Ο Τζέιμς Κάμερον, ο σπουδαίος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ που δημιούργησε την δυστοπική ταινία “Εξολοθρευτής” όπου οι μηχανές αποκτούν συνείδηση, αυτονομούνται και καταστρέφουν την ανθρωπότητα, δήλωσε ότι η τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα μπορούσε να αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τον ίδιο, αλλά όχι τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, τον ηθοποιό που πρωταγωνιστούσε στην γνωστή καλτ ταινία.

Ο Κάμερον αναφερόταν στη συζήτηση που ξεκίνησε όταν η εταιρεία OPEN AI λάνσαρε δοκιμαστικά την  μια σειρά από υψηλής ποιότητας βίντεο μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν με την τεχνολογία Sora text-to-video. Οι ταινίες είχαν παραχθεί πλήρως από ΤΝ με βάση γραπτές οδηγίες και σενάριο που τους δόθηκε, ό,τι δηλαδή κάνει ένας σκηνοθέτης.

“Η μηχανή θα μπορούσε να δώσει μια αληθοφανή ερμηνεία, αλλά δεν θα μας δώσει την ιδιόμορφη στιγμή της δημιουργίας που δίνει ένας ηθοποιός, η οποία είναι ιδιαίτερη γι’ αυτόν και την εμπειρία της ζωής του. Η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δώσει μια εικόνα, αλλά δεν μπορεί να δώσει συναίσθημα”, δήλωσε ο Κάμερον.

Αν όμως οι ηθοποιοί μπορούν να επαναπαύονται ότι οι μηχανές δεν θα τους κλέψουν τη δουλειά, δεν συμβαίνει το ίδιο με δεκάδες άλλα επαγγέλματα, ακόμα και επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να γίνουν παρωχημένες όσο θα εξελίσσεται η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία έχει τη δυνατότητα όχι μόνο  να κατανοεί κείμενα και εικόνες, αλλά και να παράγει δικά της.

Μπορεί η ΤΝ να μην έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει (ακόμα;) πλήρως έναν άνθρωπο στην εργασία του, αλλά ήδη μπορεί να τον υποστηρίξει ή να τον βοηθήσει αναλαμβάνοντας ένα μέρος της δραστηριότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κάμερον εκτίμησε ότι η ΤΝ δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ταινία, εξ αρχής, αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο μέρος από τις τετριμμένες και τεχνικές εργασίες που συνεπάγεται η δημιουργία ταινιών, απελευθερώνοντας τους σκηνοθέτες να κάνουν περισσότερα πλάνα σε λιγότερο χρόνο.

Με άλλα λόγια, ακόμα και σε μια εξόχως δημιουργική, καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπως ο κινηματογράφος, η ΤΝ μπορεί να κάνει την «λάντζα» εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, κάτι που όμως σημαίνει ότι ταυτόχρονα κάποιες θέσεις εργασίας θα περιοριστούν ή θα μετατοπιστούν, εάν δεν καταργηθούν τελείως.

Η δε ιδιαιτερότητα της Δημιουργικής ΤΝ είναι ότι πλέον «εκτοπίζει» επαγγέλματα υψηλής δημιουργικότητας με καλές αμοιβές και όχι μόνο απλές εργασίες, που βασίζονται στην επανάληψη και την χειρωνακτική εργασία, όπως έχει επισημάνει η McKinsey στην έρευνά της για τις συνέπειες που θα έχει η νέα αυτή τεχνολογία στις επιχειρήσεις και την εργασία.

Απώλειες 5% φέτος

Στις αρχές του χρόνου, στο Νταβός, ένα στα τέσσερα μεγαλο-στελέχη που ρωτήθηκαν παγκοσμίως στο πλαίσιο έρευνας της PwC εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 5% φέτος.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, βιομηχανίες όπως τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία, οι τράπεζες, οι ασφάλειες και τα logistics ήταν πιο πιθανό να έχουν απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης αιχμής, ενώ αντίθετα, οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν  περικοπές λόγω της αυτοματοποίησης, όπως και οι εταιρείες τεχνολογίας.

Η McKinsey υπολογίζει πλέον  ότι θα απελευθερωθεί  αξία άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών υπηρεσιών που θα προσφέρονται μέσω cloud.

Η κότα με τα χρυσά αυγά

Οι συμβουλευτικές εταιρείες βλέπουν στην ΤΝ την κότα με τα χρυσά αυγά. Ο επικεφαλής της Boston Consulting Group Christoph Schweizer, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο κύκλο εργασιών 12 δισ. δολάρια, εκτίμησε μόλις προ ημερών, ότι το 2024 θα παράγει το ένα πέμπτο των εσόδων της από την παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις εργασίες τους. Εκτιμά μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό, θα φθάσει το 40% έως το 2026. Όπως δήλωσε στους Financial Times, η τεχνητή νοημοσύνη και η δημιουργική  τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσαν “τεράστια ώθηση” στα έσοδα κατά το περασμένο έτος, καθώς οι εταιρείες μεταβαίνουν από τον πειραματισμό με την τεχνολογία στην “ανάπτυξη σε κλίμακα”. Η BCG συνεργάζεται με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς και εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης – από τη Microsoft και τη Google έως την OpenAI και την Anthropic – για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας τους στις λειτουργίες και τις διαδικασίες των εταιρειών. Επίσης, εκπαιδεύει διευθυντές διοικητικών συμβουλίων και εκτελεστικές ομάδες, οι οποίες τη θεωρούν όλο και περισσότερο ως επιχειρηματική προτεραιότητα.

Το «κλειδί» της ΤΝ είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει τους εργαζόμενους στη δουλειά τους, ανεβάζοντας την παραγωγικότητα και, μαζί με αυτήν, τα κέρδη των επιχειρήσεων. Στην πορεία, βέβαια, κάποιες θέσεις εργασίας χάνονται ή μετατοπίζονται σε άλλους κλάδους ή σε άλλες θέσεις, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που δεν θα προσαρμοστούν, θα είναι στην πλευρά των χαμένων.

Έρευνα του Harvard Business School που παρακολουθούσε τον αντίκτυπο που είχε το μοντέλο GPT-4 της OpenAI στους υπαλλήλους της εταιρείας συμβούλων, έδειξε ότι τα στελέχη που υποστηρίζονται από εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο παραγωγικοί από εκείνους που δεν ήταν. Εργάζονταν ταχύτερα και η εργασία τους ήταν υψηλότερης ποιότητας.

800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει διάφορες εργασίες, οδηγώντας σε σημαντική μετατόπιση θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, έως και 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν έως το 2030.

Η ΤΝμπορεί επίσης να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες, να μειώσει τα λάθη και να βελτιώσει τη συνολική αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Μελέτη της Accenture διαπίστωσε ότι το AI θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων έως και κατά 40%   Τα chatbots που υποστηρίζονται από AI μπορούν να διαχειρίζονται τα ερωτήματα των πελατών 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι μηχανές συστάσεων μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι έως το 2022, το 54% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί σημαντική επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους .

Κερδισμένοι

Οι τομείς όπου η ΤΝ μπορεί να ενσωματωθεί παρέχοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας θεωρούνται σήμερα οι εξής:

Υγειονομική περίθαλψη

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επωφεληθεί από την ΤΝ μέσω της βελτίωσης της διάγνωσης και της περίθαλψης των ασθενών Οι αλγόριθμοι μπορούν να επεξεργάζονται και να αναλύουν ιατρικές απεικονίσεις  ταχύτερα και συχνά με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπινους ακτινολόγους, οδηγώντας σε ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις.

Χρηματοοικονομικά

Στα χρηματοοικονομικά, η ΤΝ βελτιώνει δραματικά την  ανίχνευση απάτης, την διαχείριση κινδύνων και την εξυπηρέτηση πελατών. Τα συστήματα ΤΝ μπορούν να παρακολουθούν και να αναλύουν χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο για να εντοπίζουν ασυνήθιστα μοτίβα που μπορεί να υποδεικνύουν δόλια δραστηριότητα. Επιπλέον, οι ρομποτικοί σύμβουλοι παρέχουν εξατομικευμένες χρηματοοικονομικές συμβουλές στους πελάτες σε ένα κλάσμα του κόστους των ανθρώπινων συμβούλων. Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει επίσης τις αλγοριθμικές συναλλαγές, λαμβάνοντας με μεγάλη ταχύτητα και μεγαλύτερη ακρίβεια αποφάσεις για συναλλαγές με βάση πολλαπλές μεταβλητές.

Παραγωγή – Μεταποίηση

Οι εταιρείες παραγωγής χρησιμοποιούν την ΤΝ για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη εκτελούν εργασίες με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, αυξάνοντας τους ρυθμούς παραγωγής και βελτιώνοντας την ασφάλεια αναλαμβάνοντας επικίνδυνες εργασίες.

Λιανικό εμπόριο

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου χρησιμοποιεί την ΤΝ για να βελτιώσει τις εμπειρίες των πελατών και την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εξατομικεύει την εμπειρία αγορών μέσω συστημάτων που προτείνουν προϊόντα με βάση τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών. Η ΤΝ βελτιστοποιεί επίσης τη διαχείριση αποθεμάτων και τα logistics, προβλέποντας τις τάσεις της ζήτησης και βοηθώντας τα καταστήματα να διαχειρίζονται τα αποθέματά τους πιο αποτελεσματικά.

Οι «χαμένοι»

Ορισμένοι τομείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ανατροπές που θα φέρει η ΤΝ, κυρίως λόγω της μετατόπισης θέσεων εργασίας.

Ο τομέας των μεταφορών θα βρεθεί ενώπιον  σημαντικών αλλαγών με την άνοδο των αυτόνομων οχημάτων.

Θέσεις εργασίας, όπως οι υπηρεσίες φορτηγών και ταξί, ενδέχεται να μειωθούν, καθώς τα οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη θα επικρατήσουν.

Ομοίως, οι ρόλοι εξυπηρέτησης πελατών αντικαθίστανται από AI chatbots που είναι ικανά να χειρίζονται ερωτήματα και εργασίες ρουτίνας.

Διαβάστε ακόμη: 

Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): Aνω του €1 δισ. ο στόχος για το πρώτο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (pic)

Τελικά η τίγρη της Ιάβας έχει εξαφανιστεί;

Ερχεται μπόνους 15% στους υπαλλήλους του Δημοσίου – Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ