον εργασιακό χώρο. Γιατί το mobbing θεωρείται μορφή bullying;

Πώς ασκείται το mobbing

Το mobbing είναι εκφοβισμός από τους συναδέλφους είτε από τους εργοδότες ώστε για να συμμορφωθεί ο συνάδελφος με άλλους εργαζόμενους είτε να πιεστεί τόσο ώστε να παραιτηθεί. Με τον όρο εννοείται δηλαδή η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους.

Πρόκειται για κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.

Το mobbing ασκείται μέσω:

  • ψυχολογικής βίας,
  • ηθικής βίας,
  • διαμόρφωση εχθρικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, για την επιβολή διακριτικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας, που προσβάλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια,
  • τη σωματική και ψυχική ακεραιτότητα του εργαζόμενου και οδηγεί συχνά σε ολοκληρωτική εξάντληση (burnout) του εργαζόμενου, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.α..

Οι επιπτώσεις

Εάν είστε το θύμα, το mobbing και ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ δικό σας λάθος. Τίποτα που είστε, κάνετε ή δεν κάνετε δεν δικαιολογεί την κακομεταχείριση και την κακοποίηση.

Η εμπειρία mobbing στην εργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου:

  • καρδιαγγειακά συμπτώματα
  • ινομυαλγία
  • διαταραχές ύπνου
  • συμπτώματα κατάθλιψης
  • συμπτώματα άγχους
  • κούραση
  • αυτοκτονικές τάσεις

Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοση της εργασίας σας, το περιβάλλον του γραφείου και την παραγωγικότητα της εταιρείας.

Το mobbing μπορεί να οδηγήσει σε:

  • κατά συνήθεια απουσία
  • υψηλότερο κύκλο εργασιών
  • χαμηλό ηθικό της ομάδας
  • κακή εξυπηρέτηση πελατών
  • χαμηλή απόδοση ενός ή περισσότερων ατόμων
  • μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνετε λάθη στη δουλειά

Λεκτική κακοποίηση στη δουλειά

To mobbing σε λεκτική μορφή μπορεί να μοιάζει με λεκτική κακοποίηση σε οποιοδήποτε άλλο είδος περιβάλλοντος.
Μπορεί να περιλαμβάνει τυχόν προσβλητικά, κακόβουλα ή χειραγωγικά σχόλια που γίνονται απευθείας σε εσάς ή σχετικά με εσάς.

Το μοχθηρό κουτσομπολιό στο χώρο εργασίας μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τύπος λεκτικού mobbing στην εργασία.

Πώς να βάλετε τέλος στο mobbing

Αυτό που νιώθετε ισχύει και σας αξίζει να σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και εκτίμηση.
Τίποτα από όσα έχετε κάνει δεν δικαιολογεί το mobbing. Υπό αυτή την έννοια, το να σταματήσεις το mobbing δεν σημαίνει να αλλάξεις ποιος είσαι για να κατευνάσεις τους νταήδες σου. Ωστόσο, θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μια σειρά από πρακτικές για να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις επιπτώσεις του mobbing.
Εάν αντιμετωπίζετε mobbing στο χώρο εργασίας σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να το αναφέρετε απευθείας στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή στην ομάδα διαχείρισης.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε υποστήριξη στη δουλειά, το να έχετε κάποιον εκτός της δουλειάς μπορεί να είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ακόμη

Εργάνη: Πώς μπορείτε να βρείτε τη σύμβαση, τις εργοδοτικές εισφορές και τα ένσημά σας με ένα «κλικ»

ΔΥΠΑ: Παράταση των προγραμμάτων κατάρτισης για άνεργους και εργαζόμενους έως 31/5

Πώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα 1,6% – Ανακοινώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ