Η αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή μια φράση του δημοσιογράφου και υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ώστε να διευκολυνθεί ο φθηνός δανεισμός της χώρας αλλά και η προοπτική συμμετοχής της στον επόμενο γύρο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που είναι πιθανό να αποφασιστεί, δημιούργησε πολιτικό θέμα κι αφορμή αντιπαραθέσεων, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία δια της εκπροσώπου της Σοφίας Ζαχαράκη έσπευσε να λάβει αποστάσεις από τη θέση του υποψηφίου της στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, λέγοντας σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ: ««Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής ο Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στο δημόσιο διάλογο, εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια. Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο το σχέδιο δεύτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσει».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να το αφήσει ασχολίαστο. Μιλώντας στη συνάντηση με τους Οικολόγους- Πράσινους, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (από το μαξιλάρι) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας».

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε ότι οι απόψεις του συνιστούν προσωπικές θέσεις κι όχι επίσημες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας: «Ένας από τους πολλούς λόγους που στηρίζω τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για να μπορώ να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις μου χωρίς φόβο. Διαχρονικά λοιπόν πιστεύω και υποστηρίζω ότι το “μαξιλάρι” του Τσίπρα ήταν και είναι η χειρότερη λύση. Αντιθέτως, η άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανοίγει δρόμο για φθηνό χρήμα, ένταξη στη νομισματική χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ταχεία ανάπτυξη. Προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της ΝΔ. Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα».

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλεί πολιτική ένταση με το παραμικρό και θα αφυδατώνει τον πολιτικό διάλογο από κάθε άποψη που δεν εναρμονίζεται πλήρως με τις επίσημες κομματικές, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε: «Μιλάμε για μία εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας που είναι όχι μόνο αχρείαστη αλλά και κοινωνικά ανάλγητη. Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μία πάρα πολύ καθαρή δήλωση από πλευράς της ΝΔ, είπε πολύ ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν εφόσον και αν έρθουν στην διακυβέρνηση την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η πιστοληπτική γραμμή είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πώς το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, δηλαδή νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Δεν σημαίνει κατά ανάγκη το σφιχτό μνημονιακό πλαίσιο αλλά σημαίνει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο επιτροπείας, προαπαιτούμενων».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, συνέχισε την επίθεση στην Νέα Δημοκρατία με το σχόλιο: «Τα χρήματα από το χρηματοδοτικό μαξιλάρι στις τράπεζες και η χώρα σε νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM» είναι το σχέδιο Μητσοτάκη που αποκάλυψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, πρώην ανεξάρτητος οικονομικός σχολιαστής και νυν υποψήφιος με τη ΝΔ».