Ένα ακόμη «επεισόδιο» έρχεται να προστεθεί στο μακρύ «σήριαλ» της πτωτικής πορείας της ΑΕΓΕΚ καθώς για την νέα χρονιά έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί οικόπεδο ιδιοκτησίας της στον Ωρωπό.
Πρόκειται για ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο της άλλοτε κραταιάς τεχνικής εταιρείας που αναμένεται να αλλάξει χέρια.

Τι θα βγει στο σφυρί

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Alpha Bank, έχει οριστεί για τις 29 Μαΐου 2024 και αφορά τμήμα αγροτεμαχίου επιφάνειας 4.534 τ.μ. απορρέον από μεγαλύτερη αγροτική έκταση επιφάνειας 9.665 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Λούτσα Φέρρη» της παραλίας του Κάμπου, της Δημοτικής Ενότητας Μαρκοπούλου Ωρωπού, του Δήμου Ωρωπού, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, επί των οδών Βεργίνας και ανωνύμου οδού.

Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα και το παραλιακό μέτωπο, περιήλθε στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική το 2008 κατόπιν της απόσχισης του κατασκευαστικού κλάδου του ομίλου ΑΕΓΕΚ («ΑΕΓΕΚ–Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Κατασκευών και Ναυτιλιακών, Τουριστικών, Γεωργικών και Δασικών Επιχειρήσεων»).

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, μετά από έρευνα στην υπηρεσία δόμησης Ωρωπού, σήμερα η περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο έχει ενταχθεί σε σχέδιο. Πρόκειται ειδικότερα για περιοχή που έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης δεύτερης κατοικίας των πολεοδομικών ενοτήτων 1,2,3 και 4 της Δημοτικής Ενότητας Μαρκοπούλου Ωρωπού, Δήμου Ωρωπού (ν. Αττικής) και επικύρωση οριογραμμών ρεμάτων» με το ΦΕΚ 823/2021. Ωστόσο, η πράξη εφαρμογής δεν έχει κυρωθεί και το σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
Σημειώνεται επίσης, ότι δεν έχουν διανοιχθεί το σύνολο των οδών που φαίνονται στην πολεοδομική μελέτη, ενώ το πλάτος τους δεν είναι αυτό που απεικονίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομικής μελέτης.

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο ισόγεια κτίσματα σε επαφή επιφάνειας περίπου 45 τ.μ. τα οποία θεωρούνται να έχουν βοηθητική χρήση, πιθανά αποθήκης. Επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου είναι ασφαλτοστρωμένο και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων των όμορων πολυκατοικιών.

Όπως τονίζεται περαιτέρω, το ακίνητο βρίσκεται εντός του Ο.Τ. 2081, όπου σύμφωνα με το ΦΕΚ ένταξης στο σχέδιο, απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών πριν την κατασκευή τμήματος του αγωγού Δ, διότι το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο εμπίπτει στη ζώνη κατάκλισης του ρέματος «Σέχρι», μέχρι την κατασκευή των έργων διευθέτησής του.

 

Ακόμη, το οικόπεδο λόγω της ένταξής του στο σχέδιο οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα. Έτσι, θεωρείται ότι η υπολειπόμενη ιδιοκτησία μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη (375,56 τ.μ.) θα είναι επιφάνειας 3.070,40 τ.μ.

Τέλος, σημειώνεται ότι «ο μελλοντικός επενδυτής θα πρέπει να κάνει ενδελεχή τεχνικό και πολεοδομικό έλεγχο για τις χρήσεις που επιτρέπονται στην ευρύτερη περιοχή και για το αν υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις, και αν η χρήση που επιθυμεί να εγκαταστήσει εκεί επιτρέπεται».
Με βάση όλα τα παραπάνω η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 150.000 ευρώ, ενώ στα βάρη περιλαμβάνονται προσημείωση υποθήκης, ποσού 330.526 ευρώ, υπέρ της Alpha Bank εγγραφείσα στις 20-4- 2018, και αναγκαστική κατάσχεση, για 10.000 ευρώ, υπέρ της Alpha Bank εγγραφείσα στις 24-10-2023.

Από την άνοδο στη βροντώδη πτώση

Η ΑΕΓΕΚ είναι από τις παλαιότερες τεχνικές εταιρείες καθώς ιδρύθηκε το 1949, μετρώντας 74 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Μια παρουσία όμως που χαρακτηρίζεται αφενός από την ανοδική πορεία και τη διαδοχική συγχώνευση άλλων εταιρειών του κλάδου, αλλά και τη συμμετοχή της σε διάφορα μεγάλα έργα του παρελθόντος, αφετέρου από τη βροντώδη πτώση, με πτωχεύσεις, πωλητήρια και πλειστηριασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 κατατασσόταν ως τέταρτη στην εξάδα των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων. Στα επόμενα χρόνια όμως άρχισαν οι περιπέτειες με τους τότε βασικούς μετόχους (Σπ. Παπαγεωργίου και Γ. Τριανταφύλλου) να προχωρούν το 2002 στην απορρόφηση των εταιρειών Δομήτωρ ΑΤΕ, Οδοσήμανση ΑΤΕΒΕ και Άξων ΑΤΕΒΕ, και αργότερα, το 2006 στην απορρόφηση του ιστορικού ομίλου Μέτων-ΕΤΕΠ (των Χρ. Αρφάνη και Ν. Χιόνη), της Ευκλείδης ΑΤΕ, κ.α.

Τον Ιανουάριο 2003, μάλιστα η ΑΕΓΕΚ είχε αποκτήσει το ανώτατο εργοληπτικό πτυχίο της 7ης τάξης του Μ.Ε.ΕΠ.
Όλες οι παραπάνω συγχωνεύσεις όμως αντί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά έφεραν την εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πτώχευση. Κάπως έτσι το 2007 η ΑΕΓΕΚ πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Γιάννη Μαρούλη, ο οποίος εκείνη την εποχή συγκαταλεγόταν στους ισχυρούς εργολάβους που μοιράζονταν την «πίτα» των μεγάλων έργων. Με «όχημα» την ΑΕΓΕΚ ο Μαρούλης κέρδισε συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων κυρίως μέσα από την πολιτική των υψηλών εκπτώσεων την οποία ακολούθησε και σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν και το 50%. Ανάμεσα σε αυτά και το μετρό Θεσσαλονίκης, όπου επικράτησε σε κοινοπραξία με τις ιταλικές Impregilo και Seli-Ansaldo. Tούτο όμως ήταν και η αρχή της… επόμενης περιπέτειας, καθώς ο «εκτροχιασμός» του έργου, οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες με την Aττικό Mετρό για αιτήματα αποζημίωσης και τελικά στη «διαδοχή» των αρχικών αναδόχων από την Άκτωρ. Στην πορεία η ΑΕΓΕΚ πτώχευσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της και τελικά πέρασε υπό τον έλεγχο των τραπεζών.

Τα πωλητήρια και η έξοδος από το ΧΑ

Στη νεότερη φάση της διαδρομής της η εταιρεία «στο πλαίσιο της επιχειρηματικής πολιτικής της και προς το σκοπό της μείωσης δανειακών υποχρεώσεών» προχώρησε σε πωλητήρια για διάφορα «ασημικά» της. Έτσι, τον Ιούλιο του 2020 πούλησε στην Intrakat γήπεδο (αγροτεμάχιο) άρτιο και οικοδομήσιμο, στην κτηματική περιφέρεια Αγίων Θεοδώρων Θηβών Βοιωτίας, επιφάνειας 68.214,52 τ.μ., μετά των επ΄αυτού υφισταμένων μεταλλικών κτισμάτων και κατασκευών βιομηχανικής χρήσης, με τίμημα 1,05 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε τον Μάιο του 2021 η πώληση στη Λαρσινός Α.Ε., δύο αγροτεμαχίων στην κτηματική περιφέρεια Φαλαισίας-Βελιγοστής του δήμου Φαλαισίας Αρκαδίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιφανείας 18,5 στρεμμάτων, έναντι 30.000 ευρώ.
Τον Αύγουστο του 2022 μεταβίβασε το 100% της θυγατρικής της «Ελαφόνησος Α.Ε.», στην εταιρεία ΑΤΕΦΑ, έναντι τιμήματος 1,75 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, τον Νοέμβριο του 2022 η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική πούλησε έναντι τιμήματος 2,75 εκατ. ευρώ στην «Μπεχτσινάρ Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.» το επταώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της τεχνικής εταιρείας στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κτίριο γραφείων μεγέθους περίπου 2.000 τ.μ., στη συμβολή των οδών 26ης Οκτωβρίου και Λήμνου 2, μπροστά στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε απόσταση λίγων λεπτών από το δικαστικό μέγαρο, στην περιοχή όπου λειτουργούν επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το γραφείο Κτηματογράφησης, τα εμπορικά κέντρα “Limani” και “Porto Center” κ.α.

Φέτος τον Απρίλιο έπεσε και η αυλαία της παρουσίας της ΑΕΓΕΚ στο Χρηματιστήριο μετά από 30 χρόνια παρουσίας της στο ΧΑ που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1993. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά στις 12 Απριλίου 2023 «αποφασίσθηκε η διαγραφή από το Χ.Α. των μετοχών της εταιρείας, επειδή τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν προκύπτει προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της». Έτσι από τις 21 Απριλίου 2023 οι μετοχές της ΑΕΓΕΚ αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2023 κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκ μέρους ομάδας ιδιωτών νέα αίτηση πτώχευσης της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική με χρόνο παύσης των πληρωμών την 29η Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη

Capital Link: Έτος ορόσημο για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2024

«Ποδαρικό» της εφορίας με Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Πελατολόγιο

Τα μέτρα για τη βία, ο Μητσοτάκης και ο Dimon, το ορόσημο των κατασκευών, η ώρα του ΟΤΕ και το διπλό σφυρί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ