Έξι συνολικά χρόνια, όσα ουσιαστικά χάθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση που πυρπόλησε στο βωμό της ιδεοληψίας τις ΣΔΙΤ απορριμμάτων, θα χρειαστεί το λεκανοπέδιο Αττικής για να γυρίσει σελίδα στα σκουπίδια και να μπορέσει να κλείσει με ασφάλεια την πόρτα της μεγάλης χωματερής της Φυλής.

Χθες, ύστερα από 6 μήνες στο τιμόνι της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας ο κ. Γιώργος Πατούλης αποκάλυψε τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στην διαχείριση των απορριμμάτων, προγραμματίζοντας τρία μεγάλα έργα (δύο από τα οποία θα γίνουν με ΣΔΙΤ) για την Αττική συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. Το πλάνο της Περιφέρειας προβλέπει μία μονάδα στο χώρο της σημερινής χωματερής της Φυλής, μία στο Σχιστό και μία στο Γραμματικό, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που είναι και το μόνο έργο που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο.

Η διοίκηση της Περιφέρειας δήλωσε χθες πως ο φάκελος για τα δύο έργα ΣΔΙΤ θα υποβληθεί στην αρμόδια διυπουργική Επιτροπή εντός το δευτέρου τριμήνου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τα έργα αυτά 250 εκατομμύρια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, 50 εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία και περί τα 500 εκ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. «Αγκάθι» παραμένει πάντως ο χρόνος υλοποίησης ο οποίος δεν προβλέπεται να είναι πριν τα τέλη του 2025 και χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις που συνεπάγονται οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί.

Ο σχεδιασμός ανοίγει τις μπίζνες με τα σκουπίδια, έναν τομέα, τον οποίο μέχρι σήμερα στήριξαν μόνο τα έργα της Περιφέρειας ενεργοποιώντας τους μεγάλους ομίλους της χώρας που παραδοσιακά ενδιαφέρονται για τα έργα απορριμμάτων (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ κ.α) αλλά και διεθνείς παίκτες. Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στο Παρίσι και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επισκέφτηκε τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης από διαχείριση αποβλήτων της Γαλλικής Suez και προέκρινε και για την Ελλάδα ένα αντίστοιχο μοντέλο.

Ωστόσο, ο χρόνος που θα χρειαστούν για να λειτουργήσουν τα νέα εργοστάσια, προϋποθέτει την ορθή διαχείριση του ΧΥΤΑ της Φυλής που θα συνεχίσει μέχρι τότε να υποδέχεται τα απορρίμματα όλου του λεκανοπεδίου και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, ως άμεσο μέτρο προγραμματίζεται η αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) της Φυλής ώστε να επεξεργάζεται βιοαπόβλητα, αλλά και η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) τόσο εντός των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, όσο και σε άλλους χώρους, σε συνεργασία με δήμους. Επιπλέον μεγάλο βάρος θα πέσει στον τομέα της ανακύκλωσης ώστε να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στην Φυλή και να καλύψει η χώρα μας τις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών.

Για την παράταση ζωής της Φυλής τα μέτρα περιλαμβάνουν και αντικίνητρα στους δήμους που δεν συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν οι ίδιοι θέσει στα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και τα μεταφέρουν όλα στη Φυλή.

Ήδη, δημιουργήθηκε στον διαδημοτικό σύνδεσμο που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της Φυλής και άλλων τομέων στα απορρίμματα, γραφείο υποστήριξης των 66 δήμων του Λεκανοπεδίου ώστε να αναθεωρήσουν τα τοπικά σχέδια.

Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή, με έμφαση στον καφέ κάδο στον οποίο θα συλλέγονται τα βιαποδομήσιμα υλικά.

Στόχος είναι εντός του 2020 να προδιαλέγονται περίπου 100.000 έως 120.000 τόνοι απορριμμάτων και να πηγαίνουν προς επεξεργασία στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης της Φυλής για παραγωγή κομπόστ.

Εκτός από την μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που θα ξεκινήσει η Περιφέρεια, δημιουργείται και Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης στο οποίο θα καταγράφονται, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες, οι επιδόσεις των δήμων στο συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης δημιουργούνται περίπου 1.000 «Γωνίες Ανακύκλωσης» σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες, κ.α., αλλά για να προχωρήσει το σχέδιο θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης. Προωθείται, επίσης, ο σχεδιασμός νέων, ξεχωριστών κάδων ανά κατηγορία απορριμμάτων, για το εσωτερικό των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι προωθείται η αναθεώρηση τόσο του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) όσο και του εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) με τον κ. Πατούλη να τονίζει πως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.