Αλλαγές σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να σχεδιάσει εκ νέου τις δράσεις του ΟΑΕΔ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Οι αλλαγές θα γίνουν με οδηγό την έκθεση Πισσαρίδη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η νέα προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί από μέρος των κονδυλίων.

Η αρμόδια επιτροπή εισηγείται αλλαγές σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των ανέργων και στη σύνδεση της κατάρτισης με την επιδότηση, ώστε μαζί με την οικονομική στήριξη που έχουν ανάγκη, οι άνεργοι να μπορούν επιπλέον να αποκτούν καινούργια εφόδια, που θα τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

«Με την προϋπόθεση ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν και επομένως όσοι χάνουν τη δουλειά τους θα υποστηρίζονται άμεσα στην αναζήτηση εργασίας, προτείνουμε να μεταβληθεί ο τρόπος προσδιορισμού του επιδόματος ανεργίας με τέτοιον τρόπο, ώστε να οδηγεί σε ουσιαστικότερη υποστήριξη των ανέργων, να μειώνει το κοινωνικό κόστος των απολύσεων και να ενισχύει τα κίνητρα για δήλωση των πραγματικών αμοιβών, όταν το άτομο απασχολείται, αμβλύνοντας τη φορο- και εισφορο-διαφυγή», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Επίδομα ανεργίας με βάση τον τελευταίο μισθό

Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα ανεργίας δεν θα είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές κάθε ανέργου.

Σε αυτήν την περίπτωση, το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μισθού που λάμβανε κάθε άνεργος κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Το ανώτατο όριο θα είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολουμένων τον Ιανουάριο 2020, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Το επίδομα θα έχει διάρκεια μειωμένη στους έξι από τους δώδεκα μήνες, ενώ θα καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι οι άνεργοι αναζητούν εργασία ενεργά ή συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν τελικά ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά, θα λαμβάνει για έξι μήνες ή μέχρι να βρει εργασία, το επίδομα ανεργίας που θα ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού.

Ενεργητικές πολιτικές

Όλα τα παραπάνω εξετάζονται με βάση τις αναφορές της έκθεσης Πισσαρίδη για τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως επισημαίνεται κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση δόθηκε έμφαση στις μη ενεργητικές πολιτικές.

Όπως αναφέρει η έκθεση: «Αν και δεν υπήρξε άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούσαν να επωφεληθούν από μια σειρά επιδοτήσεων. Αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών όσων έχασαν τη δουλειά τους.

«Οι πολιτικές αυτές δεν συνοδεύθηκαν όμως με ενεργητικές πολιτικές, ώστε να φέρουν τους ανέργους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται ότι η δομή του συστήματος παροχών δεν λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία».

Διαβάστε ακόμη

«Πρόσω ολοταχώς» η Ελλάδα για επενδυτική βαθμίδα

Φορολοταρία: Όλες οι αλλαγές – Χρηματικά έπαθλα έως και 100.000 ευρώ

Έμα Ραντουκάνου: Το 18χρονο φαινόμενο του τένις, τα 2,5 εκατ. από το US Open και οι χρυσές χορηγίες