Εκείνοι που συνήθισαν την ευέλικτη εργασία, ίσως αναγκαστούν γρήγορα να… ξεβολευτούν.

Η ποσότητα των αναρτήσεων του LinkedIn για θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας μειώνεται, σύμφωνα με νέα στοιχεία της πλατφόρμας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNBC, τα ποσταρίσματα για τέτοιου είδους θέσεις έχουν μειωθεί κατά 5% σε σχέση με τον Απρίλιο – μήνα που το ποσοστό τους ανερχόταν σε 20% των θέσεων.

Και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 2% που ήταν προ πανδημίας, έρχεται σε πλήρη αντίδραση με αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι, αναφέρει ο Τζος Γκραφ, εκτελεστικός διευθυντής του LnkedIn για τις περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) και τη Λατινική Αμερική.

«Οι επαγγελματίες τώρα έχουν σε υψηλή εκτίμηση την ευελιξία στους χώρους εργασίας. Αποτελεί μια από τις πιο υψηλές προτεραιότητες για τους εργαζόμενους, μετά τον μισθό, μαζί με τις ευκαιρίες ανέλιξης και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής», αναφέρει.

Παρά τη μείωση των θέσεων απομακρυσμένης εργασίας στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους αναρτήσεις συνέχιζαν να λαμβάνουν πάνω από τις μισές αιτήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LinkedIn.

Η έρευνα δείχνει ότι χώρες σε όλο τον κόσμο ακολουθούν ένα παρόμοιο μοντέλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ευκαιρίες απομακρυσμένης απασχόλησης καταλαμβάνουν ποσοστό 14,6% αλλά λαμβάνουν το 20,2% των συνολικών αιτήσεων και στην Ινδία το 11,3% των διαθέσιμων εξ αποστάσεως θέσεων λαμβάνει το 20,3% των αιτήσεων από ενδιαφερόμενους.

Γιατί μειώνουν αυτές τις θέσεις οι εταιρείες

Σύμφωνα την έρευνα που δημοσίευσε το LinkedIn μαζί με στοιχεία για τις διαθέσιμες θέσεις εξ αποστάσεως εργασίας, η απομάκρυνση των εταιρειών από αυτές συνδέεται με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Το 68% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρει ότι ανησυχεί για την τρέχουσα αβεβαιότητα αναφορικά με την οικονομική σταθερότητα και για μια υφέρπουσα ύφεση που θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες τους να καταργήσει μέρος τουλάχιστον από την πρόοδο που έκαναν σχετικά με την ευέλικτη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε ότι οι προσλήψεις γίνονται με αργούς ρυθμούς και οι εταιρείες παγώνουν τις προσλήψεις λόγω οικονομικής αβεβαιότητας, με τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βρίσκονται υπό έντονη πίεση να διαχειριστούν το κόστος και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα», εξηγεί ο Γκραφ.

«Όπου η πανδημία οδήγησε σε μια στροφή προς την ευέλικτη εργασία και τις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των εργαζομένων, η ισορροπία δυνάμεων ανατρέπεται και επιστρέφει τώρα στους εργοδότες», πρόσθεσε.

Η ευέλικτη εργασία δεν είναι το μόνο προνόμιο των εργαζομένων που πλήττεται από την τρέχουσα οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με την έρευνα. Το 74% των στελεχών ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορεί να πρέπει να τεθεί σε δεύτερη μοίρα, ενώ το 75% ανέφερε ότι η ευημερία των εργαζομένων θα ήταν πιθανότατα χαμηλότερη προτεραιότητα.

Σχεδόν 3.000 στελέχη σε εταιρείες με τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλους και με ελάχιστο ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων λιρών (288,3 εκατομμύρια δολάρια) ερωτήθηκαν από το YouGov για λογαριασμό του LinkedIn για να συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες.

Κι ενώ οι εταιρείες μπορεί να πιστεύουν ότι η μείωση των προνομίων όπως η ευέλικτη εργασία θα τους βοηθήσει, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες, πιστεύει ο Γκραφ.

«Οι εταιρείες που καθυστερούν την πρόοδο στην απομακρυσμένη και ευέλικτη εργασία κινδυνεύουν να αποθαρρύνουν το εργατικό δυναμικό τους και να τους ωθήσουν σε ανταγωνιστές που προσφέρουν πιο ελκυστικές επιλογές. Η ευελιξία θα γίνεται όλο και περισσότερο θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις», σημειώνει.

Πολλές εταιρείες, επίσης, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τη λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» (Great Resignation) και  προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα πλεονεκτημάτων, με ορισμένες να  υιοθετούν το καθεστώς τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για να βοηθήσουν στην πρόσληψη και τη διατήρηση εργαζομένων.

Επομένως, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι βασικές για τις εταιρείες στο μέλλον, υποστηρίζει ο Γκραφ.

«Εκείνοι που βλέπουν αυτή την περίοδο ως ευκαιρία, είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν, να επαναλάβουν και να εξερευνήσουν νέους τρόπους εργασίας που θα ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους μακροπρόθεσμα», καταλήγει ο Γκραφ.

Διαβάστε ακόμη:

Προσδιορίστε την εμπορική αξία του σπιτιού σας με ένα κλικ

Πώς η Αντίπαρος μεταμορφώθηκε στο ελληνικό case-study του διεθνούς real-estate

Απασφαλίζει ο Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει μπίζνες με ναρκωτικά»