Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης για περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση της έκτακτης ενίσχυσης που καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο. Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής και στόχο έχει να προσφέρει επιπλέον ανακούφιση σε νοικοκυριά που εξακολουθούν να πιέζονται από την ακρίβεια.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει αύξηση του ποσού από τα σημερινά 300 ευρώ σε επίπεδα μεταξύ 350 και 400 ευρώ. Ωστόσο, η οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημόσιων οικονομικών μετά το τέλος του καλοκαιριού και ειδικότερα από την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Εφόσον τα δημοσιονομικά αποτελέσματα κινηθούν καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει στη διάθεσή της τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ενίσχυση των δικαιούχων.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Η οικονομική ενίσχυση προορίζεται κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους έως τον Δεκέμβριο του 2025. Εξαίρεση προβλέπεται για όσους λαμβάνουν αποκλειστικά σύνταξη λόγω χηρείας, καθώς στην περίπτωσή τους το ηλικιακό όριο παραμένει στα 60 έτη.
Παράλληλα, εξακολουθούν να εφαρμόζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για άγαμους, χήρους και χήρες προβλέπεται ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 300.000 ευρώ. Για έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα αντίστοιχα όρια διαμορφώνονται στις 35.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος και στις 400.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας.
Οι αποφάσεις μετά το καλοκαίρι
Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν, εκτός απροόπτου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια.
Μέχρι τότε, το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η αύξηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε σχέση με το σημερινό επίπεδο των 300 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το τελικό ύψος του ποσού θα καθοριστεί αφού αξιολογηθούν τα οικονομικά δεδομένα των επόμενων μηνών, με στόχο η παρέμβαση να είναι συμβατή με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και να προσφέρει ουσιαστικότερη στήριξη στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους διαβίωσης.
Διαβάστε ακόμη
Χατζηδάκης για την αγορά καυσίμων: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια
Έφοδος στα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη για το σκάνδαλο Cum-Cum
Το νέο σούπερ γιοτ Virtuosity είναι μια πλωτή όαση με χιλιάδες λεπτομέρειες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
