Στη 12η θέση σε ένα σύνολο 40 χωρών σε όλη την Ευρώπη κατατάσσεται η Ελλάδα για τους εργαζομένους από απόσταση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γνωστής πλατφόρμας αναζήτησης και σύγκρισης τιμών σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ενοικίασης αυτοκινήτων Momondo.

Η τελευταία, με βάση της τη Δανία, αποτελεί μέλος του ομίλου Booking Holding, του γνωστού διεθνούς ομίλου στον τομέα του online travel. Η Momondo μέτρησε τις επιδόσεις των χωρών στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς σε σχέση με τις παροχές που αυτές προσφέρουν στους εργαζομένους από απόσταση με βάση 22 κριτήρια σε έξι βασικές κατηγορίες: την ευκολία πρόσβασης στη χώρα και τα ταξιδιωτικά κόστη, τις τιμές στον προορισμό, την ασφάλεια και την υγεία, τις υποδομές για εξ’ αποστάσεως εργασία, την κοινωνική ζωή και τον καιρό.

Η χώρα μας έχει καλές επιδόσεις καταρχάς σε σχέση με τις τιμές, όπου ενδεικτικά η ενοικίαση ενός διαμερίσματος τοποθετείται στα 292 ευρώ το μήνα, με το μηνιαίο κόστος για φαγητό στα 199 ευρώ και το κόστος π.χ. για γεύμα για δύο σε εστιατόριο στα 36 ευρώ. Ψηλά βαθμολογείται η Ελλάδα επίσης στο κομμάτι της υγείας και ασφάλειας (αν και όχι όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση) καθώς επίσης και στην κοινωνική ζωή και τη διασκέδαση (με χαμηλότερες επιδόσεις όσον αφορά τους χώρους πολιτισμού και την αναλογία ανά 1.000 κατοίκους).

Αντίθετα, σε ένα κρίσιμο κομμάτι όπως οι υποδομές για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) ώστε να διευκολύνεται η εξ’ αποστάσεως εργασία οι επιδόσεις της χώρας μας είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές:

Χαμηλά βαθμολογείται η Ελλάδα ως προς τις επιδόσεις όσον αφορά το ίντερνετ και τους διαθέσιμους ευέλικτους χώρους εργασίας, ενώ από την άλλη πλευρά, κρίνεται θετικά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει πλαίσιο για τη χορήγηση βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες.

Μέτριες είναι οι επιδόσεις της χώρας μας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά κόστη και την εύκολη πρόσβαση από αέρος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιο ψηλά είναι και οι τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η πρωτιά ανήκει στην Πορτογαλία λόγω καλών καιρικών συνθηκών, πολλαπλών επιλογών διασκέδασης, χαμηλών δεικτών εγκληματικότητας και χαμηλού κόστους ζωής, ενώ η χώρα προσφέρει επίσης βίζα για ψηφιακούς νομάδες και πολλοί Πορτογάλοι μιλούν αγγλικά.

Η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη με ‘’ατού’’ τις πολλαπλές επιλογές για διασκέδαση, το ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, τις πολλαπλές επιλογές επίσης σε συνεργατικούς χώρους εργασίας, την πλούσια νυχτερινή ζωή, ενώ οι Ισπανοί είναι και πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στην LGBTQ+ κοινότητα.

Στην τρίτη θέση, με βάση την κατάταξη από τη Μomondo βρίσκεται η Ρουμανία, με την πεντάδα να συμπληρώνεται από τη Μάλτα και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση, χαμηλά, στην 24η βρίσκεται η Γαλλία με χαμηλές επιδόσεις ως προς το κόστος ζωής και τις υποδομές για τους εργαζομένους από απόσταση, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πολύ χαμηλά λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης με υψηλά κόστη διαμονής.

Διαβάστε ακόμη:

H πριγκίπισσα – εγγονή του Ανιέλι της Fiat και η σχέση της με τον Ρενιέ του Μονακό

«Καρούζος Gate»: Aλλάζουν χέρια 200 ακριβά ακίνητα σε Αττική, Κρήτη, Πάτρα, Κεφαλονιά (pics)

Αναλυτικός Οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο