Στην επένδυση του Ελληνικού αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν μπήκαν μπουλντόζες την πρώτη εβδομάδα στο Ελληνικό, είπε «δεν είπαμε ποτέ ότι θα μπουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα μπουλντόζες. Αυτό που είπαμε είναι ότι θα ξεμπλοκάρει το ελληνικό και αν ρωτήσετε και τη εταιρεία θα σας πει, ότι έχει ξεμπλοκάρει».

«Μας παρέδωσαν ένα έργο που είχαν κάνει ένα 60%. Εκείνοι θα χρειαζόταν κάποια χρόνια, εμείς θα το κάνουμε σε λίγους μήνες», είπε ο κύριος Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την πολυπλοκότητα της λήψης αποφάσεων λόγω γραφειοκρατίας.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης «το Ελληνικό έχει γίνει κάτι σαν έμβλημα γιατί η διεθνής κοινότητα βλέπει το Ελληνικό για να δει αν η Ελλάδα μπορεί».

«Πάντα η επαφή με την πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που έχεις στο μυαλό σου. Αλλά πάμε με πολύ όρεξη με πολύ μεγάλες ταχύτητες και θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα έχει ως κεντρικό στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα».

Για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε:

«Το πολυνομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα έχει κεντρικό στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα. Ο έλεγχος θα γίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα εγγράφονται σε ένα Μητρώο. Για την εγγραφή στο Μητρώο θα προβλεφθούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται ότι εγγράφονται μόνο εταιρείες πολύ μεγάλου κύρους. Το Δημόσιο θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να ελέγχει εκ των υστέρων τους φακέλους κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ψευδής έκδοση πιστοποιητικού, οι ποινές θα είναι πολύ βαριές. Φυσικά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η διαφορά είναι ότι ο έλεγχος που θα γίνεται δεν θα σταματά την επένδυση. Θα προχωρά η διαδικασία κι αν βρεθεί στην πορεία ότι έχει γίνει ψευδής δήλωση, τότε η επένδυση θα μπλοκάρεται και θα επιβάλλονται ποινές. Ενώ τώρα, περιμένεις να πάρεις την έγκριση και μέχρι να την πάρεις, δεν μπορείς να ξεκινήσεις».

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δήλωσε:

«Στόχος μας – κι έχουμε συστήσει ήδη ομάδα εργασίας στο Υπουργείο, ενώ συζητήσαμε και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών – είναι να δούμε που “κολλάει” ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν αλλά πρακτικά αποτελέσματα, όπως ξέρετε, έχουμε ελάχιστα. Αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όπως και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου».

Τέλος, για την ποινική «ασυλία» τραπεζικών στελεχών ανέφερε:

«Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν αυτό της ποινικής “ασυλίας” των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις, όπως για την αναδιάρθρωση δανείων. Καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο και ασφαλώς θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία γι’ αυτό».