Σε απολογισμό της θητείας του στην Ευρωβουλή προχώρησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης. Προσπάθησα να αναδείξω την άλλη όψη της Ελλάδας, όταν η κρατούσα άποψη στην Ευρώπη ήταν ταπεινωτική για τη χώρα μας. «Προσπάθησα να αναδείξω», είπε, «την Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και της παιδείας» και μια από τις πιο μεγάλες συγκινήσεις του ήταν η θεατρική παράσταση στις Βρυξέλλες με τα «μαθήματα πολέμου» από τον Θουκυδίδη και η ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Οδηγίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Εξηγώντας γιατί ξαναθέτει υποψηφιότητα και μάλιστα με το Ποτάμι με το οποίο ενδέχεται να μην εκλεγεί ευρωβουλευτής, είπε: «Από χρέος προς το Ποτάμι και προς τους ανθρώπους του, αποφάσισα να παραμείνω και να δώσω ένα μικρό μάθημα: Μετά τις κραυγαλέες πολιτικές ασυνέπειες και την έκπτωση των πολιτικών αξιών, θέλω να δώσω μια ηθική διάσταση». Αναφερόμενος στους παριστάμενους στη σχετική εκδήλωση απολογισμού, ο κ. Γραμματικάκης σημείωσε: «εδώ βλέπω το 80% του Ποταμιού» και όλη την νεοσυσταθείσα κοινοβουλευτική ομάδα, τον Σ. Λυκούδη, τον Ν. Νυφούδη, την Α. Λυμπεράκη, τον Γ. Μαυρωτά (ο κ. Θεοδωράκης ήταν στην Κρήτη). Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και ο Β. Μαρκής πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και ο Μ. Κύρκος, ο οποίος απαντώντας στο παράπονο του Γραμματικάκη για τη «μοναξιά των Βρυξελλών», είπε ότι «εγώ πάντως Γιώργο μαζί σου δεν αισθάνθηκα καθόλου μοναξιά».

Ο κ. Γραμματικάκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο μέσω της Επιτροπής Πολιτισμού στην ψήφιση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, μια νίκη για τους πνευματικούς δημιουργούς στην Ευρώπη, κόντρα στη «λυσσαλέα», όπως τη χαρακτήρισε ο εκδότης Φαίδων Κυδωνιάτης, αντίδραση των μεγάλων εταιριών αλλά και την «αφέλεια» κάποιων «ρομαντικών πειρατών» που φοβούνταν ότι θα «κλείσει» το δημιουργικό διαδίκτυο. Ωστόσο πεποίθηση του Γραμματικάκη ήταν να γίνει καλύτερο το μέλλον της δημιουργικής Ευρώπης και ότι η πνευματική παραγωγή δεν είναι τζάμπα.

Προώθησε επίσης τον θεσμό της «πολιτιστικής προσωπικότητας» της Ευρώπης -από τον Αριστοτέλη ως τον Σαρτρ, όπως είπε χαρακτηριστικά- θέσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του investEU.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος είπε «τον αποκαλώ πρύτανη λόγω της σοφίας, του μέτρου, του ήθους και της προσφοράς του» και τόνισε την επιμονή του να συνεχίσει απτόητος ως εισηγητής της επιτροπής, για τα πνευματικά δικαιώματα, διαφοροποιούμενος από τη διανοητική έρημο στην οποία οδηγεί η ανεξέλεγκτη «ηλεκτρονική ενημέρωση».

«Αγωνίστηκε και είχε τον σεβασμό ελλήνων και ξένων και έφτασε την προσπάθεια ως το τέλος, όταν είχαν πέσει πάνω σε κάθε ευρωβουλευτή 20 λομπίστες», είπε χαρακτηριστικά ο Φαίδων Κυδωνιάτης ο οποίος συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή ομοσπονδία εκδοτών βιβλίων.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι «αναγεννησιακός» είπε, ο ηθοποιός Γιώργος Κοττανίδης ο οποίος ήρθε την τελευταία στιγμή από τη Θεσσαλονίκη για να πει στο κοινό των φίλων και συνεργατών του Γ. Γραμματικάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε και ο ίδιος, ότι είναι αυτός που του έδειξε τον δρόμο για να παίξει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους του, αυτόν του νομπελίστα φυσικού Ρίτσαρντ Φάινμαν.

«Η παρουσία του Γραμματικάκη δίνει υπόσταση στη χώρα μου», υπογράμμισε.

«Υπερασπίστηκα την Ελλάδα», είπε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού «χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς», για να συμπληρώσει ότι «ο λαϊκισμός επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη».

Στο τέλος διένειμε το «κόκκινο βιβλιαράκι» όπως το λέει, με τις δράσεις του ως ευρωβουλευτής. Οι λέξεις που βλέπει συχνότερα ο αναγνώστης, μέσα σ’ αυτό είναι «πολιτισμός», «εκπαίδευση», «δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς», αλλά και «επενδύσεις», «investEU», «πολυετής προϋπολογισμός», «μείωση των πλαστικών».

Η μόνη «κριτική» που ακούστηκε ήταν ότι στην πολιτιστική προβολή της Ελλάδας «μερολήπτησε κάπως υπέρ της Κρήτης» κάτι που «δέχθηκε» χαμογελώντας.

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την πολιτική καθημερινότητα είπε: «Νιώθω ανησυχία και θλίψη για το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι ευρωεκλογές, όπου κυριαρχούν τα εμφύλια πάθη και η παρελθοντολογία, και λίγο το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης».