Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είναι μια κλασική περίπτωση όπου «άλλος κερνάει, άλλος πίνει και άλλος πληρώνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, θέλοντας να δώσει έμφαση στην επιβάρυνση των επιχειρήσεων με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πάντως, όλοι οι εργοδοτικοί φορείς θεώρησαν δίκαιη την αύξηση του μισθού κατά 50 ευρώ μεικτά, ζητώντας παράλληλα περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η μηνιαία επιβάρυνση του εργοδότη από τον νέο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ (αύξηση 6,41%) ανέρχεται στα 1.189.46 ευρώ, την ώρα που οι καθαρές απολαβές για τον εργαζόμενο άγαμο χωρίς προϋπηρεσία ανέρχονται σε 703 ευρώ. (αύξηση 5,70%).

Σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε ο Γιώργος Θανόπουλος, επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο νέος κατώτατος μισθός των 830 ευρώ μεικτά αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 11.671,87 ευρώ, αν προσθέσουμε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας. Γι’ αυτό το ποσό ο εργαζόμενος καταβάλλει ετήσιο φόρο 134,66 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που βάζει στην τσέπη του με αναγωγή σε 12 βάσει υπολογισμού είναι 826,53 ευρώ και 9.918,32 ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση επιβαρύνεται με 1.189,46 ευρώ μηνιαίως και 14.273,53 ευρώ ετησίως.

Αν δεν υπολογίσουμε δώρα και επιδόματα, ο καθαρός μισθός για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε 703,66 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο εργοδότης πληρώνει 1.015,01 ευρώ από 953 σήμερα.
Παράλληλα, ο αυξημένος από τον Απρίλιο κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει κατά αναλογία και το δώρο Πάσχα. Ετσι, ένας εργαζόμενος θα λάβει δώρο αυξημένο κατά 6,4% (όσο το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού), δηλαδή 432,29 ευρώ.

Σωρευτικά, ο κατώτατος μισθός, από το 2019, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε κατά 25% από 663 ευρώ στα 830 ευρώ μεικτά, καλύπτοντας τον πληθωρισμό ο οποίος τρέχει με 16%.
Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό η επιχείρηση αυξάνει τη δαπάνη της κατά 62,90 ευρώ. Μια μικρομεσαία επιχείρηση, με 5 άτομα αμειβόμενα με τον κατώτατο μισθό, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 4.403 ευρώ, σε ετήσια βάση. Σε συνδυασμό μάλιστα, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,46% από την 1η Ιανουαρίου, που συνεπάγεται επιβάρυνση από 96 ευρώ έως και 264 ευρώ τον χρόνο, μόνο για την κύρια ασφάλιση, ανάλογα με την κατηγορία του ελεύθερου επαγγελματία, οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται δυσανάλογα και πολλοί επιχειρηματίες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προχωρούν σε άντληση ρευστότητας από τις καταθέσεις τους.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας ζητά την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εντός του 2024, και όχι το 2025, όπως προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Αναφερόμενη στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «το ζήτημα αυτό και το βάρος για το νοικοκυριό και τον εργοδότη είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι μια διαφορετική άσκηση σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Εχει αποτύπωμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην προσέλκυση ταλέντου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης αναγνωρίζει ότι η φορολογία και η ασφάλιση μαζί επιβαρύνουν με πάρα πολύ υψηλούς συντελεστές την εξαρτημένη εργασίας τονίζοντας:

«Την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 μονάδες, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω μείωση για το 2025 και το 2027 άλλη μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης 0,5 το 2024 και 0,5 το 2027, ούτως ώστε να ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση και να απολαύσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερο μισθό».

Διαβάστε ακόμη: 

Στην Ε.Ε το Πρόγραμμα Σταθερότητας – Πώς θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το 2027

Βασίλης Γκρίσιν: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» τα οικόπεδα στη «νησίδα του Ανιέλι» στους Παξούς (pics)

Εφορία…. παντού – Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ