Κατά κοινή παραδοχή, αυτό που έπαιξε τον μεγαλύτερο, ίσως, ρόλο για την είσοδο εκατομμυρίων retail επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, ήταν οι εντυπωσιακές ιστορίες δημιουργίας απίστευτου πλούτου.

Ιστορίες νέων ανθρώπων που διέβλεψαν νωρίς την επιτυχία που θα είχε το bitcoin ή άλλα νομίσματα και τη δημιουργία του οικοσυστήματος, πόνταραν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια και, μέσα σε λίγα χρόνια -σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μήνες- είχαν γίνει εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι. Όμως δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος.

Επειδή ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, κάποιοι από αυτούς που έγιναν super rich με τις επενδύσεις τους στο νέο αυτό προϊόν, είδαν και την άλλη όψη του νομίσματος. Τα αλλεπάλληλα κύματα χρεοκοπιών σε funds, ανταλλακτήρια, ακόμα και οικοσυστήματα ολόκληρα -όπως αυτό των stablecoins- εξαΰλωσαν τις γιγαντιαίες περιουσίες πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι τις δημιούργησαν.

Όχι τυχαία, άλλωστε, στα μέσα του έτους και πριν κορυφωθεί η κρίση στα κρυπτονομίσματα, από τη λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes, εκ των επτά δισεκατομμυριούχων που έκαναν περιουσίες από cryptos το 2021, φέτος έχουν απομείνει μόλις τέσσερις.

Η περιουσία τους, συνδυαστικά έχει μειωθεί από τα 55,1 στα 273 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που εξηγείται από την κατάρρευση του Terra τον Μάιο και τις απώλειες άνω του 70% που καταγράφει μέσα σε ακριβώς ένα έτος το bitcoin.

Έτσι, πολλοί κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι βρέθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί, από «βασιλιάδες», χρεοκοπημένοι, σχεδόν άστεγοι, ή, ακόμα χειρότεροι, καταζητούμενοι με τεράστια χρέη. Αυτές είναι κάποιες από τις πιο ξεχωριστές τέτοιες ιστορίες.

1) Ντο Κουόν. To Luna, τα δισ. και η Ιντερπόλ

«Δεν μιλάω σε φτωχούς». Με αυτό τον τρόπο είχε απαντήσει ο Νοτιοκορεάτης συνιδρυτής και CEO της Terraform Labs, Κουόν Ντο-Χυούνγκ, ευρύτερα γνωστός ως Ντο Κουόν, στον Βρετανό οικονομολόγο Φράνσις Κόπολα. Ο Κόπολα, είχε κριτικάρει το αλγοριθμικό μοντέλο του stablecoin που είχε φέρει στην αγορά ο Κουόν λέγοντας πως δεν είναι βιώσιμο και ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της μητρικής των TerraUSD και Luna, είχε απαντήσει με τις συνήθεις γι’ αυτόν έπαρση και προσβολές.

Όμως ο Κουόν θα κατάπινε πολύ πικρότερο ποτήρι από αυτό που ανάγκασε ο ίδιος τους άλλους να ανεχτούν.

Το stablecoin TerraUSD που δημιουργήθηκε για να έχει αξία 1 προς 1 δολάριο «ανεξαρτήτως συνθηκών» και το κρυπτονόμισμα Luna -επίσης δημιούργημά του- από projects κεφαλαιοποίησης αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσέλκυσαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια χρήστες και κολοσσούς του κρυπτο-χώρου, όπως οι Binance, Arrington XRP και Polychain Capital κατέρρευσαν εν μία νυκτί, αφού αποδείχθηκαν απάτες τύπου πυραμίδας.

Το Luna, έχασε το 99,99% της αξίας του, καταλήγοντας σε τιμή 0,00018 δολαρίων. Περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την αγορά.

Ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Ένας επενδυτής από την Ταϊβάν, έχοντας χάσει περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια, αυτοκτόνησε.

Ο Κουόν άλλαξε, λοιπόν, ύφος, ψελίζοντας ότι λυπάται και ότι έχει ευθύνη. Και σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με την εξαϋλωση των περίπου 50 δισεκατ. δολαρίων που ήταν η περιουσία του, όταν το Luna κόστιζε 110 δολάρια. Ασχολήθηκαν όμως οι αρχές της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ, όπου κατατέθηκαν αγωγές εις βάρος του, ύψους 56,9 εκατ. δολαρίων.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Ιντερπόλ εξέδωσε “red notice”, κηρύσσοντάς τον καταζητούμενο υψηλής προτεραιότητας, καθώς και ότι όλα του τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει». Και άρχισε το ψάξιμο.

Στη Ν. Κορέα, οι αρχές είπαν ότι έχει διαφύγει από τη χώρα. «Μα είχαμε μετακομίσει στη Σιγκαπούρη πριν την κατάρρευση, δεν είμαστε φυγάδες», είπε ο ίδιος. Όμως και στη Σιγκαπούρη καταζητείται και οι αρχές θεωρούν πως έχει διαφύγει στην Ευρώπη.

Ο ίδιος λέει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πού βρίσκεται, για λόγους ασφαλείας και ιδιωτικότητας και πως δεν έχει ειδοποιηθεί από την Ιντερπόλ πως είναι καταζητούμενος. Αρνείται δε ότι πάγωσαν περιουσιακά του στοιχεία. «Αν είχαν παγώσει 67 εκατ. δολάρια, σίγουρα θα το είχα παρατηρήσει» λέει.

2) Κιαράς Χοσεϊνπούρ: Εκατομμυριούχος στα 18, χρεοκοπημένος στα 22

Η ιστορία του Γερμανού, ιρανικής καταγωγής (γόνου πάμπλουτης οικογενείας του Ιράν που έφυγε από τη χώρα και ζήτησε άσυλο στην Ευρώπη) Κιαράς Χοσεϊνπούρ, είναι τουλάχιστον… παράξενη. Ο, γεννημένος το 1999 στη Γερμανία (“Περσικής καταγωγής”, λέει ο ίδιος) Κιαράς, επένδυσε τα πρώτα του 40.000 δολάρια στο bitcoin όταν ήταν 15 ετών.

Είχε ήδη κανάλι στο Youtube για το gaming και διέβλεψε μια ευκαιρία ζωής. Έγινε “influencer” για τα κρυπτονομίσματα, στα οποία επένδυε ό,τι είχε και δεν είχε (ο ίδιος, αλλά προφανώς και οι γονείς του).

Όταν έφτασε στα 18 του, ο Κιαράς είχε ένα lifestyle που «τράβαγε» χιλιάδες followers στο κανάλι του και τους λογαριασμούς του. Φωτογραφίες με πανάκριβα πούρα, με τις καινούριες του Rolls Royce και Lamborghini, σε ιδιωτικά αεροσκάφη ταξιδεύοντας στον κόσμο, μέσα στη χλιδή.

Ο ίδιος συνήθιζε να περηφανεύεται για την «προικισμένη μύτη» του, όπως έλεγε, μιας και «μυρίστηκε τα κέρδη» των κρυπτονομισμάτων που τον έκαναν εκατομμυριούχο και να δίνει μαθήματα για την επιχειρηματικότητα 2.0.

Όμως αυτή η λάμψη χάθηκε με την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων. Η αξία της περιουσίας του απομειώθηκε κατά (τουλάχιστον) 90%. Κι αυτό γιατί κυρίως είχε επενδύσει στο Luna, το οποίο πλέον δεν αξίζει… τίποτα. Αλλά δε στεναχωριέται.

«Είναι μέρος του παιχνιδιού», λέει, αυτοαποκαλείται “long επενδυτής” και αποκαλύπτει ότι συνεχίζει να επενδύει στο bitcoin. Από τα ελάχιστα που του έμειναν από την προσωπική του περιουσία. Η μεγαλύτερη ζημιά, βέβαια, είναι άλλη.

Περιγράφεται στα λόγια του αναλυτή της αμερικανικής χρηματαγοράς, Κλαρκ Χάουαρντ: «Είναι ένας ανεύθυνος άντρας που προκάλεσε την άτακτη χρεοκοπία χιλιάδων ανύποπτων ανθρώπων», αναφερόμενος στους followers του που ο Κιαράς παραινούσε να «είναι έξυπνοι» και να επενδύσουν στο Luna και το TerraUST…

3) Ρούγια Ιγκνάτοβα: Η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων στους πιο καταζητούμενους του FBI

To 2014, η Βουλγαρογερμανίδα Ρούγια Ιγκνάτοβα, η οποία παρουσίαζε το OneCoin, ένα κρυπτονόμισμα που θα ερχόταν για να εκθρονίσει το bitcoin, είχε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό. Απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εμπειρία με τον γίγαντα του consulting McKinsey.

Έτσι, όταν δημιούργησε την OneCoin Ltd και άρχισε να παρουσιάζει το νόμισμά της ως τον «δολοφόνο του bitcoin» προσέλκυσε πολλούς και υψηλού προφίλ επενδυτές.

Γόνοι ζάμπλουτων οικογενειών, επιχειρηματίες παραδοσιακών βιομηχανιών, γαλαζοαίματοι του αραβικού κόσμου, ήταν κάποιοι από τους περίπου 3 εκατομμύρια επενδυτές από περισσότερες από 100 χώρες που συνέρρεαν στο project, χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού IRS, μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2014 και του τρίτου τριμήνου του 2016, η εταιρεία της έκανε πωλήσεις 3,353 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έβγαλε «καθαρό κέρδος» ύψους 2,232 δισ. δολαρίων.

Η Ιγκνάτοβα κεφαλαιοποιούσε τη διάθεση γρήγορου, μεγάλου κέρδους και την αναμονή «κάτι μεγάλου» για τα κρυπτονομίσματα, μάζευε όλο και περισσότερους επενδυτές σε glamorous εκδηλώσεις, στην οποία εμφανιζόταν ντυμένη με πανάκριβα σύνολα και τεράστια διαμάντια, εγγυώμενη τεράστια κέρδη με ελάχιστο ρίσκο.

Οι επενδυτές, βέβαια, δεν γνώριζαν πως δεν υπήρχε καν blockchain πίσω από το OneCoin (και άρα, αφού δεν υπήρχε τεχνολογία, δεν μπορούσε να ανταλλαχθεί για αγορά υπηρεσιών άλλων νομισμάτων οπότε, ουσιαστικά ήταν εντελώς ανύπαρκτο). Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα “bonus” για τους αγοραστές του «νομίσματος», αν τα πούλαγαν στη συνέχεια σε άλλους ανθρώπους.

Αυτό, βέβαια, δεν θύμιζε σε κανέναν πυραμίδα. Οπότε η Ιγκνάτοβα άρχισε να υπόσχεται IPO στη Wall Street που θα γινόταν το 2018 ή το 2019. Ήδη, αυτοαποκαλείτο -και το είχε επιβάλλει- “cryptoqueen”, δηλαδή «κρυπτοβασίλισσα».

Αυτά, μέχρι τα μέσα του 2017 όταν η Ιγκνάτοβα έβαλε «κοριούς» στο διαμέρισμα του Αμερικανού αγαπημένου τους και διαπίστωσε ότι αυτός έδινε στοιχεία στο FBI για έρευνα που διεξαγόταν σχετικά με το OneCoin.

Από τη Σόφια της Βουλγαρίας επιβιβάστηκε σε μια πτήση προς την Αθήνα. Και από την ελληνική πρωτεύουσα, εξαφανίστηκε, παρότι οι διωκτικές αρχές όλου του κόσμου την αναζητούν. Παρότι είναι κατηγορούμενη για αδικήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη 65 ετών στις ΗΠΑ.

Το FBI την έχει στο Top 10 των καταζητούμενων διεθνώς, ανάμεσα σε serial killers και βαρόνους των καρτέλ ναρκωτικών. Είναι η μοναδική γυναίκα της λίστας και υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη, ίσως, απάτη, στην ιστορία.

Και λέει ότι ενδεχομένως να έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις για να αλλάξει την εμφάνισή της. Και, με δεδομένο ότι όλα τα χρήματά της τα είχε σε bitcoin, οι διώκτες της θεωρούν ότι είτε τα έχει «παγωμένα» σε ένα πορτοφόλι -το οποίο, λογικά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου- είτε τα έχει «ξεπλύνει», ανταλλάζοντάς τα με ρευστό, με κάποιον από τους πανίσχυρους φίλους της…

4) Στεφάν Τόμας: Λεφτά υπάρχουν, αλλά πού πήγαν τα λεφτά

Ο Γερμανός πρώην CTO της Ripple (εταιρείας που δημιούργησε το ομώνυμο κρυπτονόμισμα) και σημερινός CEO αμερικανικής εταιρείας software, Στεφάν Τόμας, σήμερα θα είχε χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα χρήματα που κατέχει σε bitcoin. Και λέμε “θα μπορούσε”, επειδή έχει bitcoin αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Και είναι πιθανό να τα χάσει για πάντα.

Ο Τόμας ήταν από αυτούς που απέκτησαν νωρίς -πολύ νωρίς- το κρυπτονόμισμα. Το 2011, παρήγαγε ένα βίντεο με κινούμενα σχέδια για να εξηγήσει πώς λειτουργούν τα ψηφιακά νομίσματα. Για την προσπάθειά του, ένας φαν των cryptos του έκανε δώρο 7.002 bitcoin.

Η αξία τους, τότε, ήταν μικρή. Και έτσι, μάλλον λογικά, την ίδια χρονιά, ο Τόμας συνειδητοποίησε ότι ξέχασε το password για το Ironkey, το ψηφιακό του πορτοφόλι όπου είχε αποθηκεύσει τα bitcoin του. Πρόκειται για έναν σκληρό δίσκο ο οποίος είναι μάλλον αδύνατο να ξεκλειδώσει χωρίς τη χρήση κωδικού.

Έκτοτε, η αξία των κρυπτονομισμάτων που είχε -χωρίς να έχει πρόσβαση- ο Τόμας στην κατοχή του εκτοξεύθηκε, ξεπερνώντας το μισό δισεκατομμύριο. Ο Τόμας έκανε 8 αποτυχημένες προσπάθειες να μαντέψει ή θυμηθεί τον κωδικό που είχε βάλει. Του απομένουν μόλις δύο. Εάν τις χρησιμοποιήσει, ο δίσκος θα κλειδωθεί για πάντα και τα κρυπτονομίσματά του, σημερινής αξίας 118 εκατ. δολαρίων, θα χαθούν. Αφού ζήτησε βοήθεια από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, χάκερς, έβγαλε αμοιβή, κατάλαβε πως κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Και, συμφιλιώθηκε με την απώλειά του.

Ή τουλάχιστον έτσι λέει στο ευρύ κοινό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η υπογραφή συμβολαίου με την εταιρεία NAXO, η οποία έχει συσταθεί από πρώην μέλη του FBI- αυτά που εντόπισαν το «αφεντικό» του Silk Road, του μεγαλύτερου site του σκοτεινού διαδικτύου και κατάσχεσαν τα δισεκατομμύρια των κερδών του. Οι πρώην αστυνομικοί, θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο να χακάρουν το ψηφιακό πορτοφόλι και να ανακτήσουν τα bitcoin. Με το αζημίωτο, βέβαια.

5) Τζέραλντ Κότεν: Τα… πήρε μαζί του

Στο μάλλον ρητορικό ερώτημα «τι θα τα κάνεις τα λεφτά, μαζί σου θα τα πάρεις;», ο Τζέραλντ Κότεν φαίνεται πως απαντούσε «ναι». Και το έκανε πράξη. Ο CEO του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του Καναδά, QuadrigaCX, μάλλον δικαίως είχε το προσωνύμιο «Καναδός βασιλιάς του bitcoin». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν ήταν.

Ο Κότεν, με τη σύντροφό του, Τζένιφερ Ρόμπερτσον -επιχειρηματία του real estate-, ζούσαν μια όλο και πιο πολυτελή ζωή, σε επαύλεις, γιοτ και πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όσο η τιμή του bitcoin ανέβαινε.

Τα πράγματα και στο ανταλλακτήριο πήγαιναν καλά, οι πελάτες ήταν χιλιάδες και το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί. Στο ταξίδι του μέλιτος, στην Ινδία, ο Κότεν, σε ηλικία μόλις 30 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με επιπλοκές της νόσου του Κρον. Διαγνώστηκε με σηπτικό σοκ και πέθανε εκεί.

Σοκ ωστόσο ήταν και για τους χιλιάδες πελάτες του ανταλλακτηρίου, ο θάνατός του. Γιατί όλα τα χρήματά τους, περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin και άλλα 40 που φέρονταν να ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της QuadrigaCX, ήταν κλειδωμένα στον κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή του Κότεν. Και ο CEO, ο οποίος ήταν ο μόνος που γνώριζε το password, το πήρε στον τάφο του. Μαζί με τα εκατομμύρια.

Έκτοτε, τα πράγματα πήγαιναν όλο και χειρότερα για τη χήρα του. Οι έρευνες των καναδικών και αμερικανικών αρχών κατέληξαν ότι το ανταλλακτήριο ήταν τελικά μια απάτη τύπου πυραμίδας και ότι ο θάνατός του απλά την εξέθεσε πρώιμα.

Άνθρωποι που έχασαν τα χρήματά τους ζητούν εκταφή της σορού του Κότεν, λέγοντας ότι αυτός δεν πέθανε ποτέ, αλλά σκηνοθέτησε τον θάνατό του και εξαφανίστηκε με τα λεφτά τους και άλλοι κατηγορούν τη χήρα του ότι ξέρει τους κωδικούς, αφού την είχαν δει να κάνει συναλλαγές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρχές και οι ειδικοί στην τεχνολογία του blockchain δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε… ιδέα των χαμένων bitcoin.

Η Ρόμπερτσον αναγκάστηκε να κάνει συμφωνία με τις αρχές και να επιστρέψει ό,τι είχε κληρονομήσει από τον Κότεν: Ακίνητα, αξίας 12 εκατ. δολαρίων, 100.000 δολάρια «για την ανατροφή των δύο τσιουάουά της», μια πολυτελή Lexus, ένα γιοτ.

Σήμερα εργάζεται ως σερβιτόρα στην περιοχή που μεγάλωσε και σπουδάζει για να γίνει δασκάλα. Κάπως πρέπει να βγάλει τα προς το ζην. Σίγουρα όχι με κρυπτονομίσματα, με τα οποία έκανε την πολυτελή ζωή του παρελθόντος…

6) Σου Ζου: Χωρίς δισεκατομμύρια, κρυμμένος

Ο Σου Ζου και ο παλιός του συμμαθητής και φίλος Κάιλ Ντέιβις, εργάζονταν ως traders στην Credit Suisse. Όταν τα κρυπτονομίσματα ετοιμάζονταν να ανεβάσουν με εκρηκτικούς ρυθμούς την αξία τους, ο Ζου έριξε την ιδέα: Να δημιουργήσουν ένα, εστιασμένο στα κρυπτονομίσματα, hedge fund. Το ονόμασαν 3 Arrows Capital.

Το με έδρα τη Σιγκαπούρη fund -εκεί όπου διέμενε ο Ζου- έγινε γρήγορα γνωστό για την απίθανη ανάπτυξή του. Έφτασε να διαχειρίζεται funds ύψους 10 δισ. δολαρίων και να επενδύει σε όλα τα υποσχόμενα projects του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.

Ο Ζου έγινε ακόμα πιο γνωστός για την αλαζονεία με την οποία παραινούσε τον κόσμο να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα, λέγοντας ότι «όποιος δεν καταλαβαίνει τα κρυπτονομίσματα και αρνείται να τα μάθει, θα διαπιστώσει ότι θα είναι ένας πολύ δύσκολος αιώνας γι’ αυτόν”. Ταυτόχρονα, αγόραζε μανιωδώς ακίνητα, συλλεκτικά ρολόγια, έργα τέχνης, ενώ έδωσε 50 εκατ. δολάρια στα φημισμένα ναυπηγεία Sanlorenzo της Ιταλίας, μόνο για να του φτιάξουν το μεγαλύτερο γιοτ της Σιγκαπούρης- το 52μετρο “MUCH WOW».

Όμως ήρθε ο κρυπτο-χειμώνας. Με τα πάντα να καταρρέουν γύρω του, το fund χρεοκόπησε. Και άφησε χρέη. Πολλά χρέη. Ο Ζου και ο συνεργάτης του δεν πρόλαβαν να παραλάβουν το γιοτ για το οποίο περηφανευόταν ο -πρώην- μεγιστάνας καθώς αθέτησαν τις τελευταίες πληρωμές δόσεων στο ναυπηγείο.

Το δικαστήριο της Σιγκαπούρης, στο οποίο προσέφυγαν οι πιστωτές, διέταξε τη ρευστοποίηση των assets του 3AC και, στη συνέχεια, των περιουσιακών στοιχείων του Ζου και του Ντέιβις. Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ήδη κινούνται διαδικασίες για την κατάσχεση όλων των ακινήτων του Ζου.

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά ωστόσο, είναι ότι αποδεικνύεται πως οι δύο τους ρευστοποίησαν μεγάλο μέρος των θέσεών τους μόλις μέρες πριν τη χρεοκοπία του fund τους και εξαφανίστηκαν. Μέχρι σήμερα, αρνούνται να συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την εκκαθάριση του 3AC και, στο δικαστήριο εμφανίστηκαν μέσω Zoom, με κλειστές τις κάμερες και τα μικρόφωνα.

Οι δικηγόροι τους αρνούνται να παραλάβουν έγγραφα για λογαριασμό τους. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Πριν από λίγες ημέρες μόνο, όταν κατέρρευσε και το ανταλλακτήριο FTX, ο Ζου “εμφανίστηκε” στο Twitter, λέγοντας ότι έπεσε και αυτός θύμα απάτης και ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Βέβαια, ο λόγος του δεν είναι ακριβώς ό,τι πιο φερέγγυο υπάρχει σήμερα…

Βonus

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Ο… ρέκορντμαν της χρεοκοπίας

Μόλις στα 29 του χρόνια, ο απόφοιτος του Στάνφορντ, Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ, είχε καταφέρει να είναι όχι απλά το «παιδί- θαύμα» του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, αλλά ο απόλυτος ηγέτης του οικοσυστήματος. Το ανταλλακτήριό του, FTX (αξίας 32 δισ. δολαρίων), ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου, βάσει όγκου συναλλαγών, ετοιμαζόταν να εκδόσει δική του κάρτα Visa, ενώ η Alameda Research της οποίας ήταν CEO, είχε ξεπεράσει σε αξία το δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο ίδιος, είχε δει την περιουσία του να φτάνει φέτος στα 26,2 δισεκατομμύρια και αποκαλείτο «σύγχρονος JP Morgan» από το σχέδιό του να χρηματοδότηση από την προσωπική του περιουσία τις κρυπτο-εταιρείες που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Όμως ήρθε η ώρα που η πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στο οικοσύστημα, χτύπησε και την πόρτα του. Όσο η αξία του bitcoin έπεφτε, η Alameda δανειζόταν χρήμα για να το «κάψει» σε crypto ενεργητικό και, όταν τα δανεικά τελείωσαν, στράφηκε στις καταθέσεις των πελατών της FTX ώστε να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις. Όμως ήταν η εποχή που και οι πελάτες ήθελαν τα χρήματά τους πίσω, για να τα γλιτώσουν από την κατάρρευση.

Στις φήμες περί έλλειψης ρευστότητας του κολοσσού που χρηματοδοτούσε διαφημίσεις στο Superbowl, τη Φόρμουλα 1, τους Μαϊάμι Χιτ στο ΝΒΑ και «θα μπορούσε να αγοράσει και τη Goldman Sachs», όπως έλεγε ο Φριντ, «απάντησε» στο Twitter ο CEO της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της FTX.

Ο Τζιάνπενγκ Ζάο του ανταλλακτηρίου Binance, ο οποίος κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της FTX -που ο Φρίντ αρνείτο. Η προσφορά βέβαια, μάλλον ήταν απλά προπέτασμα, πριν ο Ζάο επανέλθει, λέγοντας ότι την αποσύρει, επειδή τα οικονομικά στοιχεία της FTX έδειχναν πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και ότι βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Αυτό ήταν.

Ο πανικός μεγάλωσε και, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, η FTX και η Alameda κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης. Η περιουσία του Φριντ είχε συρρικνωθεί κατά 94%. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος.

Όσο αισιόδοξος και αν είναι ο Φριντ, η ομαδική αγωγή που κατέθεσαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ επενδυτές της FTX, καταγγέλλοντας παράνομες συναλλαγές, αξιώνει αποζημίωση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Φριντ. Εάν τη χάσει, ο πρώην δισεκατομμυριούχος, από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, θα μετατραπεί σε έναν από αυτούς με τα μεγαλύτερα χρέη του πλανήτη…

Διαβάστε ακόμη

Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»

Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin

Όλα στο σφυρί: από βίλες και ξενοδοχεία μέχρι πλοία, μετοχές και… εξοπλισμός κομμωτηρίου